Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Alles over Energiebesparingsplicht Industrie en Analyse Aandrijfsystemen

UV05764-lichtreclame-1600x900

Heb je industriële klanten die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken? Of een jaarlijks energiegebruik hebben vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas? Zij zijn verplicht om uiterlijk 1 december 2023 energiebesparende maatregelen uit te voeren of een onderzoek energiebesparing bij de RVO in te leveren met daarin een analyse van hun elektrische aandrijfsystemen. Hier lees je de impact van de regelgeving, welke vragen je van je klanten kunt verwachten en welke service je kunt verlenen. 

Wetgeving energiebesparing voor bedrijven en instellingen

Per 1 juli 2023 is de regelgeving voor energiebesparing voor bedrijven en instellingen aangescherpt. Afhankelijk van de omvang van het energieverbruik zijn ze verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren (energiebesparingsplicht volgens Activiteitenbesluit milieubeheer). Nieuw is dat deze plicht ook gaat over maatregelen die de CO₂-uitstoot verminderen, bijvoorbeeld het opwekken van hernieuwbare energie en het overstappen naar een energiedrager met een lagere CO₂-uitstoot. De precieze plichten hangen af van de omvang van het energieverbruik van het bedrijf.  

  • De energiebesparingsplicht geldt voor...

    De energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalent) gebruiken. Bedrijven geven hieraan invulling door één van onderstaande mogelijkheden uit te voeren:  

    • alle maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uitvoeren; of  
    • alle toepasselijke maatregelen van de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML) uitvoeren.  

     Bedrijven met een energiebesparingsplicht moeten hierover eens in de 4 jaar rapporteren aan bevoegd gezag, zoals gemeente of provincie (informatieplicht energiebesparing).  

  • De onderzoeksplicht energiebesparing geldt voor...

    De onderzoeksplicht energiebesparing: geldt voor bedrijven en instellingen met een jaarlijks energiegebruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas (equivalent), en voor locaties van bedrijven waarvoor het Rijk de milieuregels bepaalt (onder de Omgevingswet). De onderzoeksplicht is alleen voor de activiteitgebonden maatregelen, bijvoorbeeld efficiënte elektrische aandrijvingen en niet voor gebouwgebonden maatregelen. 
     
    De rapportage van het onderzoek energiebesparing moet een aantal specifieke analyses bevatten waaronder een analyse van de elektrische aandrijfsystemen, met daarin een specificatie van de kosteneffectieve besparingsmaatregelen.   

    Ook de bedrijven met een onderzoeksplicht moeten eens in de 4 jaar rapporteren aan bevoegd gezag, zoals gemeente of provincie (informatieplicht).  

  • Stappenplan om te controleren welke rapportageplicht van toepassing is...

    RVO heeft een Stappenplan Rapportageplichten energiebesparing gepubliceerd waarmee eenvoudig te controleren is welke rapportageplicht van toepassing is voor een bedrijf of instelling.

  •  Hoe is terugverdientijd gedefinieerd? 

    De berekening van de terugverdientijd voor een energiebesparende maatregel is gepubliceerd in de Staatscourant. Daarin staat ook een specificatie wanneer mag worden gerekend met vaste energieprijzen en wanneer met de eigen energieprijzen.  

  • Hoe en door wie wordt er gecontroleerd en gehandhaafd? 

    Voor het toezicht en de handhaving op de energiebesparingsplicht, en de daarbij behorende informatie- en onderzoeksplicht, hebben de omgevingsdiensten het mandaat. Bedrijven dienen de onderzoeksplichtrapportage in via eLoket van Mijn RVO. De omgevingsdienst en bevoegd gezag kunnen deze rapportage daar ophalen. De omgevingsdienst beoordeelt de rapportage. Als de rapportage onverhoopt niet voldoet, zal de omgevingsdienst vragen om de rapportage te verbeteren en aan te vullen.  

bullets

Welke vragen kan je van je klanten verwachten en hoe kan je hen helpen bij de rapportage?  

Voor veel industriële bedrijven betekenen de nieuwe regels extra werk in de vorm van onderzoek en rapporteren. Dit legt dit druk op hun organisatie: hoe op tijd met de juiste informatie, de juiste analyses doen en rapporteren volgens de voorschriften?  

  • Welke vragen kun je verwachten? 

