Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

‘Kabinet, benut de kansen van de platformeconomie!’

Taskforce Platformeconomie
primary

Op woensdag 11 september overhandigde de Taskforce Platformeconomie, waarin ook Techniek Nederland zitting heeft, de brochure ‘De platformeconomie; hoe laten we het werken?’ aan premier Mark Rutte. De Taskforce doet concrete aanbevelingen om kansen te benutten, maar waarschuwt tegelijkertijd voor de negatieve maatschappelijke effecten van platformen zoals Amazon en Alibaba. Volgens de Taskforce kan de transitie naar de platformeconomie alleen succesvol zijn als we ook oog houden voor de economische en maatschappelijke effecten, zoals het concurrentievermogen van álle ondernemers en de bredere impact op thema’s als vertrouwen, arbeidsmarkt, leefbaarheid en democratie.

Game changer

De Taskforce concludeert dat platformen één van de belangrijkste game changers en drivers zijn van de digitale transitie van onze economie. Om de meerwaarde van platformen zo goed mogelijk te benutten doet de Taskforce doet de volgende aanbevelingen:

  • Verbeter het investeringsklimaat voor (nieuwe) platformen en vergroot de mogelijkheden tot synergie met andere bedrijven
  • Verbeter spelregels en toezicht rond mededinging, data en belastingen om effecten van platformen op de economie in goede banen te leiden
  • Vergroot het maatschappelijk draagvlak door aanpak van bredere effecten rond vertrouwen, arbeidsmarkt en leefbaarheid
  • Kom met een visie van Nederland en de EU op de rol van technologie in geopolitieke vraagstukken en internationale handel

Digitale revolutie

Rob Wierenga, manager Retail bij ondernemersorganisatie Techniek Nederland, onderschrijft de grote impact van deze digitale revolutie op retailers in de consumentenelektronica. ‘Eén ding is zeker, de platformeconomie is een razendsnelle mondiale ontwikkeling die hoe dan ook doorzet. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat óók onze leden van deze transitie de vruchten gaan plukken.’

Stevig beleid

Volgens Wierenga is het nu zaak om de aanbevelingen verder uit te werken. ‘Techniek Nederland gaat met de andere leden van de Taskforce de komende tijd in gesprek met de overheid, andere brancheverenigingen en ondernemers. Dat moet leiden tot een stevig beleid dat de ontwikkeling van de platformeconomie optimaal ondersteunt.’

De Taskforce Platformeconomie is in het leven geroepen door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB- Nederland. De Taskforce bestaat onder andere uit ANVR, Microsoft, INretail, Philips, Bouwend Nederland, Thuiswinkel.org, Techniek Nederland, Philips en IBM. Techniek Nederland werkt rond dit thema ook samen binnen Retail Platform Nederland met Thuiswinkel.org, ANVR en INretail.

Brochure ‘De platformeconomie – hoe laten we het werken? (pdf)