Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Hulp nodig bij het verduurzamen van uw woning?

image-sbs1600

Wat kunt u als consument doen om comfortabeler te wonen en tegelijkertijd te besparen op de energierekening? Tijdens het SBS-programma Green Make Over passeren diverse 'groene' tips de revue. Een erkende installateur kan u helpen deze tips toe te passen op uw specifieke woonomgeving.

Bij een aantal afleveringen van Green Make Over komen installateurs, leden van Techniek Nederland, als erkende specialisten in actie om een woning comfortabeler en energiezuiniger te maken. Soms kunnen eenvoudige aanpassingen, tegen lage kosten, al tot flinke energiebesparing leiden.

Wilt u zelf uw woning groener maken?

Wanneer u zelf aan de slag wilt gaan met een Green Make-Over van uw woning vindt u allerlei tips op www.greenmakeover.nl. Wilt u aanpassingen aan uw huisinstallaties zoals uw verwarming, neem dan contact op met één van onze erkende installateurs voor een goed advies en een veilige uitvoering van de werkzaamheden. Zij hebben in ieder geval alle vakkennis in huis om u verder te helpen. Kijk ook eens op de site van Milieu Centraal voor meer snelle bespaartips.

Uitzendschema Green Make Over op SBS6.

Afleveringen 2019 Woningverbetering

Eindhoven 
6 oktober om 16.25 uur

Herhalingen: na de uitzending op dinsdag, donderdag en zaterdag om 12.00 of 13.00 uur.

Nieuwe vloerverwarmingspomp plaatsen en regenton plaatsen.

Nijmegen 
27 oktober om 16.25 uur

Herhalingen: na de uitzending op dinsdag, donderdag en zaterdag om 12.00 of 13.00 uur.

Controle gasleiding op lekkage; installatie Happy Drops (neutraliseert water); ophangen koolmonoxidemelder en rookmelders.

Leeuwarden
10 november om 16.25 uur

Herhalingen: na de uitzending op dinsdag, donderdag en zaterdag om 12.00 of 13.00 uur.

Radiatorkranen vervangen en inregelen van de cv-installatie. 

Den Haag 
1 december om 16.25 uur

Herhalingen: na de uitzending op dinsdag, donderdag en zaterdag om 12.00 of 13.00 uur.

Het vervangen van alle kranen in huis vanwege lekkages en te oude en onveilige kranen.

 

Vragen over Techniek Nederland?

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Wilt u meer lezen over onze activiteiten of vraagt u zich af wat u van onze leden kunt verwachten? Bezoek dan de pagina www.technieknederland.nl/consumenten. Tip: Schakel altijd een erkende installateur van Techniek Nederland in bij de installatie, onderhoud en reparatie van huisinstallaties.

Hieronder leest u tips en veelgestelde vragen naar aanleiding van de afleveringen Green Make Over.

 



Het vervangen van oude apparaten of installaties

 • Het vervangen van oude apparaten of installaties

  In oudere huizen zijn installaties zoals bijvoorbeeld cv-ketels, kranen, vloerverwarmingspompen, ventilatie systemen, vaak sterk verouderd en functioneren niet meer goed. Het rendement neemt sterk af. Het vervangen van deze installaties door een moderne versie die voldoet aan de energiezuinige labels levert dus direct een energiebesparing op. Dat scheelt in de kosten en het comfort gaat sterk omhoog.

  Tip: check de levensduur van uw installaties en vraag uw installateur naar het rendement en advies over een mogelijke vervanging.

 • Sticker Gecontroleerd

  Zit er een Sticker Gecontroleerd op uw ketel? Dan zit u goed. Deze sticker laat zien dat er vakwerk is geleverd en dat de kwaliteit van de onderhoudswerkzaamheden is gegarandeerd.

  Als de Sticker Gecontroleerd op een toestel is aangebracht, dan is deze geïnstalleerd en onderhouden volgens de tien controlepunten van Techniek Nederland. Het gaat hierbij niet alleen om de werking van het toestel zelf. Een vakbekwame installateur heeft de totale veiligheid van het toestel in de woning controleert en zich niet beperkt tot 'het schoonmaken van het toestel'. Met een uitgebreidere onderhoudsbeurt en extra controlepunten van de gehele installatie kan een hoger veiligheidsniveau worden bereikt en koolmonoxidevergiftiging worden voorkomen.

  Tip: Zit deze sticker niet op uw ketel? Vraag er dan naar bij uw installateur bij de volgende onderhoudsbeurt. Op de sticker staat ook de datum van onderhoud en de naam van de installateur. Zo kunt u zelf ook bijhouden wanneer onderhoud weer nodig is, bij voorkeur 1 x per jaar of maximaal 1 x per twee jaar.

