Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Zonne-energie-installaties

zonneenergieinstallaties

Zonnepanelen (pv-installaties) zijn een groeimarkt. Niet alleen omdat de energiekosten stijgen, ook omdat steeds meer particulieren, bedrijven en organisaties zelf energie willen opwekken. Zo zijn ze minder afhankelijk van energiebedrijven en dragen ze bij aan een beter milieu.

In deze groeiende markt vindt Techniek Nederland het belangrijk dat installateurs van pv-panelen advies op maat geven, vakwerk leveren, onderhoud plegen en extra service bieden. Met onze producten en diensten helpen wij u daarbij. De Werkgroep Zonne-energie volgt trends en ontwikkelingen binnen de markt en techniek van zonne-energie en ontsluit die richting de leden.

Voeg dit onderwerp toe aan mijn interesses
showMetaLink
ELT Zonne-energie installaties
Techniek en Markt

Het veilig installeren van zonnepanelen wordt door Techniek Nederland geborgd in de volgende instrumenten:

  1. Arbocatalogus “Veilig werken op hoogte in de installatie-en isolatiebranches”. De huidige Arbocatalogus wordt momenteel herzien en is een gezamenlijke actie met Holland Solar;
  2. Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2023. Deze dagen worden jaarlijks georganiseerd op diverse locaties in het land en de inhoud is gericht op veilig en gezond werken op iedere werklocatie. Tijdens deze praktijkdagen wordt aandacht gegeven aan het veilig installeren van zonnepanelen;
  3. De Bewust Veilig Dag wordt ieder jaar door Techniek Nederland in samenwerking met Bouwend Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland georganiseerd en is gericht op veilig en gezond werken;
  4. Op de Bewust Veilig Dag (29 maart) worden, via de inzet van de vakbus, een aantal toolboxen gegeven gericht op het veilig en gezond werken bij het installeren van zonnepanelen. Daarnaast wordt deze toolbox ook digitaal gegeven zodat alle bedrijven die zich bezig houden met het installeren van zonnepanelen de toolbox kunnen bijwonen;
  5. De InstallQ Erkenningsregeling Zonnestroomsystemen stelt vakbekwaamheidseisen vast op het gebied van veilig en gezond werken. Techniek Nederland benadrukt het belang om te werken met erkende installateurs. Momenteel wordt ook gewerkt aan een certificatieregeling zonnestroom met overeenkomstige eisen in het kader van vakbekwaamheid en veilig en gezond werken.
secondary
Helene Minderman 01 240x240

Heeft u een vraag?

Neem contact op met

Hélène Minderman

Branchemanager

088 543 26 34 | E-MAIL

Uitgelichte webshopartikelen

TOON ALLES

Uitgelichte opleidingen

TOON ALLES

Uitgelichte producten

TOON ALLES

Extra informatie

0% BTW voor levering en installatie zonnepanelen

Per 1 januari 2023 is het btw-tarief van 21% op de levering en installatie van zonnepanelen op woningen verdwenen. Lees de veelgestelde vragen en antwoorden hierover.

Lees meer

Subsidies en stimuleringsregelingen

Nederland kent diverse subsidies en andere (stimulerings)regelingen die de uitrol van zonne-energie versnellen. Op deze pagina geven we een overzicht van de belangrijkste regelingen.

Lees meer

Kwaliteit en veiligheid

Binnen de zonne-energiesector werken we samen met Holland Solar continue aan het verder verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van zonnestroominstallaties. Bekijk het overzicht van hoe de zonnestroomsector kwalitatief goede en veilige zonnestroomsystemen installeert.

Download

Preventiebrochure PV-installaties - technische informatie voor verzekeringsprofessionals

Deze brochure van het Verbond van Verzekeraars beschrijft de belangrijkste veiligheidsrisico’s en technische aspecten rondom het installeren en onderhouden van PV-installaties. De brochure is geschreven voor verzekeraars, door verzekeraars. 

Download

E&W Installatietechniek

In de dossiers van het vakblad E&W Installatietechniek vindt u tientallen artikelen over dit onderwerp. Voor iedereen in de installatietechniek is de nieuwsbrief van het vakblad gratis.

Lees meer

Certificering en erkenningen zonne-energie

Alle installatiewerk aan zonne-energiesystemen wordt uitgevoerd door gecertificeerde of erkende installateurs die over de benodigde expertise beschikken. Zodat de klant weet dat het aangeschafte zonne-energiesysteem voldoet aan alle normen, betrouwbaar en veilig is en het systeem het maximale rendement haalt. Lees meer over de belangrijkste regelingen/certificeringen.

Meer over certificering en erkenning zonne-energie.
quaternary

Circulaires

Alle circulaires

Werkgroep Zonne-energie

De Werkgroep Zonne-energie vertegenwoordigt bedrijven die actief zijn in de markt voor zonne-energie met zowel pv-installaties als zonthermische installaties.

Voorzitter
Gerard Bruijnse

quaternary

a

In de "gedragscode voor zonnestroom-installaties op grote daken" staan duidelijke richtlijnen voor projecten op daken met méér dan 140 pv-panelen. 

quaternary

a

Bekijk het filmpje van SolarWorks over het werken in de zonne-energie sector.

Agenda

Op dit moment zijn er geen bijeenkomsten gepland

BEKIJK VOLLEDIGE AGENDA