Dit was 2024

Een terugblik op al onze dienstverlening van het afgelopen jaar, met onder andere bijeenkomsten, adviezen, publicaties, tools, lobby & belangenbehartiging en ledenvoordelen.

Lobby en belangenbehartiging

De eerste helft van 2024 lag een groot deel van onze lobby in Den Haag stil vanwege de kabinetsformatie. Maar in de tweede helft van het jaar maakten we een goede start, zo reageerden we op voornemens en afgeblazen afspraken, bouwden relaties op met nieuwe bewindspersonen en werkten binnen een groter netwerk aan het creëren van gunstige omstandigheden voor onze leden. Met succes.

De resultaten:

  • We leverden input voor het evaluatieonderzoek van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening naar de Gasketelwet. Ook voerden we een eigen onafhankelijk onderzoek uit. We legden onze kritiek neer en deden suggesties voor betere handhaving, een mogelijke onderhoudsplicht en regulering van de verkoop.
  • Het Kabinet Schoof zette onverwacht een streep door de aangekondigde normering van warmtepompen. Samen met stakeholders bedachten we nieuwe strategieën en maakten we afspraken om de aandacht voor de warmtepomp vast te houden. Zo is met Aedes een programma opgezet om de uitrol van warmtepompen te versnellen.
  • Dankzij onze inzet in het debat over de invoering van de eerste 14 zero emissiezones , als convenantpartner hebben we actief meegedacht over de haalbaarheid voor ondernemers die hun bedrijfsvoertuigen moeten verduurzamen. Zo hebben we een soepele overgang op de agenda gezet, een uitgebreide overgangsperiode, een breed aanbod van ontheffingen en inspraak in de wet- en regelgeving rondom deze zones.
  • We voerden uitgebreide lobby op het zzp-dossier en het handhavingsvoornemen. Mede dankzij onze inzet richt de Belastingdienst de handhaving van de Wet DBA in 2025 vooral op sectoren waar aantoonbaar sprake is van problemen met schijnzelfstandigheid.
  • Onze brandbrief over de ingestorte zon-pv markt bracht gesprekken op gang met het ministerie van Klimaat en Groene Groei over oplossingen. We overlegden met Energie Nederland over het vereenvoudigen en transparanter maken van de terugleverkosten.

Meer over onze lobby:

  • In het kader van het Aanvalsplan is onderzoek gedaan naar de instroom van migranten (buiten de EU) en statushouders in de installatiesector. In 2025 starten drie pilots rondom oriëntatietrajecten. Mede op basis van de goede voorbeelden met statushouders in de installatiebranche, stelde het ministerie een stimuleringsregeling en handreiking op. 
  • Eind 2023 werd aangekondigd dat de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) index zou stoppen. Techniek Nederland heeft, samen met het Rijksvastgoed bedrijf en Bouwend Nederland, bereikt dat de regeling geactualiseerd is. De nieuwe RWU 2025 is aangepast aan de huidige economische omstandigheden en de verhoudingen in de bouwsector. 
  • Onze lobby tegen de geplande extra verhoging van het Wettelijk Minimumloon met 1,2 procent per 1 juli 2024 was succesvol: deze verhoging is niet doorgegaan.  
  • Ook op Europees niveau waren we actief. We leverden een waardevolle bijdrage aan de herziening van de EPBD-IV (Europese richtlijn voor energieprestaties van gebouwen). We sloten ons aan bij de Europese consumentenorganisaties en Eurocommerce, legden nieuwe contacten met de Permanente Vertegenwoordiging in Brussel en relevante ambtenaren bij de Europese Commissie en versterkten de relaties met VNO-NCW Brussel en EuropeOn.

Resultaten van onze belangenbehartiging:

