Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Alle kantoren naar Energielabel C: geen paniek!

Doekle Terpstra, voorzitter brancheorganisatie Tec
primary

Bij de energietransitie in de gebouwde omgeving denken we al snel aan het verduurzamen van woningen. Logisch, want daar krijgen we allemaal mee te maken. Maar soms zouden we bijna vergeten dat er een andere transitie op de agenda staat, die nóg urgenter is. Over anderhalf jaar, op 1 januari 2023, moeten alle kantoren in ons land beschikken over Energielabel C. Een onmogelijke klus? Nee.

Afgelopen maand verschenen in de media alarmerende berichten. Uit onderzoek bleek dat we ver achterliggen op het schema om alle kantoren tijdig op het niveau van Energielabel C te krijgen. Onheilspellend nieuws, want voor kantoren die niet aan de eisen voldoen dreigt sluiting. Bij Techniek Nederland raakten we niet direct in paniek. Onze leden zien de vraag naar verduurzamingsmaatregelen namelijk stijgen, met name van de gebouweigenaren van grote kantoren in de Randstad. We zijn dus wat optimistischer dan de bureaus die de energieprestaties van kantoren onderzoeken.

Is er dan helemáál geen reden voor ongerustheid? Ja, toch wel. Met name de verduurzaming van kleinere kantoren blijft achter. Het is hoog tijd dat de overheid intensiever gaat communiceren én zich nadrukkelijker gaat bemoeien met de oplossing van de problemen. Zo is er de zogenaamde split incentive. Simpel gezegd: de partij die moet investeren in verduurzaming (de eigenaar/verhuurder) is meestal niet degene die profiteert van de lagere energierekening (de huurder). Als de overheid voor dat probleem een oplossing weet te vinden, kan het met de verduurzaming van kantoren heel snel gaan.

Het grootste knelpunt bij de verduurzaming van kantoren zit ‘m misschien wel in de adviseurs die de energielabels verstrekken. Daar zijn er te weinig van om alle kantoren in korte tijd van een energielabel te voorzien. Zolang dat probleem bestaat, zouden overheid én installateurs er verstandig aan doen zich primair te richten op kantoren met een oppervlak van minimaal 500 m2. Daar valt ook de grootste CO2-winst te behalen.

Ondertussen brengt u als installateur de wettelijk verplichte verduurzaming natuurlijk onder de aandacht bij uw klanten; waarde en verhuurbaarheid van hun vastgoed zijn erbij gebaat. En vaak hebben we het niet over een enorme opgave. Met eenvoudige maatregelen komt Energielabel C al in zicht.

Doekle Terpstra

Voorzitter Techniek Nederland