Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

quaternary

Systeemlabel

Voor een combinatie van apparaten is het systeemlabel of pakketlabel verplicht. Om u in staat te stellen uw klanten snel en adequaat te voorzien van de juiste labels, hebben Techniek Nederland, ISSO en 2BA een calculator ontwikkeld. Er zijn 3 versies van de systeemlabelcalculator.

Met de systeemlabelcalculator kunt u het label vaststellen en vervolgens afdrukken of downloaden. De rekentool maakt hiervoor gebruik van de productdata die aanwezig zijn in de 2BA-database. U hoeft slechts de gegevens in te voeren van de afzonderlijke componenten die u in uw offerte wil opnemen. De tool berekent het systeemrendement en het bijbehorende systeemlabel (A t/m G). Ontbreken er data die u voor de berekening van het systeemlabel nodig heeft, dan kunt u deze zelf invoeren. Fabrikanten en importeurs zijn verplicht om de informatie aan te leveren die u hiervoor nodig heeft.

Let op: deze verplichting rust op de partij die het betreffende product in de handel brengt. In Europa is dat doorgaans niet de groothandel, maar de fabrikant of importeur.

De systeemlabelcalculator is er in 3 versies:

 1. Online versie
  U berekent het systeemlabel op de website van Techniek Nederland. Deze service is gratis voor leden.
 2. Bedrijfsversie basis
  U berekent het systeemlabel op uw eigen website.
 3. Bedrijfsversie op maat
  Met de bedrijfsversie op maat ontwerpt en implementeert u uw eigen applicatie. U kunt parameters invoeren vanuit een eigen invoerscherm / productdataset.

Verwarmingssystemen

Het energielabel is verplicht voor samengestelde installaties (verwarmingssystemen). Een verwarmingssysteem voor centrale verwarming of warmtapwaterverwarming kan bestaan uit:

 • Een verwarmingstoestel tot 70 kW vermogen
 • Een zonneboiler en/of warmwateropslagtank tot 500 liter
 • Een thermostaat
 • Een extra verwarmingstoestel voor het leveren van een basisvermogen of een piekvermogen

Wanneer u twee of meer componenten aanbiedt, offreert of levert, is een systeemlabel verplicht. Meer weten? Lees circulaire 55-2015-1, Energielabel voor verwarmingssystemen.