  • In het kader van Gouden Poort zijn we met drie branches eenduidig gaan samenwerken aan de arbeidsmarktinfrastructuur in de regio. Er zijn afspraken gemaakt over de inzet van adviseurs, samenwerkingsverbanden, en financiering, met ondersteuning door drie O&O-fondsen.
  • Na acht jaar onderhandelen is in het najaar van 2024 een akkoord bereikt tussen opdrachtgevers (zoals Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat) en opdrachtnemers (waaronder Techniek Nederland, Bouwend Nederland en MKB Infra) over een nieuwe UAV-GC. Deze is in januari 2025 gepubliceerd. Techniek Nederland blijft kritisch toezien op de verdeling van aansprakelijkheid, het onderscheid tussen werken en bouwwerken en de integrale toepassing van de UAV-GC.
  • Op het thema Gezond, veilig en vitaal werken, trekken we samen op met onder meer Arbotechniek, Pro-Fonds, Techniek Nederland Verzekeringen en Wij Techniek. In 2024 zijn we begonnen structureel overleg te voeren over sociale veiligheid, mentale gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Met de nieuwe Leergang Werkplezier, het eerste lerende netwerk, gaan we in 2025 aan de slag.
  • Na langdurige onderhandelingen en diverse acties hebben we in de zomer van 2024 een cao-bereikt voor een periode van 22 maanden. Gedurende deze periode gaan werknemers er in totaal bijna dertien procent op vooruit. Met dit akkoord is de rust in de sector hersteld en laten we zien dat de technieksector een aantrekkelijke en goed betalende branche is.
  • In het eerste kwartaal zijn de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaardenpensioenregeling bij PMT afgerond en vastgelegd in een transitieplan. De ingangsdatum van het nieuwe pensioenstelsel is gepland op 1 januari 2026.
  • In 2024 heeft Techniek Nederland met InstallQ gewerkt aan het programma Kwaliteit, met als doel om de lastendruk van certificeringen, erkenningen en administratieve vastlegging te verlichten. Dat heeft er al toe geleid dat bij combinaties van bedrijfserkenning en certificering, dubbele controles voorkomen worden.
  • Dankzij de lobby van Techniek Nederland is het project Nationale Milieudata, gericht op het verbeteren van milieudata voor de berekening van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG), verlengd. Samen met 2BA, Ketenstandaard, ETIM en DigiGO zijn we een traject gestart om milieudata binnen de keten uniform, slim en snel uit te kunnen wisselen.
  • Het brancheplan verpakkingen voor de installatiebranche is goed op gang gekomen. Naast de meer dan 75 deelnemende bedrijven zijn nu ook bijna twintig ondersteunende partijen betrokken. Er is veel kennis verzameld en die is in 2024 vertaald naar concrete acties. Zoals een pilot met een afvalarme bouwplaats.
  • Met diverse partners werkten we aan concrete oplossingen voor netcongestie. Zoals het concept netbewuste nieuwbouw, het ontwikkelen van tijdsafhankelijke nettarieven, aandacht voor energiemanagementsystemen (EMS), en nieuwe subsidies en investeringen voor batterijen en warmtekrachtkoppelingen (WKK’s).
  • Techniek Nederland is nauw betrokken bij de digitaliseringsorganisatie digiGO voor de Ontwerp-, Bouw-, en Technieksector (OBT). In 2024 is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) opgeleverd, waarmee het delen van data in de sector veiliger en sneller en eenvoudiger wordt. 

Branchepromotie

Techniek Nederland zet zich in om het imago en de aantrekkingskracht van de sector te versterken bij de consument, in de zakelijke markt, in het onderwijs en bij andere belangrijke stakeholders. Dit doen we in de vorm van een arbeidsmarktcampagne Je kunt zoveel meer in de techniek  en het platform De Makers van Morgen. Daarnaast delen we inspirerende verhalen via sociale media en zorgen we voor zichtbaarheid in de media. 

 Onze resultaten in 2024:

  • In 2024 bereikte de campagne ‘Je kunt zoveel meer in de techniek’ meer dan drie miljoen Nederlanders tussen de 20 en 40 jaar, via 30 miljoen contactmomenten. Bijna 50.000 mensen deden de test op de campagnewebsite en ontdekten hun potentie in de techniek. Tijdens de zomervakantie richtten we ons specifiek op vakantievierders en met de slogan ‘Wij hebben je nodig’ op vrouwen. Daarnaast lanceerden we de 'Test je tech-talent' voor kinderen, speciaal voor techniekpromotie op (basis)scholen en online.
  • Het platform De Makers van Morgen behaalde in 2024 een miljoen pageviews en had 315.000 unieke gebruikers. De content scoort goed op LinkedIn en bereikt op piekdagen via sociale media 10.000 tot 15.000 pageviews. Dit levert waardevolle contactmomenten op met technische professionals en betrokkenen uit aanverwante sectoren. De nieuwsbrief presteert met 40% boven vergelijkbare benchmarks qua open- en klikpercentages en de content van het platform wordt veel gedeeld door leden en stakeholders. 

