Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Praktijkdag Veilig Werken voor Monteurs en Uitvoerend leidinggevenden

show

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving. Elke dag weer.
Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen Veilig Werken speciaal ontwikkeld voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden in de installatiebranche.
Omdat je bedrijf wil voldoen aan de Arbowetgeving. Omdat je een bezoek van de Arbeidsinspectie met vertrouwen tegemoet wilt zien. En vooral omdat je veilig wil werken.

Voor de uitgebreide folder klik hier

Wat je kunt verwachten:

 • Een inspirerende en interactieve dag met verschillende workshops onder leiding van professionele cursusleiders met bewezen deskundigheid.
 • Actuele wetgeving, technieken en praktische handvatten waarmee je de veiligheid op de werkvloer vergroot.
 • Uitwisselen van ervaringen met collega’s uit andere bedrijven.
 • Ervaren docenten staan tijdens de modules voor je klaar. Werk binnen en buiten met de modernste hulpmiddelen tijdens realistische simulaties. 

Dag (6 modules)

 1. Verantwoord kiezen tussen collectieve en persoonlijke valbescherming
  Meer dan de helft van de ongevallen wordt veroorzaakt door vallen van hoogte of gelijke hoogte (struikelen). Bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen. Tijdens dit thema komen de toepassing van collectieve middelen als randbeveiliging aan de orde, de voorwaarden
en aandachtspunten van het gebruik van persoonlijke valbeveiliging. Wat zijn de risico’s, de mogelijke collectieve maatregelen en de mogelijke individuele maatregelen? Hoe gebruik je persoonlijke valbeveiliging op de juiste manier en waar moet je op letten?
  Dit thema gaat daarom dieper in op de keuze tussen collectieve en persoonlijke valbescherming.
 2. Leren van incidenten
  Ongevallen gebeuren driedimensionaal. Wat kunnen we leren van ongevallen. Er zijn diverse digitale technieken die kunnen worden gebruikt om een ongeval te analyseren. In deze module maken we gebruik van de moderne mogelijkheden en kunnen we inzoomen op basis-oorzaken van het ongeval. En actie ondernemen om herhaling te voorkomen.
 3. Goed (veiligheids)gedrag doet volgen.
  Bij het samenwerken met diverse disciplines op een project ontstaan nieuwe risico’s en risicogebieden.  Het vergroot de eigen verantwoordelijkheid ook enorm als werknemers eigen regie ervaren en zelf kunnen vaststellen hoe ze veilig kunnen werken. Hoe anticiperen de verschillende medewerkers hierop?
  Geef bijvoorbeeld feedback over wat er goed gaat, grijp in als het mis (dreigt) te gaan en wees bovenal een voorbeeld. Goed voorbeeld doet immers volgen.
  Deze workshop richt zich niet alleen op sturen op bewust gedrag, maar juist ook op sturen op onbewust gedrag omdat daar veel winst te behalen valt.
 4. Veilig op weg en weer thuis met de bestelbus en aanhanger
  Het zijn dankbare onderwerpen voor de actualiteitsprogramma’s: bedrijfsbussen die verkeerd beladen zijn of materialen die van de bedrijfsbus afvallen. Voor een veilig gebruik van de bedrijfsbus is niet alleen de rijvaardigheid van de chauffeur van belang, maar ook de inrichting en opbouw van de bedrijfsbus.
  In deze workshop krijgt u praktische handvatten voor het optimaal beladen van de bedrijfsbus (zowel binnen de bedrijfsbus als op de imperiaal) en leert u meer over zaken als de remweg van de bedrijfsbus en het gevaar van bijvoorbeeld hands on bellen achter het stuur.
 5. BHV-mogelijkheden op de projectlocatie
  Hoeveel BHV’ers zijn op een project vereist? Hoe herken je BHV’ers? Hoe regel je de veiligheid van werknemers die zelfstandig werkzaamheden uitvoeren? Volgens de Arbowet ben je verplicht doeltreffende maatregelen te nemen als het gaat om eerste hulp bij ongevallen. Wat zijn de spelregels, risico’s en maatregelen bij het ontruimen op een projectlocatie en de alarmering van hulpdiensten? Wat is de rol van de BHV’ers, projectleiding en overige aanwezigen op de projectlocatie?
 6. Veilig en slim gebruik van de hoogwerker
  Het vervangen van een verlichtingsarmatuur in een bestaande schutsluis of het monteren van kabelgoten in een nieuw te bouwen warehouse. De keuze valt hierbij bijna altijd op de inzet van de hoogwerker. De hoogwerker heeft zich bewezen in vele branches. De gespecialiseerde verhuurder en of materieeldienst denkt graag mee welk type hoogwerker geschikt is voor de werkzaamheden. Minder aandacht wordt besteed aan de ‘overdracht’ aan de gebruikers, de kennis, ervaring en opleiding van de persoon die de hoogwerker gaat gebruiken. En hoe te handelen bij een calamiteit. Daar gaan we samen iets aan doen.

