Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Associate degree-opleiding helpt installatiebranche aan moderne technici

Doekle Terpstra op bezoek bij Associate degree opl
primary

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, bracht bij de HAN een bezoek aan de Associate degree Gebouwgebonden Installatietechniek. De nieuwe opleiding is een antwoord op de grote behoefte aan technisch personeel.

Er is een groeiende vraag naar technici in de installatiebranche, vertelt Terpstra tijdens zijn bezoek aan de HAN. ‘We hebben in de sector een tekort van 20.000 mensen en de verwachting is dat dit de komende jaren oploopt tot 40.000. En je weet nu eigenlijk al, als je het hebt over de maatschappelijke transities, dat een van de grootste belemmerende factoren weleens het tekort aan mensen kan zijn.’ Terpstra doelt onder andere op de energietransitie. Om de klimaatdoelen te halen, moeten meer mensen worden opgeleid.

Behoefte aan een nieuw soort professional

Er is behoefte aan een nieuw soort professional in de installatiebranche. ‘Je ziet dat de aard van het werk enorm verandert. In de bouwketen pakken wij een andere rol ten opzichte van het verleden, omdat techniek in de gebouwde omgeving steeds belangrijker wordt.’

Terpstra geeft aan dat veel ondernemers de classificering 'installatiebedrijf' laten varen, omdat ze veel meer doen dan installatiewerk. ‘Het gaat niet om het plaatsen van alleen een cv-ketel, of iets dergelijks, het gaat om ontwerp, advies, plaatsen én onderhouden van vaak complexe systemen. Niet alleen in gebouwen en woningen, maar ook in de industrie en de infra.’

Omdat technologie in gebouwen steeds omvangrijker wordt en veelal met elkaar verbonden is, moeten technici meerdere disciplines beheersen.

‘Vroeger koos je een vak en dat deed je tot in de lengte van dagen. Nu zie je dat techniek zo multidisciplinair is als die maar zijn kan. De techneut van nu is, los van het feit dat hij een techniek moet beheersen, de communicator over de grenzen van zijn vakgebied heen. Dat zorgt voor een stevige opgave voor het hoger onderwijs’, aldus Gerrit Averesch, directeur Engineering van de HAN.

Doekle-Terpstra-(voorzitter-Techniek-Nederland)-en-Gerrit-Averesch-(directeur-HAN-Engineering)Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland) en Gerrit Averesch (directeur HAN Engineering)

Associate degree Gebouwgebonden Installatietechniek

De HAN ontwikkelt nieuwe onderwijsprogramma’s die de moderne technicus klaarstoomt, in samenwerking met het bedrijfsleven. De Associate degree Gebouwgebonden Installatietechniek, die in september 2019 voor het eerst van start ging, is het meest recente voorbeeld. Deze opleiding brengt professionals voort die verstand hebben van nieuwe technologie en toepassingen, zoals duurzame energiesystemen in de gebouwde omgeving.

Gebouwgebonden Installatietechniek is een deeltijdopleiding. Deelnemers hebben een baan die bij de opleiding past. Op 12 september, de dag waarop Terpstra de opleiding bezocht, vertelden de studenten hoe de studie bijdraagt aan het werk dat ze doen. Ze vinden het fijn om theoretische kennis op te doen, die ze kunnen mixen met werkzaamheden in de praktijk. De opleiding bestaat uit verschillende modules, waarbinnen studenten casussen kiezen die aansluiten op hun werkzaamheden.

Er is ook een aantal werkgevers aanwezig dat zich positief uitlaat over het traject. De deeltijdopleiding zorgt dat ze hun personeel kunnen scholen voor de lange termijn én kunnen inzetten voor urgente werkzaamheden binnen het bedrijf. Werkgevers kunnen bovendien onervaren technici in dienst nemen, die in de loop der tijd uitgroeien tot goedgeschoolde professionals. ‘Ik vind het een kans voor het bedrijfsleven om mensen middels een traineeship in te zetten’, zegt Averesch.

Samenwerking tussen hbo en bedrijfsleven

Het schort nog wel aan de bekendheid van dit soort opleidingen in het bedrijfsleven, concluderen Averesch en Terpstra. Maar daar komt verandering in. Het aantal gezamenlijke programma’s, dat het tekort aan goedgeschoolde technici moet verkleinen, groeit.

‘Het is van enorm grote betekenis dat we elkaar weer weten te vinden. Dat gaat nu gebeuren met de ontwikkelingen van centers of expertise en de ontwikkeling van Associate degrees’, aldus Terpstra.

Techniek Nederland heeft het onderwijs in ieder geval gevonden. Terpstra zette 28 februari zijn handtekening op de oprichtingspapieren van het center of expertise Human Capital for Building Technology (HUB) samen met opleidingsfonds OTIB en 4 hogescholen, waaronder de HAN.

De samenwerking richt zich onder meer op het stimuleren van meer instroom in techniekstudies en het vormgeven van aantrekkelijke leerarrangementen en studiebanen. De Associate degree Gebouwgebonden Installatietechniek is een van de eerste wapenfeiten van HUB.

 

Ook interessant voor u:

Onderwerpspagina scholing