Advies en vakbladen

De adviesrol van Techniek Nederland is een belangrijke meerwaarde van de branchevereniging. Leden kunnen op ons terug vallen met allerhande vragen over ondernemers- en werkgeverszaken, wet- en regelgeving en technieken. Met onze eigen vakbladen informeren we leden over belangrijke ontwikkelingen in de branche.

  • In 2024 gaven we 6.824 sociaaljuridische en algemeen juridische adviezen aan onze leden.
  • Naast de sociaaljuridische dienstverlening hebben onze technische vakspecialisten (klimaat, sanitair, elektro) veel ondersteuning geboden op het gebied van wet- en regelgeving, technische voorschriften, normeringen, bouwregelgeving, kwaliteit en vakmanschap.
  • Met de vlakbladen E&W Installatietechniek en VV+ hebben we leden in 2024 uitvoerig geïnformeerd over actuele thema’s in de branche. Ook kwam het verenigingsblad De Verbinding weer vier keer uit. 

Kennisdelen: bijeenkomsten, webinars en publicaties

De ontwikkelingen in de branche gaan snel. Met bijeenkomsten, webinars en publicaties zorgen we dat leden altijd goed geïnformeerd zijn. Ook in 2024 waren we daarin actief. Met en voor leden organiseerden we een groot aantal bijeenkomsten en webinars en stelden we publicaties op. We lichten er enkele uit. 

  • Met de eerste Techniek Inclusief Award 2024 zetten we de goede voorbeelden in de sector op het gebied van diversiteit en inclusie in de schijnwerpers. Preworxs en Hollander Techniek mogen zich twee jaar lang de meest inclusieve ondernemingen in de branche noemen.
  • Bewust Veilig Dag 2024 was een succes. Samen met drie andere branches deden maar liefst 935 bedrijven uit de techniek, bouw en onderhoud mee, een stijging van 240 ten opzichte van 2023. Tijdens deze dag zijn zes toolboxen live uitgezonden, met 1244 vakmensen die actief deelnamen. Ook in de maanden daarna blijven de video’s populair. Daarnaast werd de speciale Bewust Veilig-krant, beschikbaar in vijf talen, bijna 4.000 keer gedownload. Dankzij deze initiatieven groeit de bewustwording en kennisdeling over veiligheid, wat bijdraagt aan een sterkere veiligheidscultuur in onze sector.
  • Techniek Nederland organiseerde maar liefst bijeenkomsten, trainingen en webinars. Dit waren de meest populaire:
    • Top 5 webinars:
      • ALIB 2024 - de belangrijkste inzichten en ontwikkelingen
      • Voorkomen schijnzelfstandigheid bij zzp'ers
      • De nieuwe cao - wat verandert er en wat betekent dat voor jouw bedrijf?
      • Wet Kwaliteitsborging (Wkb), de eerste inzichten
      • AI, Robotisering en Industrialisatie - hoe beïnvloeden deze trends de sector?
    • Top events 2024
      • Retail2Rapair - over innovatie en duurzaamheid
      • VSK-beurs - dé vakbeurs voor de installatiesector

Hoogtepunten die we graag uitlichten

Overzicht van onze publicaties:

  • Eind 2024 publiceerden we het rapport ‘AI, Robotisering en Industrialisatie: De technieksector in 2030’. Hierin beschrijven we de impact van deze ontwikkelingen en de kansen om ze optimaal te benutten. Het rapport werd goed ontvangen binnen de technieksector, verwante sectoren en de overheid. In 2025 verbinden we er acties aan.
  • In samenwerking met leden, normcommisies en expertgroepen zijn in 2024 diverse NEN-normen en ISSO-publicaties vernieuwd. Zo is er een Correctieblad voor de NEN 1010 uitgebracht en is de NEN 4010:2024 gepubliceerd. Ook zijn ISSO-publicatie 52 (warmteverliesberekeningen) en 72 (bodemgebonden water/waterwarmtepompen) geactualiseerd. Daarnaast bracht ISSO enkele compacte gidsen uit, de ‘Kleintjes’, zoals over Legionellapreventie en Hybride Warmtepompen.
  • Om de implementatie van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) te ondersteunen, hebben we in 2024 diverse publicaties ontwikkeld en webinars georganiseerd. 

