Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Hoe bereid je je voor op de Wkb?

Hero-beeld-wet-kwaliteitsborging1200

Als je weet wat de Wkb inhoudt en wat de belangrijkste gevolgen voor installateurs zijn, dan kun je verder met de voorbereiding op de Wkb. Om je hierbij te helpen, heeft Techniek Nederland een checklist opgesteld met de belangrijkste punten om je hierbij te helpen.

Checklist ter voorbereiding op de Wkb

1. Achterhaal met de Wetwijzer Wkb welke onderdelen van de Wkb voor jou van toepassing zijn.

2. Ga na of jouw kwaliteitsmanagementsysteem aanpassing behoeft:

 • Pas je procesbeschrijving en procedures aan, aan het werken onder de Wkb.
 • Ben je gecertificeerd volgens ISO9001 of bijvoorbeeld BRL 6000? Of volg je een erkenningsregeling? Dan kun je de aanpassingen eenvoudig verwerken in het bestaande kwaliteitssysteem.

3. Evalueer contracten met opdrachtgevers en onderaannemers:

 • Ga na of afspraken over aansprakelijkheid, consumentendossier en aanleveren gegevens t.b.v borger/dossiers voldoende zijn vastgelegd.
 • Wie betaalt mogelijke extra kosten? Wie contracteert de borger?

4. Selecteer instrument en borger:

5. Bepaal eventuele noodzaak van investering in ICT-systemen/software voor planning/registratie van keuringen en voor informatie-uitwisseling:

 • Ga na welke functionaliteit je huidige software heeft en welke uitbreidingsmogelijkheden er zijn.
 • Bepaal wat je minimaal nodig hebt en oriënteer je indien nodig op andere leveranciers.
6. Inventariseer beschikbare bewijslast (per type werk..). Denk hierbij aan al beschikbare certificaten, erkenningen, opleverlijsten, ISSO-protocollen, etc..

7. Bepaal noodzakelijke aanvulling bewijslast in overleg met kwaliteitsborger:

 • Borgingsplan is de basis
 • Maak gebruik van certificaten, erkenningen, opleverprotocollen
 • Maak afspraken over wat, hoe, hoe vaak met borger (via aannemer)
 • Maak afspraken over wijze van informatie-uitwisseling (ICT)

8. Informeer medewerkers:

9. En in elk project:

 • Stel dossier bevoegd gezag op:
  • Ga inhoudseisen na.
  • Verzamel noodzakelijke gegevens en draag over.

 • Stel consumentendossier op:
  • Maak afspraken over inhoud, timing en wijze van aanleveren met opdrachtgever en/of hoofdaannemer. Verzamel noodzakelijke gegevens en draag over.

Meer informatie