Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Verlichtingstechniek

Verlichtingstechniek en de wereld van verlichting

De wereld van verlichting is constant in beweging. Het is een vak met toekomst en perspectief. Dit perspectief wordt versterkt doordat de behoefte van de klant centraal gesteld wordt en niet zozeer meer de techniek. 

Het verschaffen van het juiste type licht op het juiste moment tegen de juiste voorwaarden is het hoofddoel van de lichtprofessional van de toekomst. Dit betekent niet dat de techniek er niet meer toe doet. Integendeel zelfs; techniek wordt steeds belangrijker om dit vernieuwend klantperspectief centraal te stellen. Daarom geven we graag een toelichting op verlichtingstechniek en de onderliggende wereld van verlichting.

 

Wat is verlichtingstechniek?

Verlichtingstechniek is de kennis en kunde om vanuit de behoefte en wensen van de klant het juiste verlichtingsplan te ontwikkelen en realiseren. Om dit praktisch toepasbaar te maken is verlichtingstechniek opgedeeld in drie gebieden:

 • Binnenverlichting
 • SignTechniek
 • Openbare Verlichting

#EenWereldVanVerlichting

Met de youtube serie ‘Een wereld van verlichting’ vragen we aandacht voor de kunst en kunde die schuilen achter dat wat we elke dag als vanzelfsprekend zien: verlichting. De wereld van verlichting raakt ons dagelijks. En is constant in beweging. Kijk mee, ontdek de dagelijkse invloed op ons leven en luister naar de persoonlijke verhalen van personen die er elke dag aan en mee werken.

#EenWereldVanVerlichting

 • Episode 1 Binnenverlichting & de onzichtbare invloed op ons leven
 • Episode 2 SignTechniek & het vakgebied van de verlichte reclame
 • Episode 3 Openbare Verlichting & de basis voor smart cities

.

 

 

Verlichtingstechniek in de praktijk

Het gaat in de wereld van verlichting niet meer om het installeren van een lamp of armatuur. Veel meer kijken we naar praktische toepassingen zoals smart lighting, Human Centric Lighting (HCL) en programmeren. Deze verlegde focus biedt namelijk zakelijke kansen op de volgende onderwerpen:

 • Ander businessmodel: bijv. circulair of verlichtingstechniek as a service.
 • Meer dan licht; veiligheid, werkomgeving, sfeer, beleving, gezondheid.
 • Meer dan lampen: armaturen, energie, hoog/midden/laagspanning, sensoren, beheer, data.
 • Programmeren: regelsystemen, koppeling met GBS (Gebouw Beheer Systeem), ICT integratie.
 • Veilig werken.
 • Energietransitie en duurzaamheid.
 • Smart city toepassingen.

Vertel me meer! Kies je vakgebied

.

Binnenverlichting - Signtechniek - Openbare verlic