Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Essentieel om gevoelens en behoeften goed uit te spreken

Familie-Stigter-van-Stigho
primary

In een familiebedrijf heerst een andere dynamiek dan in reguliere ondernemingen. Naast zakelijke verhoudingen heb je immers ook te maken met persoonlijke familierelaties. Als business coach voor MKB-familiebedrijven begeleidt Dorine Huijbregts al ruim 25 jaar veranderprocessen in familiebedrijven. Zij doet dit voor, tijdens en na een bedrijfsoverdracht. “Nog te vaak zie ik dat een opvolging misgaat. Dat kom vooral doordat alle betrokkenen niet goed en open communiceren. Maar ook door onvoldoende voorbereiding en het ontbreken van een goed opvolgingsplan”, vertelt Huijbregts.

Volgens Huijbregts, die zelf ook uit een familiebedrijf komt, is de overdracht van een familiebedrijf naar een volgende generatie in veel gevallen een riskante zaak. Zeker de eerste keer, wanneer de oprichters het bedrijf moeten loslaten, gaat er veel mis. Inmiddels heeft Dorine al veel succesvolle overdrachten op haar naam staan, zoals die van Stigho Electro. En naar grote tevredenheid van de familie Stigter. “Als je familie en je bedrijf je lief zijn, dan is het je tijd en de investering meer dan waard”, zegt Marieke Stigter, de teruggetreden DGA van Stigho Electro.

Spanningen weghalen

“De oorzaken dat een overdracht kan mislukken, schuilen meestal in de zachte factoren, de menselijke kant van de zaak. De onderlinge verhoudingen en de communicatie laten vaak te wensen. Dit zorgt voor spanningen. Soms omdat de oude generatie niet objectief kan beoordelen of de opvolgers het leiderschap aankunnen. Soms wil men ook te lang betrokken blijven en een vinger in de pap houden. Dit blijken allemaal factoren die schadelijk zijn voor een goede overname.”

Menselijke factoren

Traditionele adviseurs leggen vaak de focus eenzijdig op de eigendomsoverdracht, vindt Huijbregts, terwijl het bijna altijd de menselijke factoren zijn die de doorslag geven bij een geslaagde overdracht. Daarom hebben vooral familiebedrijven volgens haar een nieuw soort adviseur nodig die naast de accountant en de jurist staat. Iemand die kijkt naar de menselijke en emotionele aspecten van een overname. En dat is de opvolgingscoach. “Ik heb een opleiding in zowel bedrijfskunde, psychologie als zingeving”, vertelt Dorine Huijbregts (57). Met die bagage is ze al flink wat jaren actief als opvolgingscoach, initiatiefnemer van de Opvolgersacademie en auteur van boeken over opvolging binnen het familiebedrijf. “Van klanten hoor ik vaak dat ze het erg belangrijk vinden dat een coach zich kan inleven in de gevoelens van alle betrokkenen en tegelijk soms ook confronterend duidelijk kan zijn. Dat typeert redelijk goed hoe ik mijn rol invul.”

Emotionele band

“Bij het coachen richt ik me op het zakelijke succes, maar ook op het behoud van de emotionele band binnen de familie en een soepele overdracht in de bedrijfsleiding. Een geslaagde bedrijfsopvolging creëer ik namelijk niet alleen door te focussen op de technisch inhoudelijke en financiële eigendomsaspecten, maar juist de menselijke kant is hierbij een enorm belangrijk onderdeel.” Zij gaat in het overnameproces van een familiebedrijf ook nadrukkelijk in op de vraag: ben ik als beoogd opvolger wel geschikt en wil ik het wel echt? Ze weet dat het voor de terugtredende generatie niet altijd meevalt om los te laten. Al snel komt voor degene die het bedrijf overneemt de vraag naar voren of hij/zij gaat vernieuwen of dat je op de oude voet verder gaat. Dergelijke vraagstukken leiden niet zelden tot spanningen. “Met verschillende coaching trajecten kan ik alle betrokkenen helpen in mijn rol als onafhankelijk gids en gespreksleider bij deze vragen. Voor andere personen kunnen ook de bedrijfstrainingen, zoals de Opvolgersacademie, ervoor zorgen dat iemand als opvolger goed voorbereid van start kan gaan binnen zijn of haar familiebedrijf.”

Soepele overdracht

“Het is mijn persoonlijke missie om op een onafhankelijke, praktische en doelgerichte wijze een bijdrage te leveren aan weer een geslaagde bedrijfsopvolging. Waarbij ik ervoor zorg dat de familierelatie goed blijft, ieder gezinslid happy is, en er een soepele overdracht in de leiding heeft plaatsgevonden en de bedrijfscontinuïteit is gewaarborgd.” Bekijk op haar website ook de 10 adviezen die zij meegeeft aan alle ondernemers die stoppen, hun bedrijf verkopen of een overdracht overwegen.

Heb je interesse in een kennismaking met Dorine Huijbregts? Plan dan een vrijblijvende kennismakingswandeling in. Mail via dorine@dorine.nu of bel 06 531 92 16. Kijk ook op dorine.nu

Dorine Huijbregts is een van de branchepartners bij bedrijfsoverdracht. De komende tijd gaan we alle zes de branchepartners aan u voorstellen op de pagina technieknederland.nl/installatiebedrijfkopen.