Een terugblik op onze bijeenkomsten:

  • In maart organiseerden we samen met Adviescentrum Aanbestedingen 'Grond, Wegen en Groen' en Beter Aanbesteden het (jaarlijkse?) Aanbestedingscongres. Centraal stonden de thema's AI en rechtsbescherming.
  • In het najaar organiseerden we in verschillende regio’s 8 voorlichtingsbijeenkomsten  over de invoering van zero-emissiezones  in de eerste 14 gemeenten  en elektrisch vervoer. Tijdens deze bijeenkomsten bespraken we welke ledenkortingen en producten en diensten van branchepartners kunnen helpen om je vervoer te verduurzamen.
  • Techathon vierde in 2024  het eerste lustrum. De challenge vond dit keer plaats in het Intechnium-gebouw in Woerden, thuishaven van onder meer Techniek Nederland, Wij Techniek en TVVL. Studenten en professionele talenten kregen de opdracht om voor dit gebouw en het omliggende parkeerterrein een toekomstbehendig en innovatief plan te ontwikkelen. Van de 8 deelnemende teams won uiteindelijk Team Kuijpers/Hogeschool van Amsterdam/Avans Hogeschool/Koning Willem I College de challenge.
  • Op 6 november vond het succesvolle Retail2Repair-event  plaats bij de TU Delft, Faculteit Industrieel Ontwerpen. Dit evenement bracht 350 beleidsmakers, wetenschappers, ondernemers en studenten samen om kennis en ideeën uit te wisselen over een circulaire economie. Zij luisterden naar inspirerende sprekers en namen deel aan 8 plenaire sessies en 8 workshops.
  • De Commissie Jong Techniek Nederland lanceerde de podcast-roadshow Groeiversnellers. In deze podcast gaat Techniek Nederland in gesprek met ondernemers uit de sector over de belangrijkste ontwikkelingen en uitdagingen. De lancering was een succes: in 4 maanden tijd luisterden en keken ruim 33.000 mensen in totaal meer dan 8.000 minuten via Spotify en YouTube. Er zijn 2 series gepland.
  • We organiseerden een webinar over ALIB voor 600 deelnemers en hielden daarnaast ook regiobijeenkomsten over ALIB  en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
  • Techniek Nederland zet in op gelijke kansen bij werving en selectie en ontwikkelde daar in 2024 een serie workshops voor.

Ledenvoordeel

Met het ledenvoordeelprogramma van Techniek Nederland besparen leden veel geld. In 2024 leverde het hun in totaal ruim zeven miljoen euro aan kortingen op. Zo bespaarden ze op de aanschaf van bedrijfswagen en de huur van hoogwerkers en betaalden ze veel minder voor opleidingen. Dit leverden we op in 2024:

  • Het totale gerealiseerde ledenvoordeel in 2024 bedroeg 7.5 miljoen euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2023. Dit resultaat is vooral te danken aan de mantelovereenkomst met Renault. Veel leden hebben in 2024 nog bedrijfswagens aangeschaft (in totaal 956) vanwege het vervallen van de BPM-vrijstelling in 2025 en de overgangsperiode voor emissievrije zones.
  • Nieuw: leden van Techniek Nederland ontvangen met een logincode vijftig procent korting op alle betaalde training -en opleidingsmodules aangeboden door Samen Digitaal Veilig.
  • Het Ledenvoordeelprogramma is in 2024 geëvalueerd. Dat leidde eind 2024 al tot nieuwe en vernieuwde mantelovereenkomsten voor 2025

Reken je voordeel nu zelf uit

Mis de voordelen niet: met de ledenvoordeelcalculator bereken je eenvoudig de ledenvoordelen uit voor jouw bedrijf. 

Als lid van Techniek Nederland profiteer je van flinke besparingen op verzekeringen. Omdat elke situatie uniek is, biedt Techniek Nederland Verzekeringen maatwerkadvies. Neem contact op en ontdek welke voordelen voor jou beschikbaar zijn! 

Dienstverlening

In 2024 maakten leden weer volop gebruik van onze dienstverlening. Niet alleen van de vertrouwde basisdiensten, maar ook ons nieuwe  aanbod werd goed ontvangen. Achter de schermen werkten we aan het verbeteren van onze dienstverlening. Waar behoeften veranderen, veranderen wij mee.

