Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Wkb: wat zijn de belangrijkste veranderingen voor installateurs?

Hero-beeld-wet-kwaliteitsborging1200

De Wkb heeft verstrekkende gevolgen voor installateurs, want deze geldt ook voor de technische installaties in gebouwen. En het heeft gevolgen voor zowel aannemers en onderaannemers m.b.t. verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid. Op deze pagina zetten we de belangrijkste wijzigingen voor installateurs vanuit de Wkb op een rij.

Wkb: belangrijkste veranderingen voor installateurs

  • De Wkb gaat gefaseerd in per 1 januari 2024.
  • Voor installateurs wordt de aansprakelijkheid voor gebreken verruimd, ook na oplevering.
  • De dossierplicht in de Wkb leidt voor de installateur tot de noodzaak sluitende bewijslast te verzamelen, zowel t.a.v. publieke eisen (Bouwbesluit) als private eisen (contractueel). De installateur (als onderaannemer) zal door de aannemer en/of door de kwaliteitsborger gevraagd worden bewijslast te leveren over de uitgevoerde werkzaamheden, materialen en installaties.
  • Met de Wkb vindt er een onafhankelijke kwaliteitscontrole plaats door private kwaliteitborgers voor bouwwerken in gevolgsklasse 1. In overleg met de opdrachtgever en kwaliteitsborger worden de instrumenten voor kwaliteitsborging geselecteerd.

Wetwijzer Wkb

Wil je weten voor welke eisen uit de Wkb van toepassing zijn op je project? Beantwoord dan de vragen in de Wetwijzer Wkb.

Wat is gevolgsklasse 1?

Voor alle (ver)bouwwerken geldt de versterkte aansprakelijkheid, de aanscherping van de waarschuwingsplicht en de verplichting een consumentendossier op te leveren. Voor bouwwerken in Gevolgklasse 1 is ook toetsing en toezicht door een kwaliteitsborger vereist én een dossier voor het bevoegd gezag. Bouwwerken in Gevolgklasse 1 kunnen grondgebonden eengezinswoningen zijn, woonboten, vakantiewoningen, bedrijfspanden van maximaal twee bouwlagen, kleine fiets- en voetgangersbruggen, masten en antennes tot 20 meter hoog. 

Het consumentendossier (opleverdossier)

Met het consumentdossier laat de aannemer aan zijn opdrachtgever zien wat gebouwd is en geeft hij ook informatie over onderhoud van het bouwwerk. De opdrachtgever kan op basis van het dossier – voorafgaand aan de oplevering – nagaan of de aannemer gebouwd heeft wat is afgesproken. Kijk voor meer informatie over het consumentendossier op de website van Stichting IBK: Het Consumentdossier (stichtingibk.nl).

Op verzoek van BZK heeft NEN een Nederlandse Praktijkrichtlijn opgesteld waarin een uitwerking gegeven is van het consumentdossier: NPR 8092. Download deze gratis op de website van NEN: NPR 8092 (www.nen.nl).

Deze bepaling is van regelend recht. Dat betekent dat partijen van deze bepaling kunnen afwijken door bijvoorbeeld overeen te komen dat er geen opleverdossier of een opleverdossier met een andere inhoud wordt verstrekt. Als partijen contractueel niets anders overeenkomen, moet de aannemer minimaal de in artikel 7:757a BW vermelde informatie aanleveren. Kijk voor meer informatie op Veranderingen Burgerlijk Wetboek in de praktijk op Rijksoverheid.nl.

Kwaliteitsborgers en instrumenten

Kwaliteitsborgers zijn onafhankelijke partijen die verantwoordelijk zijn voor het controleren en beoordelen van de bouwkwaliteit volgens de eisen van de Wkb. Het selecteren van de kwaliteitsborger is de verantwoordelijk van de opdrachtgever. De kwaliteitsborger toetst het bouwplan voorafgaand aan de bouw, voert inspecties uit tijdens de bouwfase en beoordeelt of het gerealiseerde bouwwerk voldoet aan de wettelijke eisen en de afgegeven vergunning. De kwaliteitborgers zijn opgenomen in het Register Kwaliteitsborging van TloKB.

Instrumenten dienen als leidraad om de bouwkwaliteit te borgen en gebreken tijdig te identificeren en op te lossen gedurende het bouwproces. Ze helpen bij de beoordeling van de bouwkwaliteit zoals kwaliteitsstandaarden, risicoanalyses, inspectieprotocollen en beoordelingsrichtlijnen. In overleg met de kwaliteitsborger wordt een instrument voor het project geselecteerd. De gebruikte instrumenten moeten zijn opgenomen in het Register Kwaliteitsborging van TloKB.