Gebruik van koolmonoxide melder en rookmelders

 • Gebruik van koolmonoxide melder en rookmelders

  Woningen in appartementencomplexen zijn vaak voorzien van een gemeenschappelijke rookgasafvoer, waarop per appartement een cv-ketel is aangesloten. Uit onderzoek naar koolmonoxideongevallen blijkt dat ongevallen kunnen worden veroorzaakt door lekkende gemeenschappelijke rookgasafvoeren of verkeerd aangesloten ketels. Hierdoor komen rookgassen en mogelijk ook koolmonoxide vrij.

  Gemeenschappelijke rookgasafvoeren zijn vaak weggewerkt en daardoor onzichtbaar. Bewoners zijn zich daardoor niet bewust van de aanwezigheid van rookgasafvoeren. Zij zijn zich nog minder bewust van de staat van onderhoud van deze rookgasafvoeren en eventuele risico’s op koolmonoxideongevallen. Het infoblad van het ministerie van BZK is bedoeld om eigenaar-bewoners van appartementen meer bewust maken van dit probleem.

  Het informatieblad en de handreiking kunt u downloaden van Rijksoverheid.nl

  Tip: Via deze site vindt u een lijst met geteste en veilig bevonden rookmelders en koolmonoxidemelders.

De energieverbruiksmanager

 • De energieverbruiksmanager

  Als u een slimme meter heeft, kunt u door de koppeling met een energieverbruiksmanager de gegevens in de slimme meter vertalen naar het verbruik van al uw huishoudelijke apparaten. Zo krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik. Daarmee ziet u snel waar energie onnodig weglekt en waar er direct bespaard kan worden. Uit onderzoek van ECN blijkt dat een besparing op het energieverbruik van huishoudens tot zeker 6% mogelijk is.

  Tip: Op het online platform www.energieverbruiksmanagers.nl vindt u handige tips en weetjes over besparingen. Op deze website is tevens een totaaloverzicht van alle energieverbruiksmanagers te vinden.

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

 • SEEH

  Bent u eigenaar én bewoner van een woning en wilt u energiebesparende maatregelen uitvoeren? Bekijk hier of u in aanmerking komt voor de SEEH voor eigenaar én bewoner.

 • ISDE

  De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft u een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

  De rijksoverheid stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Dit bespaart energie en dringt de CO2-uitstoot terug.

 • Energie besparen doe je nu

  Op deze site vindt u alle mogelijkheden voor een energiezuinig en duurzaam huis op een rij: isolatie, duurzame alternatieven voor verwarming, zonnepanelen en meer. Tevens vindt u daar meer informatie over allerlei subsidies, zoals voor isolatie.

Inregelen van de verwarmingsinstallatie

 • Wat is het (waterzijdig) inregelen van de verwarmingsinstallatie?

  Bij veel woningen is de cv-installatie niet optimaal ingesteld. Dat geldt voor bestaande bouw en nieuwbouw. Dat heeft nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort.

  Een betere instelling van de water doorstroming in de radiatoren verbetert de warmteafgifte. Dat kan leiden tot een daling van het gasverbruik met 7% tot soms wel 15%. De betere warmteverdeling tussen de radiatoren zorgen ervoor dat kamers niet meer te warm of te koud worden ten opzichte van de rest van het huis.

 • Hoeveel installaties zijn er ingeregeld in Nederland?

  Uit onderzoek blijkt dat 75% van de ketels in Nederland niet zijn ingeregeld. Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van de cv-installatie. In de praktijk is gebleken dat het inregelen nog niet tot de reguliere werkzaamheden van installateurs behoort. Dat is wel aan het veranderen. Techniek Nederland is momenteel bezig met verschillende campagnes om het inregelen van de verwarmingsinstallatie actief onder de aandacht te brengen bij consumenten en bij installateurs.

 • Kan elke installateur een installatie inregelen?

  Het inregelen is een specialisatie die niet elke installateur aanbiedt. U heeft in ieder geval een verwarmingsinstallateur nodig oftewel een loodgieter. Installateurs bij u in de buurt die kunnen inregelen, vindt u via onze ledenzoeker (zoekterm: Verwarming/CV).

 • Kan de installateur inregelen tijdens het onderhoud aan de ketel?

  Bij het standaard onderhoud aan de cv-ketel is het inregelen geen gebruikelijke actie. Dit komt ook omdat het onderhoud van de ketel plaatsvindt in en gedurende het drukke stookseizoen. Het volledig waterzijdig inregelen van het cv-systeem als het goed afstellen van de ketel is arbeidsintensiever (gem. 3-4 uur) en brengt hierdoor ook hogere kosten met zich mee.

  Het is hierdoor raadzaam om naast het jaarlijks onderhoud een afspraak te maken met het installatiebedrijf, zodat deze de werkzaamheden voor het inregelen apart kan inplannen.

