Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Energielabel installatietechnische apparaten

Energielabels kennen we al langer voor lampen, auto's, wasmachines en woningen. Nu gelden er ook energielabels voor cv-ketels, geisers, warmtepompen, zonneboilers en samengestelde installaties (systemen). Wat betekent dat voor u als installateur?

U bent verplicht om een energielabel mee te sturen bij een offerte voor een cv-ketel, een geiser, een warmtepomp of een zonneboiler. Als u een combinatie van deze apparaten aanbiedt, moet u een zogeheten systeemlabel meegeven: een label dat duidelijk maakt hoe energiezuinig de totale installatie is. Verder bent u verplicht om de energielabels te tonen bij elke prijsvermelding, bijvoorbeeld in uw showroom, op uw website, of in uw brochures.

ERP-richtlijn

Installatietechnische apparaten vallen onder de Europese richtlijn Energy Related Products (ERP). Alle producten en apparaten waarop de ERP-richtlijn betrekking heeft, moeten voorzien zijn van een energielabel. Zo moeten verwarmingsketels minstens label B hebben. Hr-ketels die in Nederland worden verkocht, voldoen hier ruimschoots aan (label A).

Op grond van de ERP-richtlijn worden vr-ketels verboden: de ERP-richtlijn schrijft voor dat cv-ketels minstens een label B moeten hebben. Vr-ketels voldoen daar niet aan: zij hebben label C. Er geldt een uitzondering voor open toestellen zonder ventilator en trekonderbreker die toegepast worden bij bestaande collectieve rookgasafvoersystemen. Die mogen nog wel label C hebben.

In de nabije toekomst komen er ook energielabels voor apparaten als heaters, ventilatie-units en pelletkachels.

Kansen

Het energielabel biedt u kansen om de consument te overtuigen van een meer duurzame keuze. Tegelijk krijgt u er een aantal administratieve verplichtingen bij. De fabrikanten van de apparaten waar het om gaat, zullen de labels elektronisch bij u aanleveren.

Lees meer