  • Op het gebied van datagedreven verduurzaming werkten we samen met de overheid, netbeheerders en andere stakeholders aan het eerste werkbare Proof of Concept (PoC) voor het Gebouw Installatieregister (GIR). Hierin kunnen installateurs, gebouweigenaren, netbeheerders en andere partijen data over installaties uitwisselen.
  • Duurzaam ondernemen: Met Bol Adviseurs, de bestuurscommissie Middelgrote bedrijven en Wij Techniek ontwikkelden we een leergang die grotere mkb-bedrijven helpt bij het opstellen van een duurzaamheidsstrategie en -rapportage. De leergang is gebaseerd op de CSRD-regelgeving en sluit goed aan op de informatiebehoeften van bedrijven in de keten die verplicht zijn om aan de CSRD-eisen te voldoen.
  • Consumentenkoop - ken je rechten en plichten: Met het pakket Consumentenkoop helpen we je onder andere met de richtlijnen afschrijvingsmethode, voorbeeldenbrieven en meer.
  • In 2024 hebben we verder gewerkt aan de Power-Business Intelligence-omgeving die in 2023 is opgezet. Met deze omgeving kunnen we onze dienstverlening de komende jaren veel meer datagestuurd inzetten en monitoren op basis van zogenoemde ‘datamijlpalen’.

Verdere verbeteringen in onze dienstverlening

  • Slimmere inzet van data: In 2024 hebben we verder gewerkt aan onze Power-Business Intelligence-omgeving, die in 2023 werd opgezet. Hiermee kunnen we onze dienstverlening de komende jaren steeds beter datagestuurd inzetten en monitoren aan de hand van ‘datamijlpalen’.

  • Thema- en eventnieuwsbrieven: Sinds november hanteren we een gestructureerde aanpak voor ledencommunicatie. Elke maand ontvangen leden een nieuwsbrief over een van de zes belangrijke thema’s en daarnaast verschijnt er twee keer per maand een event-nieuwsbrief.


Hulp bij wet- en regelgeving

Nieuwe wetgeving kan complex zijn. Daarom informeren we leden via circulaires en bieden we praktische hulpmiddelen om hen te helpen aan die regelgeving te voldoen.

  • In 2024 brachten we 56 circulaires uit: 27 voor installatiebedrijven, 19 voor technisch detaillisten en 10 voor zzp’ers.
  • Ter voorbereiding op de nieuwe zzp-wetgeving ontwikkelden we voorlichtingsmateriaal, waaronder een webinar en een checklist. Ook voerden we gesprekken met leden over hoe zij aan de nieuwe regels kunnen blijven voldoen.
  • We lanceerden een medewerkerspakket, waarmee medewerkers van aangesloten bedrijven voordelig gebruik kunnen maken van particuliere verzekeringen.
  • Op 1 januari gingen de vernieuwde Algemene Leveringsvoorwaarden Installerende Bedrijven (ALIB) in. Deze voorwaarden zijn duidelijker geformuleerd en aangepast aan de gewijzigde wetgeving, zoals de Wkb. Om leden goed te informeren over de wijzigingen, organiseerden we meerdere webinars.

Nieuwe tools

We ontwikkelen constant nieuwe tools – samen met en voor leden – die praktische ondersteuning bieden bij het ondernemer- en werkgeverschap, de bedrijfsvoering, de (duurzame) adviesfunctie, veilig digitaliseren. De tools nemen ondernemers en werknemers veel werk uit handen en besparen hun tijd. 

  • Op verzoek van de Beleidscommissie Bedrijfsvoering is in 2024 het Interactief Economisch Dashboard ontwikkeld. Het dashboard toont de resultaten van onze economische onderzoeken is actueel, interactief en de gebruiker kan dieper in de cijfers duiken.
  • Uitbreiding Digiscan: Tijdens D-DAY op 16 oktober 2024 lanceerden we een nieuwe module van de Digiscan: Digitale Ketensamenwerking. Deze online module helpt mkb-ondernemers inzicht te krijgen in de positie van hun bedrijf in de overgang naar datagedreven werken. De Digiscan bevat nu vier modules: Organisatie, Administratie, Wet kwaliteitsborging en Ketensamenwerking.
  • Nieuwe tool voor RI&E: In oktober lanceerden we CHEPP, een verbeterde tool voor de wettelijk verplichte Risico-Inventarisatie & Evaluatie. Hiermee kunnen bedrijven hun arbobeleid direct op locatie beheren.