 • Waarom staat het inregelen nu zo in de belangstelling?

  Dat heeft alles te maken met de energietransitie en de noodzaak om méér energie te besparen. Dankzij het inregelen van de verwarmingsinstallatie kun je besparen op je gasverbruik en dus op CO2-uitstoot.  En dat met een maatregel die relatief eenvoudig is, waarvoor geen hak- en breekwerk nodig is én die zichzelf snel terugverdient.

 • Wat zijn de geschatte kosten voor het inregelen?

  Het inregelen vraagt een lage investering en levert zowel in het comfort als financieel een voordeel op. De geschatte kosten voor cv-optimalisatie zijn gemiddeld € 300,- voor een standaard tussenwoning. De kosten zijn per situatie anders omdat geen huis hetzelfde is. Is er bijvoorbeeld vloerverwarming in de woning? Wat voor radiatorkranen zijn er? Hoeveel radiatoren heeft het huis? Tevens bepaald ook het stookgedrag van de bewoners het energiebesparingseffect.

 • Wat is de besparing van het inregelen?

  Een gemiddelde besparing van circa 7% tot 15% op de jaarlijkse stookkosten is haalbaar. Bij grotere woningen kan het percentage hoger uitkomen. Naast de kostenbesparing  geeft het  inregelen een gebalanceerd verwarmingssysteem, en daardoor een beter rendement van de ketel. De ketel gaat dan langer mee. Maar de grootste winst zit in een goede, gelijkmatige warmteafgifte in huis. Comfort is vaak de belangrijkste reden om het verwarmingssysteem in te laten regelen.

 • Wat is het verband tussen het inregelen van de installatie en het aardgasvrij maken van de woning?

  Het inregelen van de verwarmingsinstallatie is een ‘no regret’- maatregel op weg naar een aardgasvrije woning. Het is één van de laagdrempelige maatregelen die voor ieder huishouden al direct kosten bespaart en comfort oplevert. Daarnaast zullen woningen stapsgewijs voorzien worden van een andere warmtebron dan aardgas. Veel van deze andere bronnen voorzien in lagere temperaturen waarbij voor het goed functioneren van de CV installatie het ook noodzakelijk is dat deze goed is ingeregeld, zowel waterzijdig als de afstellingen van de ketel.

 • Waarom wordt de installatie niet standaard ingeregeld bij plaatsing?

  Vroeger werd bijna iedere installatie waterzijdig ingeregeld omdat cv-systemen nog gebruik maakten van circulatie op basis van natuurlijke convectie. Dat is de natuurlijke circulatie van koud en warm water in de cv-installatie. Bij de introductie van de circulatiepomp verdween deze noodzaak. Overal in huis werd het snel warm. Deze dienstverlening was daarom geen onderdeel meer van het standaard werk voor de installateur. Het inregelen kost extra tijd én dus geld. Uit concurrentie overwegingen nemen veel installateurs deze activiteiten daarom niet standaard op in de offerte. In de praktijk blijkt dat bewoners vooral naar de prijs kijken als het gaat om de aankoop van een cv-ketel en minder letten op de financiële en comfort verhogende voordelen van het inregelen.  

  Met de toenemende aandacht voor energiebesparing, het klimaat en de komst van bijvoorbeeld hybride systemen met laagtemperatuurafgiftesystemen zoals vloerverwarming neemt de interesse voor waterzijdig inregelen snel toe. Techniek Nederland heeft ervoor gezorgd dat waterzijdig inregelen onderdeel is van het opleidingsprogramma voor installatiemonteurs en monteurs van duurzame verwarmingssystemen. Bij het installeren van warmtepompen is het inregelen van het systeem zelfs noodzakelijk voor een optimaal rendement.

 • Kun je subsidie krijgen voor het inregelen van de installatie?

  Bent u eigenaar én bewoner van uw woning? Dan kunt u gebruikmaken van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). U kunt subsidie krijgen als u 2 of meer energiebesparende (isolatie)maatregelen heeft laten uitvoeren. Daarnaast kunt u subsidie aanvragen voor één of meer aanvullende maatregelen zoals het inregelen van de installatie of de aanschaf van een energieverbruiksmanager of slimme thermostaat.

  Meer informatie over deze SEEH-subsidie vindt u op de site van RVO.nl.

 • Tip bij het inregelen van verwarmingsinstallaties

  Vraag uw installateur bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt of uw verwarmingsinstallatie al is ingeregeld. Is dat niet het geval? Vraag dan uw installateur advies over het optimaal inregelen van uw verwarming. Het levert u direct een kostenbesparing op en het verhoogt het comfort bij u in huis. Voortaan geen koude voeten meer!  Lees onze FAQ Inregelen voor meer informatie.