Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

senary

Cursus Luchtbehandelingstechniek

De techniek voor het beheersen van het binnenklimaat van gebouwen is voortdurend in ontwikkeling. De gestelde eisen aan comfort, gezondheid en energiegebruik worden hoger. De cursus Luchtbehandelingstechniek behandelt de relevante onderwerpen op het gebied van luchtbehandeling, comfort en klimaattechniek.

Leden

€ 4.608.50

Niet-leden

€ 5.250,-

Doel

Deelnemers hebben na het succesvol afronden van deze gecertificeerde post hbo cursus gedegen kennis van de grondbeginselen van de luchtbehandelingstechniek t.b.v. kantoor‐ en utiliteitsgebouwen. Zij zijn in staat om klimaattechnische berekeningen te maken en in het (voor)ontwerp van klimaatinstallaties gefundeerde keuzes te maken. Na afloop kunnen zij:

 • ontwerpberekeningen maken van luchtbehandelingsinstallatie;
 • het voorontwerp van een klimaatinstallatie opstellen en beargumenteren;
 • het luchtdistributiesysteem en luchtverdeelplan ontwerpen;
 • werken met het Mollier h/x-diagram;
 • componenten van de LB-installatie specificeren;
 • de duurzaamheid en exploitatiekosten beoordelen.

Doelgroep

Zowel ervaren als startende technici, werkzaam bij adviesbureaus, installatiebedrijven, leveranciers, opdrachtgevers of overheid.

Inhoud

De cursus is opgebouwd uit 15 lessen:

 1. Grondbeginselen
 2. Psychrometrie en het Mollier h/x-diagram
 3. Warmte- en koudebehoefte
 4. Luchtbehandelingsystemen en toepassingen
 5. Luchtkanalen ISSO 17
 6. Luchtverdeling
 7. Luchtbehandelingkastcomponenten
 8. Koudeproductie
 9. Warmteproductie
 10. Regeltechniek
 11. Hydraulische schakelingen
 12. Meet- en inregeltechniek
 13. Inleiding geluid in installaties
 14. Systeemkeuzes
 15. Duurzaamheid en energie-efficiënte

Cursisten krijgen gedurende de cursus toegang tot de digitale kennisbank van ISSO en daarmee toegang tot de diverse publicaties, applicaties en kenniskaarten.

Duur

15 lesdagen, 1 maal per 2 weken

Prijs

Normale prijs: € 5.250,00

Prijs voor leden van Techniek Nederland: € 4.608,50

 

Aanmelden

Het aanmeldformulier en informatie over studielast, startdata, cursusmateriaal, locatie en het examen vindt u op de website van TVVL.

Vermeld bij uw aanmelding uw lidnummer van Techniek Nederland.