Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

quaternary

Resultaten pilot Woningcheck

In het voorjaar van 2015 werd de bruikbaarheid van de Woningcheck getest. Dit is een instrument waarbij de installatietechnische en bouwkundige aanpassingen in kaart worden gebracht die nodig zijn voor levensloopgeschikt renoveren. De pilot leverde enkele aanbevelingen op waarmee Techniek Nederland (voorheen UNETO-VNI) aan de slag is gegaan.

Door vroegtijdig rekening te houden met eventueel toekomstige beperkingen van de bewoners kan efficiënter en vaak ook goedkoper verbouwd worden. De bewoners profiteren dan meteen van meer comfort en veiligheid in huis. Hiervoor ontwikkelde TNO samen met Techniek Nederland (voorheen UNETO-VNI), Wij Techniek en KIEN de Woningcheck. Dit is een weergave van ‘de grootste gemene deler’ van alle installatietechnische en bouwkundige aanpassingen die voor levensloopgeschikt renoveren nodig zijn. De Woningcheck is getest bij 270 huishoudens. De pilot werd uitgevoerd door Techniek Nederland (voorheen UNETO-VNI) samen met ABN AMRO, Zilveren Kruis Achmea, TNO en Wij Techniek.

Aanbevelingen uit de pilot

De belangrijkste aanbevelingen uit het onderzoeksrapport over de pilot zijn:

Voor installateurs

  1. Vergroot de adviesvaardigheden en competenties van ComfortInstallateurs voor uitvoering van de Woningcheck om zo de kans op opdrachten te vergroten.
  2. Verbreed de technische kennis van ComfortInstallateurs (E voor W, W voor E).
  3. Borg het label ComfortInstallateurs zodat opdrachtgevers op een objectieve wijze de kwaliteit van de ComfortInstallateur kunnen meten.

Voor de Woningcheck

  1. Digitaliseer de Woningcheck in een eenvoudige applicatie die gebruiksvriendelijk is en makkelijk uit te breiden.
  2. Ontwikkel ondersteunend beeldmateriaal. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden en kunnen de installateur helpen in overtuigingskracht naar de klant.
  3. Ontwikkel een richtlijn op papier waarbij duidelijk wordt wanneer een medisch professional ingeschakeld moet worden bij een advies aan ouderen met een beperking.
  4. Update de Woningcheck regelmatig om die actueel te houden volgens de laatste inzichten.

Voor marktontwikkeling

  1. Analyseer de markt door gebruikersvragen toe te voegen. Met behulp van de Woningcheck krijgen installateurs een goed inzicht in de marktmogelijkheden zodat zij daar snel op kunnen inspelen.
  2. Bouw een klantrelatie op voor de lange termijn. Misschien is er geen directe behoefte aan aanpassingen maar die kan op lange termijn wel ontstaan.

Aan de slag met de aanbevelingen

Techniek Nederland (voorheen UNETO-VNI) en Wij Techniek hebben een aantal van deze aanbevelingen overgenomen en uitgewerkt. Zo is er een erkenningsregeling voor ComfortInstallateurs. De Woningcheck  is aangepast en is nu beschikbaar als invulbare pdf. Met ABN AMRO staat de afspraak de Woningcheck in 2017 uit te rollen voor gepensioneerde medewerkers. De voorwaarde daarbij is wel dat de ingezette ComfortInstallateurs voldoen aan objectieve, toetsbare en inzichtelijke kwaliteitscriteria waar met de erkenningsregeling aan voldaan wordt.

Nog eens rustig alle resultaten nalezen? Dat kan in het Onderzoeksrapport TNO Wonen, Welzijn, Zorg.