Meer innovaties en ondersteuning

  • NIS2 Quality Mark: Binnen Samen Digitaal Veilig ontwikkelden we het NIS2 Quality Mark, waarmee bedrijven kunnen aantonen dat ze voldoen aan de NIS2-richtlijnen voor cyberveiligheid.
  • Schadelijke Stoffen Assistent (SSA): Deze tool ondersteunt bedrijven bij het registreren en beheren van gevaarlijke stoffen.
  • Uitbreiding arbocatalogi: In 2024 werden drie nieuwe arbocatalogi goedgekeurd en toegevoegd, gericht op kwarts, fysieke belasting en werken op hoogte. Deze bevatten de afspraken tussen werkgevers- en werknemersorganisaties over het naleven van de wettelijke eisen.
  • Flexscan voor netcongestie: In overleg met onze leden ontwikkelden we een Flexscan, die installateurs helpt om inzicht te krijgen in energieflexibiliteit bij zakelijke klanten.
  • Ondersteuning bij digitalisering: Via een webinar deelden we inspirerende voorbeelden over digitalisering, gericht op automatisering voor de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en het gebruik van digitale formulieren. Daarnaast stelden we samen met partners binnen de installatiebranche kennisdocumenten op over Gebouwautomatisering en controlesystemen (GACS).
  • Uitbreiding wamtepompen-aanbod: Ons aanbod rondom warmtepompen is uitgebreid met onder andere energietips en webapplicaties die ondersteunen bij de keuze van netbewuste warmtepompen.
  • Servicepakketten: Het afgelopen jaar breidden we onze servicepakketten uit. Ze bieden relevante content over onderwerpen als CO-certificering, warmtepompen, F-gassen, circulariteit, calculatietijdnormen, bliksembeveiliging en installatieverantwoordelijkheid.
  • Veiliger delen van kwaliteitscertificaten: Samen met KOMO en het Centraal Register Techniek ontwikkelden we een standaard die het delen van kwaliteitscertificaten van bedrijven, producten en vakmanschap eenvoudiger en veiliger maakt.

Elektotechnische Detailhandel en Reparatie

Ook onze detailhandelleden stonden we klaar voor onze detailhandelleden. We voerden de lobby op belangrijke dossiers, werkten aan erkenningsregelingen en legden de laatste hand aan het Nationaal Reparateursregister. Natuurlijk ondersteunden we onze leden op het gebied van werkgeverschap en ondernemerschap.

  • Nationaal Reparateursregister (NRR): In 2024 is het NNR verder doorontwikkeld. Steeds meer bedrijven sluiten zich aan. De officiële lancering van het vernieuwde platform is in maart 2025, tijdens de Week van de Circulaire Economie. Met het NRR lopen we voorop in Europa en spelen we in op de Europese regelgeving rond Ecodesign en Right to Repair. Ook erkenningsregelingen van witgoed- en ICT-fabrikanten krijgen een plek in het register.
  • De aangenomen motie Stoffer, ingediend op initiatief van Techniek Nederland, heeft aanzienlijke impact op de elektrotechnische detailhandel, reparatiebedrijven en refurbishers. De elektrotechnische detailhandel krijgt een grotere verantwoordelijkheid voor de levensduur van de producten die zij verkoopt en zal meer moeten focussen op reparatie en hergebruik. Reparatiebedrijven en refurbishers krijgen hierdoor meer kansen om hun diensten aan te bieden, met nadruk op vakmanschap en kwaliteit. Het NNR speelt een belangrijke rol in dit proces, omdat vakmanschap daar geborgd is.
  • Om leden te helpen bij consumentenrechten en -verplichtingen, hebben we handige tools samengebracht in één pakket. Dit bevat richtlijnen, voorbeeldbrieven en de afschrijvingsmethode, zodat leden klachten correct kunnen afhandelen.
  • Op 6 november vond het succesvolle Retail2Repair-event plaats bij de TU Delft, Faculteit Industrieel Ontwerpen. Dit evenement bracht 350 beleidsmakers, wetenschappers, ondernemers en studenten samen om kennis en ideeën uit te wisselen over een circulaire economie. Zij luisterden naar inspirerende sprekers en namen deel aan 8 plenaire sessies en 8 workshops.
  • Techniek Nederland en InstallQ hebben de Erkenningsregeling Reparatie Consumentenelektronica herzien. Deze vernieuwde regeling wordt in 2025 bekrachtigd.
  • De arbeidsvoorwaardenpensioenregeling voor detailhandel leidde tot een transitieplan. De ingangsdatum voor het nieuwe stelsel is gepland voor 1 januari 2027.
  • Op 6, 7 en 8 september was Techniek Nederland aanwezig in het Europapaviljoen tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Ons team, bestaande uit medewerkers, leden van de Vakcommissie Elektronica Reparateurs en TU Delft-studenten, informeerde het publiek over de voordelen van reparatie en hergebruik van elektronica. In drie dagen tijd bezochten meer dan 20.000 mensen het Europapaviljoen.