    Als servicebedrijf kun je vragen verwachten over besparingsmogelijkheden in aandrijvingen:   

    • Hoe analyseer ik of het vervangen van een oude elektromotor rendabel is?  
    • Of dat een frequentieregelaar toepasbaar is en voldoende energie bespaart om rendabel te zijn?  
    • Waar zitten knelpunten in mijn aandrijvingen, mijn productielijnen, die oplosbaar zijn en meerwaarde geven qua energiebesparing, hogere uptime, lagere onderhoudskosten, en beter inzicht geven in productiekosten? 

  • Welke service kun je bieden? 

    Als servicebedrijf kan je je klanten op verschillende manieren assisteren met het aanleveren van informatie over: 

    • Inventarisatie van de aandrijvingen   
      Hoofdkenmerken van elektromotoren, regelaars en gedreven applicaties met kenmerken van hun belasting, bedrijfstijd, locatie en verdere bijzonderheden.  
       
    • Inventarisatie van energiestromen, verbruiken  
      Data verzamelen, verkrijgen van inzicht in het energieverbruik naar hoofd- en subgroepen bijvoorbeeld productielijnen, in de tijd (uur, dag, week, maand, jaar). Inzet van monitoring tools, uitlezen en verwerken. 
       
    • Staat van onderhoud  
      Inventariseren van bijzondere situaties, onderhoudsprotocollen. 
       
    • Wijze van regeling, proces control, onderhoud  
      Aanvullen van de inventarisatie met gegevens per aandrijving of groepen van aandrijvingen als opmaat naar selectie van kansrijke aandrijvingen, voorbeeld cases.  
       
    • Mogelijkheden voor verbetering, van onderhoud tot en met vernieuwing  
      Uitvoeren van analyses op (groepen van) aandrijvingen naar mogelijkheden van verbetering, besparing; onderzoek van technische en economische haalbaarheid. Detail uitwerking van cases en inpassing in investerings- en onderhoudsplannen. 
    • Rapporteren
      Assistentie bij opstellen en indienen van de rapportage voor bevoegd gezag. 
       
    • Mogelijkheden voor financieren en het gebruik van subsidies  
      Assistentie bij onderzoek naar gebruik van regelingen voor financiering en subsidies

  • Hoe maak je de rapportage? 

    De rapportage van het onderzoek energiebesparing moet een analyse van de productieapparatuur en -installaties[*] bevatten, met daarin een conclusie over de energetische optimalisatie van de productieapparatuur en -installaties, en aanvullend een analyse van de elektrische aandrijfsystemen[**].  

    RVO heeft een Sjabloon Analyse Aandrijvingen - Onderzoeksplicht gepubliceerd waarin de te volgen aanpak van het onderzoek is vastgelegd.   

    Hierin zijn de volgende stappen aangegeven:  

    1. Inventarisatie van de aandrijvingen  
    2. Uitwerking van de rendabele besparingsmogelijkheden per aandrijfsysteem  

    Je klant kan ook invulling geven aan de Scan Aandrijfsystemen met een beleidsverklaring over het huidig bedrijfsbeleid met betrekking tot aandrijfsystemen, aangevuld met uitgewerkte kosteneffectieve maatregelen die nog niet zijn uitgevoerd.  

    Deze verklaring bevat een beschrijving van het beleid voor het ontwerp, gebruik, onderhoud en de vervanging van de elektrische aandrijfsystemen met het oog op efficiëntieverbetering en energiebesparing. Zie hiervoor het voorbeeld uit de Sjabloon Beleidsverklaring in onderdeel 3. 

    In de praktijk betekent dit dat de klant de stappen 1 en 2 volledig en aantoonbaar heeft uitgevoerd, en de directie concreet beleid heeft voor het ontwerp, gebruik, onderhoud en de vervanging van de elektrische aandrijfsystemen met het oog op efficiëntieverbetering en energiebesparing.  

    Uit de rapportage moet blijken welke aanpak is gevolgd. De rapportage moet ook een uitvoeringsplan te bevatten voor de maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar, en een beschrijving hoe structurele energiezorg in de organisatie is geborgd. Tenslotte moeten de al uitgevoerde maatregelen in de periode 2021-2023 zijn opgenomen. 

    [*] Productieapparatuur en -installaties: hieronder vallen alle productiemachines, -apparaten en installaties gerelateerd aan het proces: voor de productie zelf, voor proceswarmte, proceskoude, procesverlichting en luchtbehandeling van de productieomgeving.

