
De rol van de installateur in de watertransitie
Het drinkwatertekort is een serieus probleem dat ons allemaal raakt. Als installateur speel jij een sleutelrol in een succesvolle watertransitie in woningen en (grote) bedrijven. Jij vormt het contactpunt tussen klanten en de duurzame oplossingen die de markt te bieden heeft. Naast jouw technische kennis, heb je ook de mogelijkheid om klanten te adviseren over innovatieve producten en systemen die hen helpen drinkwater te besparen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Lees hoe wij jou daarbij helpen!
Met de volgende oplossingen kan jij als installateur nu al starten:
- Pas drinkwaterbesparende voorzieningen toe in het eigen bedrijfspand (bij nieuwbouw of verbouwing). Zo laat je zien dat je als installateur drinkwater verstandig gebruikt en verspilling voorkomt. Je versterkt jouw reputatie op het gebied van verantwoordelijkheid voor het milieu en je laat zien dat jouw onderneming zich inzet voor de noodzaak hiervan en leidend is in waterefficiëntie.
- Kijk of de markt er rijp voor is en start bij deze groep met creëren van bewustwording.
- Geef advies aan klanten over efficiënt watergebruik, zoals het installeren van (duurzamere) toepassingen en het identificeren van mogelijke lekken of verspilling.
- Start met het installeren van waterbesparende voorzieningen bij opdrachtgevers (tappunten, toestellen en installaties).
- Installeer regenwateropvangsystemen, zodat klanten minder water gebruiken in en om de tuin.
- Start met grijswatersystemen. Steeds meer nieuwbouwwoningen worden naar verwachting in de toekomst voorzien van grijswatersystemen voor het doorspoelen van toiletten, en mogelijk voor andere tappunten.
- Start met bijscholing in duurzamere wateroplossingen of informatieverstrekking aan andere installateurs over het belang van waterbesparende oplossingen.
- Wijs grootverbruikers op mogelijkheden om drinkwater te besparen.
- Met de tips op de pagina informatie voor consumenten vergroot je bewustwording bij je klanten. Je kan deze aan je klant laten zien/lezen om hem bewust te maken dat met kleine ingrepen al stappen kunnen worden gezet!
Wil je meer weten over welke besparingsmogelijkheden voor water en energie er zijn bij drinkwater- en warmtapwaterinstallaties? En hoe je dit kunt toepassen in de praktijk? Je leest het in onze brochure.
Impact op installatiebedrijven
Het toekomstige waterbeheer en de toenemende noodzaak tot klimaatadaptatie leiden niet alleen tot technologische vernieuwingen, maar brengen ook structurele veranderingen met zich mee voor de manier waarop installatiebedrijven werken. Van projectvoorbereiding tot uitvoering en van samenwerking tot klantcontact: vrijwel alle aspecten van de bedrijfsvoering worden geraakt. Bedrijven zullen zich moeten aanpassen om toekomstbestendig te blijven, zowel organisatorisch als commercieel. Dat vraagt om visie, investering in kennis. En daarnaast zullen bedrijfsmodellen, processen en marktbenadering meebewegen met veranderende eisen van wet- en regelgeving, opdrachtgevers en maatschappelijke verwachtingen. Dit heeft directe gevolgen voor de dagelijkse bedrijfsvoering én voor de positionering op de langere termijn:
- Bedrijfsvoering verandert door uitbreiding scope werkzaamheden:
- Medewerkers opleiden
- Interne procedures en kwaliteitsborging aanpassen
- Marketing, advies en offertes hierop inrichten en afnemers wijzen op subsidiemogelijkheden
- Extreme weersomstandigheden beïnvloeden de planning van de werkzaamheden
- Positie in de markt wijzigt:
- Nieuwe businessmodellen
- Wijziging in inkoop materialen c.q. leveranciersaanbod
- Nieuwe concurrenten
- Nieuwe samenwerkingspartners (o.a. hoveniers)
Hemelwatersystemen en grijswatersystemen
Hemelwater dat op een gebouw of perceel terecht komt, kan op verschillende manieren worden opgevangen en afgevoerd:
- Opvangen op een groen of blauw dak (op de plek waar het neervalt);
- Opvangen, verzamelen en hergebruiken;
- Opvangen en infiltreren in de bodem;
- Afvoeren naar openbare riolering (ondergronds);
- Afvoeren naar bovengrondse voorzieningen, zoals oppervlaktewater. Lees verder

Datagedreven waterbeheer en digitalisering
Datagedreven waterbeheer speelt een steeds grotere rol in het ontwerpen, installeren en beheren van sanitaire installaties en rioleringssystemen, maar ook in het verbinden van diverse ecosystemen bij infra (bijv. data kadaster en energiemaatschappijen met elkaar ontsluiten). Door gebruik te maken van slimme technologieën en data-analyse, kan waterbeheer efficiënter, duurzamer en voorspelbaarder worden gemaakt, wat een vermindering van waterverliezen en lekkages en een verlaging van de onderhoudskosten met zich meebrengt. Mogelijke toepassingen binnen de sanitaire installatiebranche. lees verder

Circulaire waterketen
- Fosfaat uit afvalwater kan worden teruggewonnen en gebruikt als meststof.
- Vetvangsystemen in grote keukens of voedingsmiddelenindustrie kunnen waardevolle reststoffen scheiden voor recycling.
- Hergebruik van afvalwater, bijv. voor irrigatie of industrieel gebruik. Deze toepassing staat nog in de kinderschoenen en is zeker voor irrigatie wettelijk nog niet toegestaan.

Trainingen en opleidingen
Erkenning en certificeren
Erkennen voor watertechnische installaties
Je wil een erkenning op het vakgebied van watertechnische installaties. Voor een erkenning behoor je onder meer te voldoen aan bepaalde vakbekwaamheidseisen en in het bezit te zijn van bepaald gereedschap. Voldoe je aan de eisen, vraag dan een erkenning bij InstallQ.
De erkenningsregeling van InstallQ sluit zoveel als mogelijk aan bij de Wet kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb).
Voor meer informatie: Watertechnische installaties | Erkennen
Certificeren volgens Beoordelingsrichtlijnen BRL6000-07, BRL6000-08 of BRL6000-08C
Je wil een certificaat voor BRL6000-07, BRL6000-08 of BRL6000-08C. Om een certificaat te mogen voeren, moet je voldoen aan een aantal eisen. Die eisen zijn opgenomen in de Beoordelingsrichtlijn (BRL) ofwel certificatieschema. Hier vind je meer informatie waaronder een stroomschema om tot certificering te komen. Watertechnische installaties Certificeren
Welke activiteiten vallen onder BRL6000-07?
Je bedrijf houdt zich bezig met het ontwerpen en installeren van leidingwaterinstallaties van individuele woningen.
Welke activiteiten vallen onder BRL6000-08?
Je bedrijf houdt zich bezig met het ontwerpen en installeren van leidingwaterinstallaties van bouwwerken, anders dan individuele woningen.
Welke activiteiten vallen onder BRL6000-08C?
Je bedrijf houdt zich bezig met het beheren en onderhouden van leidingwaterinstallaties van bouwwerken, anders dan individuele woningen.