Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Verpakkingen verminderen en verduurzamen

Rapport Brancheplan Verpakkingen

Op deze pagina vind je alle informatie over hoe de installatiebranche verpakkingen vermindert en verduurzaamt en hoe je mee kunt doen!

Voeg dit onderwerp toe aan mijn interesses
hideMetaLink

Het brancheplan verpakkingen is begin 2022 opgesteld met en voor de installatiebranche en gericht op het verminderen en verduurzamen van de verpakkingen in de installatiebranche. De ambitie is om toe te werken naar een circulaire economie, waarbij wij het gebruik van primaire grondstoffen van verpakkingen en het verpakkingsafval minimaliseren. Hiermee  dragen we bij aan de circulaire ambities van de Rijksoverheid om 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken in 2030.

Om deze ambitie te realiseren is samenwerking tussen alle schakels in de keten essentieel: van verpakkingsleverancier, fabrikant, groothandel en installateur tot eindgebruiker en afvalinzamelaar. Door gezamenlijke inspanning is een grotere slagkracht mogelijk.

/

secondary
Laurens de Vrijer 04 240x240

Heeft u een vraag?


Neem contact op met
Laurens de Vrijer, Vakspecialist
088 543 27 40 | E-MAIL

Doe mee!

bullets

Staat je bedrijf/organisatie achter de doelstellingen van het brancheplan Verpakkingen?

Veelgestelde vragen

bullets

Lees op deze pagina hoe je mee kunt doen, wat het je oplevert, wat de doelstellingen zijn en nog veel meer.

Uitgelichte webshopartikelen

TOON ALLES

Uitgelichte opleidingen

TOON ALLES

Uitgelichte producten

TOON ALLES

Wie doet mee?

Het brancheplan verpakkingen is ondertekend door diverse organisaties en partijen:

  • De 'deelnemende partijen': committeren zich aan het opnemen van de doelstellingen voor 2025 in hun strategisch plan, een inspanningsverplichting en het jaarlijks deelnemen aan monitoring door het invullen van een enquête en aanleveren van benodigde data daarvoor.
  • De 'ondersteunende partijen': zij leveren een bijdrage door bijvoorbeeld het inbrengen van kennis en een kritische blik.
Overzicht van organisaties en partijen

Documenten

Circulaire economie

De circulaire economie is een uitgelezen kans voor de installatiesector om bij te dragen aan een wereld waarin grondstoffen en materialen herbruikbaar zijn.

Naar de pagina Circulaire economie

Regelgeving verpakkingen EU en reactie Nederland

Op 30 november 2022 heeft de Europese Commissie haar plannen rondom verpakkingen gepubliceerd in de verordening voor verpakkingen en verpakkingsafval. Op 23 januari 2023 heeft de Nederlandse overheid haar reactie hierop gegeven.

Context en samenvatting van deze plannen

Doelstellingen voor 2025

bullets

Verminderen en voorkomen:

  1. Er wordt 20% minder gebruik gemaakt van plastic en karton ten opzichte van 2021.
  2. Bedrukking en/of stickers op verpakkingen (inclusief palletfolie) is verwijderd of vervangen door een duurzaam alternatief.

Verduurzamen:

  1. Voor ten minste 20% van de productcategorieën zijn de plastic verpakkingen gemaakt van 100% gerecycled plastic óf 100% biobased materiaal.
  2. Kunststofverpakkingen voor eenmalig gebruik bestaan uit 100% gerecycled materiaal.
  3. 100% van het papier en karton bevat een FSC/PEFC label of een FSC/PEFC Recycle label.
  4. Plastic en karton verpakkingen zijn 100% recyclebaar.
  5. 100% van de houten pallets voor eenmalig gebruik (wegwerppallets) zijn vervangen door herbruikbare pallets.

Hoogwaardig hergebruik:

  1. Minstens 70% van de plastic verpakkingen wordt gerecycled of hergebruikt.
  2. Papier en karton wordt waar mogelijk hergebruikt en anders gerecycled.
  3. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van monostroom verpakkingen zodat recycling mogelijk is.
primary

220 kilo karton aan verpakkingen besparen bij het vervangen van armaturen in de Westerscheldetunnel door energiezuinige LED-armaturen. Croonwolter&dros deed dat.

primary

Minder verpakkingen en hergebruiken. Dat is het doel van het Brancheplan Verpakkingen. Doet jouw bedrijf ook mee? Kijk op de website voor meer informatie en meld je aan!

primary

In 2025 wil de installatiebranche 20% minder plastic en kartonnen verpakkingen gebruiken. Doekle Terpstra overhandigde het Brancheplan Verpakkingen aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.