Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Twee errata op ISSO 55 leidingwaterinstallaties

waterkraan
primary

Op de ISSO-publicatie 55 zijn twee errata verschenen, namelijk erratum 2 en erratum 3. Deze publicatie betreft de uitwerking van voorschriften en richtlijnen voor het realiseren van collectieve leidingwaterinstallaties in utiliteits- en woongebouwen. 

Wat zijn de wijzigingen?

In juli 2015 is een aantal wijzigingen doorgevoerd in de Kennisbank, die per abuis niet apart als download gepubliceerd zijn. Deze wijziging is daardoor niet helder gecommuniceerd. Dankzij oplettende lezers heeft ISSO deze fout ontdekt, en is nu alsnog als Erratum 2 d.d. juli 2015 gepubliceerd.

 

De wijziging betreft Specificatieblad III.4-3 over ontwerpen van de warmtapwaterbereider. Bij het bepalen van de piekbelasting is een veiligheidsfactor 1,35 geïntroduceerd. De formules en het rekenvoorbeeld zijn daarop aangepast. Verder zijn aan de berekening van het continuvermogen de warmteverliezen van het circulatiesysteem toegevoegd.

 

In de rekentools voor de rekenregels was een opmerking opgenomen dat een veiligheidsfactor al wel in de rekentool was verwerkt, maar nog niet in ISSO-Publicatie 55. Die opmerking komt met publicatie van dit erratum te vervallen. De rekentool is nu in overeenstemming met de publicatie.

 

Verder is een rekenmethode in paragraaf 5.6.5 toegevoegd voor het bepalen van de maximum moment volumestroom van een leiding ten behoeve van meerdere gebouwen of gebouwfuncties. Daarnaast zijn nog enkele kleine correcties doorgevoerd.

 

Het 3e erratum d.d. maart 2019 betreft onder andere een paar kleine correcties op specificatieblad III.4-3. Deze zijn niet in erratum 2 opgenomen, omdat erratum 2 alleen de wijzigingen betreft die in juli 2015 al digitaal in de Kennisbank waren verwerkt. Om helder te kunnen onderscheiden wanneer welke wijziging is gepubliceerd, zijn er nu dus 2 errata verschenen.

 

De errata zijn gratis te downloaden via de Kennisbank, bij downloads onder ISSO-Publicatie 55.

 

Cover-Errate-ISSO-55