Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Terugblik webinar Wkb: de eerste inzichten

Bim-Bouwplaats-340x200
primary

Tijdens het laatste webinar van 12 maart hebben we belangrijke inzichten gedeeld. We merken dat er momenteel weinig vragen zijn, omdat de meeste projecten reeds een vergunningsaanvraag voltooid hadden voor 1 januari 2024. Echter, verwachten we een toename in vragen in de nabije toekomst. Vooral omdat nieuwe projecten die onder gevolgklasse 1 vallen en vergunningsplichtig zijn, nu onder de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) vallen.

Inzichten van experts

We hadden het genoegen om inzichten te delen met experts van WKB-Expert, Kor Nederveen en Marcel Korn. Als gecertificeerde kwaliteitsborgers boden zij hun perspectief op de recente ontwikkelingen, een visie die Techniek Nederland deelt. Hun rijke ervaring als toezichthouders voor prominente gemeenten heeft hen goed voorbereid op de komende projecten. De bijeenkomst benadrukte hoe installateurs voorbereid zijn op de veranderingen, door proactieve controles uit te voeren en te zorgen voor een vlekkeloze dossieroverdracht. Een voorbeeld van een aanpak is het project van Van Hoften, Sankomij en LKS, waarbij het maken van gedetailleerde foto's de eerste stap was naar het creëren van een betrouwbaar dossier. Deze methodiek zorgt ervoor dat alle relevante informatie overzichtelijk en eenvoudig gedeeld kan worden.

Betrokkenheid en toekomstplannen

Met een deelname van meer dan 200 belangstellenden werd duidelijk dat er een sterke behoefte is aan informatie en duidelijkheid over de Wet Kwaliteitsborging. Het webinar bood een handig stappenplan voor organisaties die aan de slag willen met digitalisering. De positieve feedback met 85% van de deelnemers die het webinar nuttig vonden, en een grote meerderheid die aangaf binnenkort actief te worden met Wkb, benadrukt het belang van dit onderwerp. Het aansluiten bij het BORIS-netwerk en het verkennen van de digiscan worden sterk aanbevolen om de transitie naar nieuwe werkwijzen te vergemakkelijken.

Nuttige links

Vragen?

 

Veelgestelde vragen

1. Valt een renovatieproject renovatie ketelhuis onder de Wkb?

Ja en nee. Op hoofdlijnen bestaat de Wkb uit een publiekrechtelijk deel en een privaatrechtelijk deel. Voor renovatie geldt het publiekrechtelijk deel niet eerder dan 1 januari 2025 en hoeft er dus geen kwaliteitsborger te worden ingeschakeld. Wel zijn er per 1 januari 2024 een 5-tal veranderingen ingegaan op privaatrechtelijk:

  1. Aansprakelijkheid van de aannemer na oplevering
  2. De waarschuwingsplicht van de aannemer
  3. Het dossier dat bij oplevering aan de opdrachtgever wordt verstrekt
  4. De informatieplicht over de verzekering en financiële zekerheid
  5. De 5%-regeling van artikel 7:768 BW

Zie voor een korte toelichting ook de website van Techniek Nederland...

2. Is de Wkb alleen van toepassing op nieuwbouwwoningen of ook voor utiliteit?

Privaatrechtelijk wijzigingen (zie ook de link hiervoor) zijn ook van toepassing op utiliteit. Publiekrechtelijk toepassing is afhankelijk van of het bouwwerk onder Gevolgklasse 1 valt. Zie ook de tool Wetwijzer Wkb van Techniek Nederland of een meer uitgebreid artikel 2.17 BBL.

3. Moet een foto voorzien zijn van een geo locatie (als extra bewijs)?

Dit is niet specifiek bepaald. Voor het opleverdossier is in het Burgerlijk Wetboek (BW) artikel 7:757a BW toegevoegd. Dit opleverdossier moet inzicht geven in nakoming van de overeenkomst. Maar... partijen mogen afwijken van dit artikel. Een opdrachtgever (bijvoorbeeld de aannemer) en opdrachtnemer (de installateur) mogen afspreken dat er foto’s met geo locatie in de verschillende fasen van het uitvoeringsproces worden toegevoegd aan het dossier.

4. Is het noodzakelijk om gecertificeerd te zijn om een opleverrapportage te kunnen / mogen maken?

Een certificering is niet per se noodzakelijk voor het maken van een opleverrapportage. Mogelijk wel voor specifieke onderdelen van de opdracht zoals het installeren van een gasgestookte ketel. Een certificering volgens ISO9001 of BRL 6000 maakt het wel eenvoudiger en minder foutgevoelig om de wijzigingen in het eigen kwaliteitsmanagementsysteem toe te passen. Zie ook de checklist ter voorbereiding op de Wkb. 

5. Als een borger/bouwer een bepaald systeem wil gebruiken waarin wij als installateurs moeten werken, wat heeft dan het nut om dit zelf te doen? Dit ook omdat het nog best een investering is om een dergelijk systeem zelf op te zetten. Het is nu een grijs gebied wat we nu wel of niet moeten qua het aanleveren van stukken.

Zie ook de antwoorden op voorgaande vragen. Je kan als opdrachtnemer (installateur) achteraf handmatig de verschillende formats van de opdrachtgever invullen maar vanuit het perspectief van kwaliteitsmanagement is het efficiënt, tijd -en kostenbesparend en minder foutgevoelig om deze opleverrapportages te digitaliseren. Steeds meer applicaties hebben modules die deze rapportages ondersteunen.

6. Welke partij schakelt een kwaliteitsborger in?

Het selecteren en inschakelen van een kwaliteitsborger is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever.