Modelovereenkomst, contract bouwhelm laptop - 6240
Home Bedrijfsvoering Juridisch advies Inhuren van zzp'ers

Inhuren van zzp'ers

Modelovereenkomsten voor aanneming van werk zijn essentieel voor het aantonen van zelfstandig ondernemerschap. Bij gebruik hiervan hoeven opdrachtgevers namelijk geen loonheffing in te houden. De Belastingdienst heeft nieuwe modelovereenkomsten ‘werk op locatie’ en ‘werk in of vanuit eigen werkplaats’ voor werk in de installatiebranche goedgekeurd. Download de modelovereenkomsten en ontdek hoe Techniek Nederland je kan ondersteunen bij het maken van juridisch solide afspraken.

Agenda

Veelgestelde vragen Modelovereenkomsten

We hebben de meest gestelde vragen over de modelovereenkomsten voor je op een rij gezet.

Moet ik voor elke klus en voor allerlei verschillende klussen opnieuw een overeenkomst opstellen en aan de Belastingdienst ter goedkeuring voorleggen?

De Belastingdienst heeft allerlei goedgekeurde modelovereenkomsten op haar site staan. De algemene modelovereenkomsten zijn bedoeld en geschikt voor alle soorten werkzaamheden, los van branche of beroep. Daarnaast staan er modelovereenkomsten bedoeld voor een bepaalde branche of situatie op de site van de Belastingdienst. Welke modelovereenkomst wordt gebruikt, dat bepalen opdrachtgevende en uitvoerende partij zelf.

Wat moet ik als opdrachtgevende partij nu doen?

U begint met onderzoeken of bij de uitvoering van werkzaamheden sprake is van zelfstandig ondernemerschap of werknemerschap. Bij twijfel: zorg dat uit overeenkomst en feitelijke situatie duidelijk blijkt dat het gaat om ondernemerschap of werknemerschap van uw uitvoerende partij.

Waar kijkt de Belastingdienst naar om te beoordelen of het bij het uitvoeren van werkzaamheden gaat om ondernemerschap?

Hieronder volgen enkele factoren die bij de beoordeling een rol spelen:

  • Heeft de uitvoerende partij:
    • eigen werkplaats, magazijn, kantoor
    • eigen vervoermiddelen
    • eigen gereedschap en eigen materieel (steigermateriaal, lasapparaat)
    • eigen bedrijfskleding
    • verzekeringen (arbeidsongeschiktheid, bedrijfsaansprakelijkheid, transport/montage) afgesloten
    • eigen website, reclamemateriaal, logo? 
  • Voldoet de uitvoerende partij aan de formele vereisten voor ondernemerschap, zoals inschrijving bij Kamer van Koophandel en beschikking over een btw-nummer? 
  • Hoe afhankelijk is de uitvoerende partij in economisch opzicht van de opdrachtgevende partij: aandeel in de omzet, financiering (bijvoorbeeld lening), aanbrengen van werk, administratie-afhandeling.
  • In hoeverre geeft de opdrachtgevende partij aanwijzingen en instructies voor de uitvoering en organisatie van de werkzaamheden?  
  • In hoeverre is de uitvoerende partij vrij om de uitvoering van zijn werkzaamheden naar eigen inzicht te organiseren?
  • Mag de uitvoerende partij de werkzaamheden door een ander laten uitvoeren?

En zo zijn er nog meer factoren te noemen. Geen van deze factoren geeft in zijn eentje de doorslag over ondernemerschap of werknemerschap. Het is meestal zo dat sommige factoren duiden op ondernemerschap en andere factoren duiden op werknemerschap. Verder kan een factor per situatie zwaarder of juist lichter wegen. Uiteindelijk bepaalt het geheel aan factoren, in onderling verband bekeken, de uitkomst: ondernemerschap of werknemerschap.

Mag ik afwijken van de zwarte artikelen in de goedgekeurde modelovereenkomst?

