Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Wat houdt de Wkb in?

Hero-beeld-wet-kwaliteitsborging1200

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) heeft als doel om de bouwkwaliteit te verbeteren. De toets vooraf op de bouwplannen wordt vervangen door een toets in de praktijk. Dit heeft gevolgen voor installateurs voor de bedrijfsvoering en de werkzaamheden en aansprakelijkheid in bepaalde projecten. Op deze pagina vind je informatie over de inhoud van de Wkb en de belangrijkste wetswijzigingen.

 

Hoofdpunten Wkb

  • De Wkb wordt gefaseerd ingevoerd:

    • Per 1 januari 2024 voor nieuwbouw (publiek- en privaatrechtelijk) en privaatrechtelijk voor verbouwingen.
    • Het publiekrechtelijke deel geldt voor verbouwingen niet eerder dan 1 januari 2025.

  • Met de Wkb worden de eisen voor aannemers aangescherpt voor alle bouwwerken m.b.t. aansprakelijkheid en waarschuwingsplicht.

  • Voor bepaalde werken (vergunningsplichtig) komt er een private kwaliteitsborger die toetst of het werk aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet. Dit vervangt de preventieve toets aan het bouwbesluit door de gemeente.

  • Voor alle bouwwerken moet een Consumentendossier (Opleverdossier) worden samengesteld.

 

Veranderingen in het aannemingscontract (privaatrechtelijk)

Privaatrechtelijk brengt de Wkb 5 veranderingen in het Burgerlijk Wetboek met zich mee voor:

  1. Aansprakelijkheid van de aannemer na oplevering
  2. De waarschuwingsplicht van de aannemer
  3. Het dossier dat bij oplevering aan de opdrachtgever wordt verstrekt
  4. De informatieplicht over de verzekering en financiële zekerheid
  5. De 5%-regeling van artikel 7:768 bw

Download voor meer informatie de brochure Veranderingen Burgerlijk Wetboek in de praktijk op Rijksoverheid.nl.

Veranderingen in het vergunningstraject (publiekrechtelijk)

Het publiekrechtelijke deel van de Wkb gaat voor nieuwbouw in per 1 januari 2024. Voor verbouwingen geldt deze niet eerder dan 1 januari 2025. De drie belangrijkste wijzigingen publiekrechtelijk zijn de melding bouwactiviteit, kwaliteitsborging en dossier bevoegd gezag:

  1. Melding bouwactiviteit
    De initiatiefnemers van een bouw of verbouwing doet minimaal 4 weken vooraf een melding bouwactiviteit bij de gemeente via het Omgevingsloket. Kijk voor meer informatie over het proces op de Factsheet 'Bouwen onder kwaliteitsborging' op Rijksoverheid.nl.

  2. Kwaliteitsborger
    Voor bepaalde vergunningsplichtige werken komt er een (onafhankelijke) private kwaliteitsborger die toetst of het werk aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet. Dit vervangt de preventieve toets aan het bouwbesluit door de gemeente.

  3. Dossier bevoegd gezag
    Na afronding van de bouwwerkzaamheden verklaart de kwaliteitsborger dat er een gerechtvaardigd vertrouwen bestaat dat de bouwactiviteit aan de bouwtechnische regels voldoet. Dit, samen met de tekeningen en berekeningen van het bouwwerk, vormt het dossier bevoegd gezag dat de initiatiefnemer moet delen met de gemeente. Als er geen bijzonderheden zijn, mag de initiatiefnemer twee weken na deze gereedmelding het bouwwerk in gebruik nemen.

Deze video van het ministerie van BZK legt verder uit hoe het proces van bouwen en verbouwen onder kwaliteitsborging verloopt, gezien vanuit het perspectief van de opdrachtgever: