Reparatie
Home Thema's Standpuntenoverzicht Reparatie

Reparatie

Reparatie van elektronica speelt een cruciale rol in de verduurzaming van onze samenleving. In plaats van defecte apparaten weg te gooien en nieuwe te kopen, kunnen we door reparatie de levensduur van onze elektronica verlengen. Dit draagt bij aan het verminderen van afval en het sparen van kostbare grondstoffen. Bovendien verlaagt het energieverbruik, aangezien de productie van nieuwe elektronica veel energie-intensiever is dan reparatie.

De Europese wetgeving, bekend als Right to Repair en Ecodesign, stimuleert fabrikanten om producten te ontwerpen die gemakkelijk te repareren zijn. Dit betekent dat fabrikanten verplicht zijn om reserveonderdelen en reparatie-instructies beschikbaar te stellen voor erkende reparateurs. Deze wetgeving is bedoeld om consumenten de mogelijkheid te geven hun apparaten te laten repareren in plaats van ze te vervangen. Het dwingt fabrikanten ook om duurzamere ontwerpen te maken die langer meegaan en gemakkelijker te onderhouden zijn.

Reparatie van elektronica en witgoed onder laag btw-tarief

Ons standpunt

Techniek Nederland zet zich in om de mogelijkheden van reparatie van elektronica en witgoed en refurbishment beter te benutten. Wij roepen fabrikanten op om hun apparaten beter repareerbaar te maken. Ook moeten zij alle onderdelen makkelijk en betaalbaar beschikbaar stellen aan erkende reparateurs. Europese wetgeving (Right to Repair en Ecodesign) dwingt dit ook af. De Nederlandse overheid zou fabrikanten hierop aan moeten spreken. Daarnaast pleit Techniek Nederland er bij de overheid voor om reparatie van elektronica en witgoed onder het lage btw-tarief van 9% te brengen. Zo wordt reparatie veel aantrekkelijker. Als elektronische apparatuur langer meegaat, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen. Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug.

Geen resultaten gevonden