Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Voorzitter Doekle Terpstra opent studiejaar mbo in Zeeland

TechniekNL-en-Provincie-Zeeland
primary

Het beroepsonderwijs moet voor kinderen die de basisschool verlaten, en voor hun ouders, een volwaardige keuze zijn naast het algemeen vormend onderwijs. Dat pleidooi hield voorzitter Doekle Terpstra maandag 19 augustus bij ROC Scalda in Vlissingen, bij de opening van het nieuwe studiejaar.

Als het aan Terpstra ligt, worden hybride docenten binnen vijf jaar de norm in het beroepsonderwijs. Ook wil Techniek Nederland dat er in het beroepsonderwijs en het algemeen vormend onderwijs twee identieke leerroutes komen, met beroepsmasters en promoties die studenten in het beroepsonderwijs dezelfde ontwikkelingsmogelijkheden geven, met dezelfde maatschappelijke uitstraling.

Energietransitie

Terpstra zei dat onze samenleving staat te springen om professionals met een technische beroepsopleiding om de grote kwesties van deze tijd op te lossen, zoals de energietransitie, de complexe mobiliteitsvraagstukken en de uitdagingen in de zorg. Helaas levert ons onderwijs veel te weinig technici af. Daarom zijn er volgens de bestuursvoorzitter van Techniek Nederland structurele maatregelen nodig.

Extra financiering

Behalve hybride docenten en identieke leerroutes wil Terpstra zogenoemde arbeidsmarktrelevante financiering van het beroepsonderwijs. Dit betekent dat waar er tekorten op de arbeidsmarkt zijn, studenten en instellingen op extra financiering kunnen rekenen. Een landelijk dekkend netwerk voor het beroepsonderwijs is cruciaal om voldoende technici te kunnen opleiden. Daarom zouden schoolbesturen niet langer zelfstandig opleidingen mogen sluiten, zoals nu het geval is. Extra ruimte voor hybride opleidingen in het voortgezet onderwijs, zoals de ‘vak-havo’, kunnen méér jongeren inspireren voor een carrière in de techniek.

Samenwerking met de provincie

Na de opening van het studiejaar bij het Scalda College was er een ontmoeting met gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland. Tijdens dit gesprek, waarbij ook de ondernemers Ilze Poppe van Poppe Installatietechniek en Jan Jacobse van J-twee techniek aanwezig waren, bleek dat er volop mogelijkheden zijn voor versterking van de samenwerking, met name rond thema’s als de energietransitie, arbeidsmarkt en techniekonderwijs. Er zijn daarover meteen concrete afspraken gemaakt.

Bedrijfsbezoeken

Terpstra was enthousiast over zijn bezoeken aan twee lidbedrijven die zich manifesteren als koploper in de energietransitie. Eerst had hij een gesprek met Hans Nieuwenhuijse van ITN groep in Nieuwdorp die vertelde hoe zijn bedrijf klanten helpt om te verduurzamen. Ook bij Van de Velde Yerseke is duurzame techniek niet weg te denken. Volgens Marijn Meijboom versterkt de energietransitie de positie van installatiebedrijven en technisch dienstverleners die onmisbaar zijn om de klimaatdoelstellingen te behalen.

Zeeuws Klimaatakkoord

De provincie Zeeland loopt in de energietransitie ver vooruit op andere provincies. Er is al een Regionale Energie Strategie (RES) in concept opgesteld die de colleges van burgemeester en wethouders de komende maanden gaan bespreken. De RES geeft op hoofdlijnen aan hoe de duurzame warmtevoorziening van de toekomst eruit komt te zien. Techniek Nederland is als ondertekenaar van het Zeeuws Klimaatakkoord nauw betrokken bij de concretisering van de verduurzamingsplannen.