Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Technische aandachtspunten voor klimaatbehandeling i.v.m. corona

UV04341-1600

In dit dossier leest u welke zaken in 2020 en 2021 speelden op het gebied van klimaatbehandeling en Corona en welke rol Techniek Nederland daarin speelde. We schetsen de tijdslijn.

Advies REHVA (maart 2020)

REHVA, de Europese vakorganisatie voor ventilatie, verwarming en airconditioning, heeft in maart 2020 een uitgebreid advies uitgebracht. REHVA zegt aanwijzingen te hebben dat het coronavirus zich (ook) via de lucht kan verspreiden, bijvoorbeeld in scholen en kantoren. In dat geval zouden aanpassingen in het gebruik van ventilatiesystemen -en sanitaire voorzieningen- kunnen helpen in de strijd tegen het virus.

Vragen aan RIVM (mei 2020)

Techniek Nederland heeft het advies van REHVA in mei 2020 voorgelegd aan het RIVM en de volgende vragen gesteld:

  • Kan de overdracht van het coronavirus in gebouwen plaatsvinden via de lucht?
  • Als dat zo is, kunnen de adviezen in het rapport van REHVA dan bijdragen aan het voorkomen van besmetting?

Verspreiding van corona via de lucht is niet aangetoond

Het antwoord van RIVM in mei 2020: er is niet aangetoond dat het coronavirus zich via de lucht verspreidt. Volgens het RIVM zijn er dus ook geen aanwijzingen dat ventilatiesystemen een rol hebben gespeeld bij de verspreiding van het virus. Het RIVM concludeert dat het aanpassen van ventilatiesystemen niet nodig is voor de bestrijding van het coronavirus.

Nadat er in de media opnieuw aandacht was voor de rol van ventilatie bij het voorkomen van coronabesmettingen, stuurde Techniek Nederland een tweede brief aan het RIVM. Dit omdat wij het belangrijk vinden dat u uw klanten kunt voorzien van heldere en eenduidige informatie. Reactie van het RIVM: het UvA-onderzoek is geen reden om van standpunt te veranderen.

RIVM volgt de ontwikkelingen

Het RIVM vindt aanvullend onderzoek belangrijk. Verschillende universiteiten en instituten zijn hiermee bezig. Het RIVM kijkt ook zelf naar de mogelijkheid dat aerosolen tóch een rol spelen bij de verspreiding van het virus. Het instituut houdt de ontwikkelingen rond dit onderwerp in de gaten. Wanneer bewijs wordt gevonden dat coronabesmetting wél via aerosolen kan plaatsvinden, kan dat leiden tot herziening van het RIVM-standpunt.

Geldende ventilatie- en onderhoudsvoorschriften volgen

Het RIVM benadrukt dat goede ventilatie belangrijk is en blijft. Niet om daarmee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar wél om een prettig en gezond binnenklimaat te creëren.

Techniek Nederland adviseert daarom dat de installateurs de geldende wettelijke ventilatievoorschriften volgens het Bouwbesluit en onderhoudsvoorschriften van de fabrikanten en leveranciers van ventilatiesystemen moeten volgen.

Kernpunten RIVM onderzoek (december 2021)

Volgens het RIVM is het mogelijk dat het coronavirus in een slecht geventileerde ruimte urenlang aanwezig blijft in fijne vochtdruppels die in de lucht blijven hangen. Het RIVM zag eerder nog geen bewijs dat deze aerosolen het virus ook kunnen overdragen. Daarom is het advies aangevuld over de recirculatie van lucht. Lees hier de kernpunten van het RIVM-onderzoek van 2021.

 

Huidig advies Techniek Nederland

Techniek Nederland volgt de richtlijnen van het RIVM. Klik hier voor het Huidig advies over ventilatie tijdens coronacrisis (technieknederland.nl).

 

 

Meer informatie