De zwarte artikelen zijn voor de Belastingdienst niet essentieel voor het aannemen van zelfstandig ondernemerschap. Als u iets anders afspreekt of iets anders doet dan in die artikelen staat, dan moet u er wel op letten dat u daarmee de geel gekleurde artikelen niet onderuit haalt. Want dan tast u de essentiële elementen voor het aannemen van zelfstandig ondernemerschap aan en dat betekent het vervallen van het gevolg ‘geen loonheffing’.

Waarom zijn sommige artikelen geel gekleurd en andere artikelen niet?

De Belastingdienst heeft in elke goedgekeurde overeenkomst enkele artikelen geel gekleurd. Deze artikelen zijn voor de Belastingdienst essentieel voor zelfstandig ondernemerschap. Bij een verandering in de geel gekleurde artikelen vervalt ‘geen loonheffing’. Ook als partijen de geel gekleurde artikelen intact laten, maar in de praktijk anders doen dan in de geel gekleurde artikelen staat, vervalt ‘geen loonheffing’. In het contract of feitelijk gedrag afwijken van de geel gekleurde artikelen betekent niet automatisch ‘wel loonheffing’. In dat geval beoordeelt de Belastingdienst aan de hand van de specifieke omstandigheden van de concrete situatie of dan sprake is van ondernemerschap of werknemerschap.

Wat heb ik er aan om een goedgekeurde modelovereenkomst te gebruiken?

Als opdrachtgevende en uitvoerende partij een modelovereenkomst gebruiken dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat er sprake is van zelfstandig ondernemerschap. De opdrachtgevende partij hoeft dan geen loonheffing in te houden en af te dragen.

Ben ik verplicht om de goedgekeurde modelovereenkomst te gebruiken?

Er bestaat geen wettelijke verplichting om een goedgekeurde modelovereenkomst te gebruiken. Wel kan het gebeuren dat het bedrijf waarmee u een overeenkomst wilt sluiten dat enkel wil doen op basis van een goedgekeurde modelovereenkomst.

Er zijn 2 goedgekeurde modelovereenkomsten voor aanneming van werk. Wat is het verschil tussen beide overeenkomsten? Welke moet ik nu gebruiken?

De overeenkomst ‘op locatie’ gebruikt u wanneer u op een project of bij de klant werkt. De overeenkomst ‘in of vanuit eigen werkplaats’ is gebruikt u wanneer u in uw eigen werkplaats werkt.

Wat verandert er nu de VAR is verdwenen en de modelovereenkomst er is?

Waar voorheen de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) werd ondertekend moet nu een 'goedgekeurde overeenkomst' worden afgesloten. In situaties waarin één partij een andere partij opdracht geeft werk uit te voeren, moeten beide partijen onderzoeken of hun situatie als zelfstandig ondernemerschap valt aan te merken. Het doel van het schrappen van de VAR is namelijk het bestrijden van schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid is de werkverhouding die op papier lijkt op ondernemerschap, maar in de praktijk alle kenmerken van werknemerschap heeft. Er is dan sprake van verkapt werknemerschap.

Mag ik een andere goedgekeurde modelovereenkomst dan de modellen ban Techniek Nederland gebruiken?

Ja. U bent als lid van Techniek Nederland niet verplicht om een van onze modelovereenkomsten te gebruiken. Op de site van de Belastingdienst staan allerlei modelovereenkomsten. U bent vrij om een van die overeenkomsten te gebruiken, als die modelovereenkomst beter bij uw situatie past.

Wat is het doorslaggevende criterium om te voorkomen dat een ZZP-er niet later alsnog een werknemer blijkt te zijn?

De belastingdienst kijkt naar het samenspel van factoren om te bepalen of er wel of niet sprake is van een echte ondernemer. Dat zijn een hele serie factoren, variërend van het uurtarief, het aantal uren en de periode dat de werknemer bij jullie werkt, maar ook het wel of niet zelf inkopen van materialen en het hebben van meerdere opdrachtgevers. 

Waarom zou ik de Modelovereenkomst van Techniek Nederland gebruiken?

Dit is een overeenkomst die is goedgekeurd door belastingdienst en waarin de factoren zijn opgenomen die van belang zijn voor de beoordeling door de Belastingdienst. De modelovereenkomst van Techniek Nederland is te gebruiken tot 12 juli 2028.