Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

senary

Opleiding Werkverantwoordelijke SignTechniek 

Sign--Techniek--1600x900

Met de Opleiding Werkverantwoordelijke SignTechniek leg je een solide basis voor vakmanschap en de erkenningsregeling. Je ontvang het bewijs van vakbekwaamheid in het Vakpaspoort, waarmee jouw organisatie zich kan aanmelden voor een erkenning van InstallQ. De opleiding bestaat uit vier dagen online én twee dagen les en praktijktraining op locatie. 

Duur

2 dagen online (= VOP module) 2 dagen klassikaal (= VP module) 2 dagen online + eindtoets

Voor wie? 

Je bent nu al technisch beheerder of hebt ruime kennis van en ervaring in de SignTechiek en wil doorgroeien naar de eindverantwoordelijkheid voor alle werkzaamheden rondom Sign-installaties. 

Waar word je voor opgeleid? 

Je wordt opgeleid voor Werkverantwoordelijke SignTechniek. In die functie werk je zelfstandig en ben je eindverantwoordelijk voor alle werkzaamheden voor het goed en volgens specificaties ontwerpen, vervaardigen, installeren en functioneren van Sign-installaties. 

Opbouw en inhoud 

Tweedaagse online basis 

In de twee dagen online basisopleiding wordt jouw technische kennis gecheckt, uitgebreid en vernieuwd aan de hand van de laatste inzichten, technieken en regelgeving. Het is basistheorie die je direct in de praktijk kunt brengen. Onderwerpen zijn: 

 • Sign (installaties) vervaardigen.
 • Plaatsen, (de)monteren en samenbouwen van sign op locatie.
 • Uitvoeren van onderhoud aan Sign-installaties.
 • Zorgdragen voor veiligheid.
 • Rapporteren van werkzaamheden.

Tweedaagse praktijktraining klassikaal 

In de verdiepende praktijktraining wordt jouw theoretische en technische kennis vergroot en vooral in de praktijk toegepast. Nieuwe onderwerpen ten opzichte van de online basisopleiding zijn: 

 • Sign (installaties) ontwerpen.
 • Realisatie voorbereiden.
 • Uitvoeren van inspecties en onderhoud aan Sign-installaties.
 • Uitvoeren van kwaliteitscontroles.
 • Sign (installaties) opleveren.
 • Sign (installaties) beheren.

Twee dagen aanvullend online + eindtoets 

Na het online basisdeel en de tweedaagse training op locatie, rond je je programma af met twee aanvullende online dagen en een eindtoets. Naast specifieke sign-vakkennis heb je als werkverantwoordelijke ook kennis nodig van projectmatig werken, het beheer van een project en het borgen van kwaliteit. Daarnaast kun je een team aansturen en begeleiden. Deze onderwerpen komen aan bod, evenals de volgende nieuwe inhoudelijke onderwerpen: 

 • Randvoorwaarden in kaart brengen en haalbaarheid van een opdracht toetsen.
 • Sign (installaties) ontwerpen op basis van de klantvraag.
 • Offertes/begroting opstellen.
 • Begeleiden van werkzaamheden.

Na afloop 

Deze tweedaagse training wordt afgesloten met een eindtoets. Bij goed gevolg wordt jouw vakbekwaamheid geregistreerd in het Centraal Register Techniek en als bewijs van vakmanschap in je Vakpaspoort. Op basis van dit bewijs kun je voor jouw organisatie bij InstallQ een aanvraag indienen voor de erkenningsregeling SignTechniek. 

Opleidingskosten 

 • Prijs leden: € 649,-
 • Prijs niet-leden: € 995,- 

Download hieronder de opleidingsfolder

Werkverantwoordelijke-SignTechniek-880x455

Meer informatie of aanmelden 

Wil je weten wanneer je de opleiding kan starten of heb je een andere vraag? Vul dit formulier in, wij nemen contact met je op. Meer over het vakbekwaamheidsprogramma lees je op de site van Vakmanschapsigntechniek.nl.

> Ga terug naar de pagina Opleidingen SignTechniek