Avondprogramma (modules)

Opleiding - Certificaat Hoogwerker
Ongeveer 80% van de ongevallen met hoogwerkers zijn terug te voeren naar foutief of onveilig handelen door de gebruiker. Daarom is het prioriteit dat de gebruiker een hoogwerker training met aantoonbaar voldoende resultaat heeft gevolgd. Iemand die de risico’s kent, kan ook in moeilijke situaties de juiste beslissing.

De training wordt afgesloten met een schriftelijk en praktijkexamen. Bij voldoende resultaat ontvangt de cursist een certificaat. 

Basisopleiding di-isocyanaten
De duur van de training bedraagt 180 minuten inclusief het schriftelijk examen. Alle relevante items worden behandeld. 

Thema’s die behandeld worden zijn o.a.:

 • De toxicologische risico’s (waaronder acute toxiciteit)
 • Blootstelling aan di-isocyanaten
 • Grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling
 • Geur als indicatie van gevaar
 • Het verband tussen vluchtigheid en risico’s
 • Persoonlijke hygiëne
 • De benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen, met instructies over het correcte gebruik en de beperkingen daarvan
 • De risico’s bij contact met de huid en blootstelling via inademing
 • Schoonmaken, lekkages, onderhoud
 • Verwijdering van lege verpakkingen

De training wordt afgesloten met een schriftelijk examen. Bij voldoende resultaat ontvangt de cursist een certificaat. 

De Opleiding - Certificaat Hoogwerker in de avond kan alleen worden gevolgd mits de deelnemer de laatste module van het dagprogramma, Veilig en slim gebruik van de hoogwerker, heeft gevolgd.

Aan de basisopleiding di-isocyanaten kun je deelnemen zonder een module van het dagprogramma te hebben gevolgd.

Data overige locaties


Bent u verhinderd? Tot twee dagen van tevoren kunt u zich kosteloos afmelden. In andere gevallen brengen wij u € 50,- onkosten in rekening.

 

Leden

€ € 75,-- (overdag) / 125,- (avond)

Niet-leden

€ € 75,-- (overdag) / 125,- (avond)

Dag

08.30 uur Start ochtendprogramma
12.00 uur Lunch 
13.00 uur Start middagprogramma
16.00 uur Einde dagmodules 

optioneel:
Module "Veilig en slim gebruik van de hoogwerker" start om 15.00 uur (deze dien je te volgen voordat je deelneemt aan het praktijkexamen Hoogwerker in de avond)

 Avond

16.30 uur Start avondprogramma 
17.30 uur Diner
18.30 uur Vervolg avondprogramma
20.00 uur Einde

Locatie

Expo Houten BV

Adres

Meidoornkade 24
3992 AE HOUTEN

Datum en tijdstip

2024-04-03T08:30:00
2024-04-03T16:15:00
2024-04-03T08:30:00 2024-04-03T08:30:00 Nederland
secondary
Susanne Klinge 04 240x240

Heb je een vraag?

Neem contact op met

Susanne Klinge

Ledenservice

088 543 27 90 | E-MAIL