De energievoorziening in Nederland maakt een sterke verandering door. Voor de gebouwde omgeving is het streven om in 2050 energieneutraal te zijn. Dat moet gebeuren door energiebesparing, opwekking van duurzame energie en het terugdringen van fossiele brandstoffen. De installatiebranche is aan zet om de energietransitie vorm te geven. Techniek Nederland wil daarvoor gunstige voorwaarden creëren door:
- De overheid, partners in de bouwkolom en de publieke opinie te beïnvloeden;
- Concrete hulpmiddelen aan te bieden;
- Opleidingen mogelijk te maken en kwaliteitssystemen in te richten;
- Samenwerkingsverbanden op te zetten.
100.000 woningen aardgasvrij
Een aantal van onze wensen zien we terug in het akkoord, zoals introductie van gebouw gebonden financiering en een verschuiving in de Energiebelasting. Mede dankzij onze inzet krijgen woningcorporaties in samenwerking met onder andere installateurs de ruimte om de komende jaren ruim 100.000 woningen aardgasvrij te maken. Dat levert onze sector veel werk op.
Gefaseerde wijkaanpak en innovatieprogramma’s
Wij hebben gepleit voor een gefaseerde aanpak per wijk, waardoor de aanpassing van woningen en gebouwen haalbaar is gezien de capaciteit van de sector. Ook komen er op verzoek van Techniek Nederland normen voor woningen en gebouwen en grootschalige en meerjarige demonstratie- en innovatieprogramma’s gericht op efficiency en kwaliteit.
Projecten voor duurzaam gas en waterstof
Techniek Nederland heeft benadrukt dat het huidige aardgasnetwerk niet moet worden afgeschreven. Zo blijft de mogelijkheid open in de toekomst gebruik te maken van duurzaam gas of waterstof. Het huidige gasnetwerk is daarvoor uitermate geschikt. In het akkoord is op aandringen van Techniek Nederland opgenomen dat er demonstratieprojecten komen voor duurzaam gas en waterstof
Vervolgstappen uit het Energieakkoord door inzet van Techniek Nederland:
Gemeenschappelijke verklaring 'Samen doorbouwen aan Nederland'
De overheid, de bouw- en technieksector, banken en brancheverenigingen hebben de verklaring Samen doorbouwen aan Nederland opgesteld. De verklaring komt voort uit de gesprekken die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties voert met de partijen om de impact van het coronavirus op de sector en de Nederlandse economie te beperken.
Download 'Gemeenschappelijke verklaring 'Samen doorbouwen aan Nederland'