Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Wat houdt de SCIOS Scope 8 EBI in?

Meten-1600x900
primary

Om aan de vraag uit de markt te voldoen heeft SCIOS de Scope 8 uitgebreid met een Eerste Bijzondere Inspectie (Scope 8 EBI). Deze wijziging is opgenomen in TD12. Lees wat dit betekent.

Scope 8 EBI is voortgekomen uit vragen vanuit enkele grote opdrachtgevers om de gehele elektrische installatie te inspecteren volgens een gecertificeerde methode. SCIOS Scope 8 is opgesplitst in twee werkgebieden, namelijk een Periodieke Inspectie (PI)  en een optionele EBI (Eerste Bijzondere Inspectie). Een PI wordt uitgevoerd op bestaande elektrische installaties en een EBI kan worden uitgevoerd op installaties die voor de eerste keer in gebruik worden genomen. Er hoeft geen EBI vooraf te gaan aan een Scope 8 PI.

SCIOS Scope 8 EBI

De SCIOS Scope 8 EBI is gericht op nieuwe installaties voor ingebruikname. De inspectie toetst de installatie niet alleen op basis van NEN 1010 deel 6, maar ook de schakel- en verdeelinrichtingen volgens NEN-EN-IEC 61439 en het elektrische deel van machines volgens NEN-EN-IEC 60204. Let op: alleen de normen van de installatiedelen die jij realiseert zijn hierbij relevant en van toepassing.

SCIOS Scope 8 PI

SCIOS Scope 8 inspectie (gebaseerd op NEN 3140) wordt nu SCIOS Scope 8 PI. Deze inspectie verandert niet. De inhoud van deze inspectie is in de loop der jaren wel uitgebreid. De inspectie toetst de bestaande installatie vanuit het oogpunt NEN 3140 tegen onder meer NEN 1010, NEN-EN-IEC 61439 en NEN-EN-IEC 60204.

Certificering voor inspecteurs

Om SCIOS Scope 8 EBI inspecties te kunnen uitvoeren moeten het inspectiebedrijf en de inspecteurs gecertificeerd worden volgens SCIOS Scope 8 EBI. Daarvoor heeft de inspecteur allereerst een certificaat SCIOS Scope 8 PI nodig. Hiermee kan hij de opleiding SCIOS Scope 8 EBI doen en het certificaat daarvoor halen. Opleidings- en examenbureaus zijn nu bezig met het ontwikkelen hiervan.

 

Wat is Scope 8 EBI niet?


 

De Scope 8 EBI heeft géén wettelijke basis. Opleverinspecties zijn wel verplicht, ook vanuit de BRL moet een NEN 1010 inspectie uitgevoerd worden. Het is niet verplicht om een Scope 8 EBI-inspectie te laten uitvoeren. Een normale keuring zoals in de NEN 1010 staat blijft gewoon legitiem. Het is niet de verwachting dat dit een verzekeringseis gaat worden. Zolang de opdrachtgever geen Scope 8 EBI eist, voldoet het huidige systeem waarbij de installateur of inspectiebedrijf een oplevering doet volgens NEN 1010 deel 6. EBI kan als aanvullende eis / door opdrachtgevers geëist worden. Als er geen eerste inspectie is moet een SCIOS Scope 8 zonder steekproef worden uitgevoerd.

 

Veel gestelde vragen

 • Is Techniek Nederland betrokken geweest bij SCIOS besluiten?

  Ja – dit besluit is al geruime tijd geleden genomen (2-3 jaar geleden). De aanpassingen van Technisch Document 12 hebben geleid tot de verandering – dit is eind 2022 gebeurd. Echter, de organisatie SCIOS voert hier zelfstandig haar beleid met enige invloed vanuit Techniek Nederland. Techniek Nederland deelt de bevindingen van haar leden met SCIOS.

 • Wat gaat dit in de praktijk betekenen?   

  Waarschijnlijk gaan de grotere opdrachtgevers met complexe installaties de Scope 8 EBI vragen. Bij het uitvoeren van een Scope 8 EBI worden er mogelijk extra kosten gemaakt door de opdrachtgever. Dit zou kunnen leiden tot een vertraging in oplevering van werkzaamheden. Het kost de inspecteurs tijd en geld om zich te certificeren. 

 • Is een SCIOS Scope 8 EBI-inspectie hetzelfde als een NEN 1010-inspectie? 

  Nee. De Scope 8 EBI-inspectie is niet beperkt tot NEN 1010, maar gebruikt ook NEN-EN-IEC 61439 en NEN-EN-IEC 60204. Verder kent een NEN 1010-inspectie geen kwaliteitscontrole, waardoor iedereen een dergelijke inspectie kan uitvoeren.

 • Hoe gaat de overgang van Scope 8 naar Scope 8 PI?

  Dit is een administratieve handeling die door de certificatie-instellingen en SCIOS wordt uitgevoerd. Inspectiebedrijven en bevoegde personen moeten dit wel aanpassen bij de vermelding hierover op de bedrijfswebsite, Facebook, LinkedIn en andere sociale media.

 • Wat zijn de eisen om SCIOS Scope 8 EBI-inspecties te kunnen uitvoeren?

  Het inspectiebedrijf moet SCIOS-gecertificeerd zijn voor SCOPE 8. De EBI-bevoegdheid kan alleen worden behaald door een PI-bevoegd persoon. Voor de EBI-bevoegdheid moet het diploma SCIOS SCOPE 8 EBI zijn behaald. Het EBI-examen is een theorie-examen. De praktijkinvulling is geborgd door de SCOPE 8 PI-bevoegdheid. Opleidings- en examenbureaus zijn nu bezig met het ontwikkelen hiervan.

 • Is bij een bestaande Scope 8 certificatie uitbreiding met Scope 8 EBI verplicht?

  Nee. De Scope 8 certificatie verandert niet. De uitbreiding van de bevoegdheid van inspecteurs met het werkgebied EBI is vrijwillig. In het bedrijvenoverzicht op de SCIOS-website wordt het werkgebied van een Scope aangegeven.

 • Ben ik verplicht om bij een EBI de gehele installatie te inspecteren als ik alleen een NEN 1010 installatie realiseer?

  Nee. Als je binnen de realisatie van een gebouw alleen een NEN 1010 installatie bouwt moet de EBI alleen uitgevoerd worden over dat gedeelte dat jij als installatiebedrijf maakt. Als jouw opdrachtgever jou de opdracht geeft om een EBI uit te voeren over alle elektrische installaties van de bouw, dan moet je er rekening mee houden dat dan waarschijnlijk niet alleen NEN 1010 van toepassing is, maar ook ander normen. Denk bijvoorbeeld aan NEN-EN-IEC 60204-1. In ieder geval geldt: van tevoren goed afspreken wat er geïnspecteerd wordt en wat de werkzaamheden wél en niet omvatten. Als je dit niet doet, dan kun je aangesproken worden op onderdelen die je mogelijk zelf niet hebt geïnstalleerd.