Waterbesparende douchekop

De consument en de watertransitie 

Wist je dat een Nederlander gemiddeld 128 liter drinkwater per dag gebruikt? Waarvan ongeveer 100 liter op gaat aan douchen, de wasmachine en het toilet doorspoelen. Op deze pagina vind je informatie over de zogenaamde watertransitie. Hoe we samen slimmer om kunnen gaan met ons drinkwater, om de toekomst van de Nederlandse waterhuishouding veilig te stellen. Je krijgt tips hoe jij zelf water kan besparen. Sommige oplossingen kan je zelf makkelijk uitvoeren, voor andere oplossingen heb je een installateur nodig.

Water is onze eerste levensbehoefte. En de kwaliteit van ons water wordt steeds belangrijker, omdat er steeds meer tekorten komen van goed en bruikbaar water. En als we kijken hoe we met ons water omgaan in Nederland is daar nog veel in te winnen. Want waarom spoelen we onze toiletten nog door met drinkwater? En sproeien we onze tuin met drinkwater?

Als we niets doen aan de watertransitie zullen we - net als met de energietransitie - achter de feiten aanlopen, de waterbedrijven komen onder druk te staan en huizen kunnen niet meer worden aangesloten. Maar de oplossing is niet ver weg!

 

Tips om zelf water te besparen:

Gebruik een waterbesparende douchekop

De douche is het tappunt met het grootste waterverbruik in een woning. Naast water wordt ook veel energie gebruikt om met een comfortabele temperatuur te douchen. Met een goede waterbesparende douchekop kan prettig worden gedoucht, terwijl er veel minder water en energie wordt gebruikt. 

Bekijk de video
content-image

Plaats een schuimstraalmondstuk op je kraan

Kranen kunnen waterbesparend worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door het plaatsen van een schuimstraalmondstuk (in de volksmond ook wel perlator® genoemd) van een waterbesparende klasse (Z). Wordt er een drukonafhankelijke volumestroombegrenzer geplaatst bij het tappunt of ergens in de installatie, dan is de volumestroom niet alleen besparend, maar is dit ook bij een hogere en lagere voordruk.

Bekijk de video
content-image

Vind een vakbekwaam installateur

Ben je op zoek naar een vakbekwaam installateur die je kan helpen met het uitvoeren van deze tips en je een persoonlijk advies kan geven? Kijk dan via onze ledenzoeker naar een sanitair installateur bij jou in de buurt. Vind een erkend installateur bij jou in de buurt

Meer weten over besparingsmaatregelen?

Wil je meer weten over welke besparingsmogelijkheden voor water en energie er zijn bij drinkwater- en warmtapwaterinstallaties? En hoe je dit kunt toepassen in de praktijk? Je leest het in onze brochure.

Ook interessant: artikel Vitens

Met je dagelijkse toiletbezoeken kan je vrij makkelijk liters water besparen. Zeker als je nog zo’n oude ‘doortrek’-wc of toilet zonder spaarknop hebt. Eric van der Blom, vakspecialist sanitaire technieken bij Techniek Nederland, legt uit hoe en vertelt ook wat je beter niet kunt doen. Zo bespaart u liters water met uw wc

> Informatie voor installateurs