Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Eerste hulp bij cv-ketel vervangen

UV04420-1600x900
primary

Wat doe ik als de cv-ketel binnenkort aan vervanging toe is? Zeker 600.000 mensen zullen in de komende 3 jaar voor die vraag komen te staan. Ook al gaat Nederland stap voor stap van het gas af, het kan een verstandige keuze zijn om de oude cv-ketel toch te vervangen door een nieuwe ketel op gas. Dat zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De keuze hangt af van je woning en woonwijk. Om huiseigenaren te helpen, presenteert de organisatie vandaag een online maatadvies.

Het is volgens Milieu Centraal logisch dat mensen twijfelen over de vervanging van hun cv-ketel. Een nieuwe hr-ketel op aardgas is niet meer vanzelfsprekend, want Nederland gaat op den duur van het gas af. Het antwoord op de vraag: ‘wat nu’ is voor iedere situatie anders. Zo speelt mee hoe oud de cv-ketel is en of deze nog werkt, hoe goed de woning is geïsoleerd en natuurlijk wat de plannen van de gemeente zijn. Komt er een warmtenet, en zo ja op welke termijn?

Advies

Is een huis bijvoorbeeld redelijk geïsoleerd, is de cv-ketel aan vervanging toe en heeft de gemeente nog geen warmteplan? Het advies is dan om de nieuwe cv-ketel te combineren met een hybride warmtepomp. De kans is namelijk groot dat er geen warmtenet in de wijk komt voor 2030. Tegen de tijd dat er een warmtenet komt, heeft een huiseigenaar al veel jaren kunnen besparen op gasverbruik en CO2-uitstoot. In de periode tot 2030 kunnen zij elke verbouwing aangrijpen om de isolatie te verbeteren.

Isolatie

Een slecht geïsoleerde woning is nog niet geschikt voor een warmtepomp. Deze mensen krijgen juist het advies om zo lang mogelijk met de cv-ketel te blijven doen en deze te repareren indien nodig. Daarnaast is het verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met het verbeteren van de isolatie. Voor mensen die weten dat er op korte termijn een warmtenet komt in hun wijk, kan het de beste oplossing zijn om tijdelijk een cv-ketel te huren en niet meer te investeren in een nieuwe ketel.

Warmtepomp

Een zeer goed geïsoleerde woning is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Staat de woning in het buitengebied, dan komt daar vrijwel zeker geen warmtenet, en is het advies om een volledige warmtepomp te overwegen.

Klimaataanpakkers

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘De leden van Techniek Nederland zetten als Klimaataanpakkers de schouders onder de energietransitie. Zij merken dat woningbezitters steeds meer behoefte hebben betrouwbare en goed gefundeerde informatie over hun toekomstige verwarming.’ De tool van Milieu Centraal komt dus precies op het goede moment!’

Maatwerkadvies van de installateur

Terpstra wijst er wel op dat de tool slechts een indicatie oplevert van de mogelijkheden. De volgende noodzakelijke stap is om in gesprek te gaan met de installateur voor een maatwerkadvies. ‘Schakel daarvoor een vakbekwaam installateur in die kennis heeft van duurzame technieken en is aangesloten bij Techniek Nederland. Dit voorkomt teleurstellingen.’

De tool is in te vullen via milieucentraal.nl/cv-ketel-vervangen.