    [**] Elektrische aandrijfsystemen zijn systemen voor bijvoorbeeld materiaaltransport, pomp-, ventilator-, koel- en persluchtsystemen en andere industriële elektrisch aangedreven machines. Een elektrisch aandrijfsysteem bestaat uit een elektromotor en een aangedreven apparaat, zoals een pomp, ventilator, compressor, machine. Het systeem heeft verder een motorregeling, soms een overbrenging en bijvoorbeeld bij een pomp een leidingsysteem met kleppen.

bullets

Kansen voor servicebedrijven

De aangescherpte regelgeving biedt extra kansen voor de industrie en de toeleveranciers en dienstverleners. Alle elektrische aandrijvingen komen gedetailleerd aan de orde in de analyses en worden door bevoegd gezag beoordeeld. Hieronder staan enkele voorbeelden. 

  • Total Cost of Ownership

    Bij investeringen in elektromotor (systemen) gaat het al snel om grote bedragen; niet zozeer de initiële investering zelf, maar de totale uitgaven aan energiekosten gedurende het gebruik. De aanschaf en onderhoud van elektromotoren bepalen slechts 4-5% van de Total Costs of Ownership. De overige 95-96% van de kosten zitten in de kosten van elektriciteit voor de aandrijving. Energie-efficiëntere aandrijvingen leveren een aanzienlijke kostenbesparing op met terugverdientijden van minder dan 5 jaar. In sommige gevallen is de Return On Investment (ROI) al binnen enkele maanden gerealiseerd.

  • Financiering en service contracting  

    Service contracting kan worden uitgebreid met diensten gericht op het systematisch optimaliseren van apparaten en systemen. Denk aan vernieuwing van oudere elektromotoren voor hoog efficiënte exemplaren, en monitoring van energie en assets met als doel preventive maintenance en efficiency en het signaleren van afwijkingen, inclusief analyses van systemen op verbetermogelijkheden.  

    In samenwerking met partners kan ook de financiering van de implementatie van de verbeteringen worden uitgewerkt, op basis van gegarandeerde of gedeelde besparingsplannen met een overeengekomen terugverdientijd.  

    Zie ook de brochure Realising energy efficiency projects though esco-partnerships. 

  • Circulariteit

    Wat is circulariteit precies? Hoe werkt dat in de praktijk? En welke kansen biedt het voor jouw bedrijf in de industrie? Laat je inspireren door praktische informatie en concrete voorbeelden om te bekijken of de eigen bedrijfsvoering ook circulair kan, zie Brochure Circulariteit

  • Recycling

    Een samenwerking tussen elektromotoren leverancier (ABB), recyclebedrijf en serviceprovider biedt klanten dubbel voordeel: efficiënter produceren en bijdragen aan concrete milieubesparing door materiaal circulariteit. Een pilot in Zweden heeft navolging gekregen in Nederland.  

  • Smart maintenance in de industrie: marktverkenning 

    Hoe groot is de markt van smart maintenance binnen de industrie? Welke trends zijn er te signaleren? En waar liggen de kansen op het gebied van: technische automatisering, elektromechanisch onderhoud en beheer, onderhoud en inspectie? Techniek Nederland heeft een marktverkenning uitgevoerd om antwoord te krijgen op deze vragen. Laat je inspireren en lees het rapport.

Wil je van start?

bullets

Hieronder vind je praktische informatie, meer over wet- en regelgeving en besparingstechnieken, financieringsopties en subsidies. Laat je inspireren door praktijkverhalen, best practices en ga aan de slag met de rekentool.

.

>> Downloads en links met informatie over wetgeving:

.

.

>> Downloads en links met informatie over besparingstechnieken, financieringsopties en subsidies:

.

.

>> Download en links met praktische informatie: 

bullets

.

Deze informatie is mede tot stand gekomen door KEEA

In het KEEA werken samen de partners Techniek Nederland, FEDA, Vereniging VLP - Vakgroep Holland Pomp Groep, NL Digital, RVO en FedEC. KEEA werkt aan energie-efficiency en verduurzaming in de industrie en gebouwde omgeving met focus op kennisdeling, begeleiding en samenwerking met lidbedrijven, toeleveranciers en eindgebruikers.   

KEEA heeft de afgelopen jaren succesvol gewerkt aan onder meer de Pilot Audits Aandrijvingen Industrie, aan projecten op het gebied van digitalisering, training en tools, en standaardisering en regelgeving – in het bijzonder ook door de internationale samenwerking met RVO in het IEA 4E EMSA, met onder meer het praktische Motor Systems Tool, diverse Use cases en de Best Practice zijn ontwikkeld. Via de website www.keea.nl zijn deze eenvoudig vindbaar.