Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

senary

Cursus werktuigbouwkunde voor elektrotechnici

De rol van de medewerkers in de installatietechniek verandert, waarbij de raakvlakken met de werktuigkundige installaties groeien. Dit geldt ook voor de elektrotechnisch opgeleide medewerker. De afstemming van deze raakvlakken is van belang voor een goed eindresultaat van het project. Ook opereert hij of zij steeds meer binnen multidisciplinaire teams. Dit vraagt om brede kennis van verschillende technische disciplines.

Leden

€ 2.866,00

Niet-leden

€ 3.200,-

Doel

De cursus verschaft inzicht in de werking en problematiek van W-installaties. De cursus stelt u in staat technische installaties integraal te beoordelen. Na afloop kunt u:

 • met bredere kennis en meer begrip deelnemen aan bouwteams of multidisciplinaire projectteams;
 • uitgangspunten (normen en richtlijnen) voor W-installaties herkennen;
 • onderdelen van klimaatinstallaties benoemen en de werking beschrijven;
 • onderdelen van de energievoorziening benoemen en de werking beschrijven;
 • onderdelen van de sanitaire voorzieningen benoemen en de werking beschrijven;
 • de regeling van klimaatinstallaties omschrijven;
 • eenvoudige basisberekeningen uitvoeren aan W-installaties.

Doelgroep

Elektrotechnisch geschoolde medewerkers; engineers, ontwerpers, werkvoorbereiders, projectleiders, projectmanagers, teamleiders of contractmanagers werkzaam bij een installatiebedrijf, adviesbureau, opdrachtgever, leverancier of overheid.
De cursus is ook uitstekend geschikt voor bijv. gebouwbeheerders, architecten of medewerkers van leveranciers die meer willen weten van de werktuigkundige installaties in de gebouwde omgeving.

Inhoud

De cursus is opgebouwd uit 5 lessen verdeeld over 7 lesdagen:

 1. Grondbeginselen W-techniek (1 lesdag)
 2. Klimaatsystemen (2 lesdagen)
 3. Componenten energieopwekking en klimaatinstallatie (2 lesdagen)
 4. Sanitaire installaties (1 lesdag)
 5. Regeltechniek (1 lesdag)

Prijs

Normale prijs: € 3.200,-

Prijs voor leden van Techniek Nederland: € 2.866,00

 

Aanmelden

Informatie over studielast, startdata, cursusmateriaal, locatie en het examen vindt u op de website van TVVL.

Vermeld bij uw aanmelding uw lidnummer van Techniek Nederland.