Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

5-stappen

Van gasketel- naar warmtepompinstallaties: in 5 stappen

De populariteit van de (hybride) warmtepomp neemt alsmaar toe, mede door toenemende energieprijzen en de wens om onafhankelijk te worden van Russisch gas. Veel installateurs zien de (hybride) warmtepomp als een laagdrempelige manier om over te stappen op een duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering. Overweeg jij ook om de overstap te wagen, maar weet je niet hoe of wat er bij komt kijken? Techniek Nederland zet voor jou de 5 belangrijkste stappen op een rij om dit op een concrete wijze aan te pakken:

 • Stap 1 Kansenverkenning
  Hoe zit het met de kansen in mijn regio?
 • Stap 2 Monteursvaardigheden
  Hoe bepaal ik of mijn monteurs voldoende geschoold zijn?
 • Stap 3 Erkenning of certificering
  Hoe haal ik mijn certificering en/of erkenning?
 • Stap 4 Bedrijfsvoering
  Hoe integreer ik dit in mijn bedrijfsvoering?
 • Stap 5 Klantadvies
  Hoe voer ik adviesgesprekken met mijn klant?

 

Pakket Warmtepomp Strategie

Tevens hebben we het Pakket Warmtepomp Strategie XL samengesteld. Dit pakket kun je downloaden om op een correcte wijze door deze 5 stappen te lopen. Het pakket bestaat uit verschillende hulpmiddelen en tools om je zakelijke groei de juiste impuls te geven; overzichtelijk en in heldere taal:

 

-

 

.
.

STAP 1 KANSENVERKENNING

Stap 1: Welke kansen liggen er om te groeien met mijn business?

De energietransitie geeft veel mogelijkheden om je business uit te breiden, maar waar liggen je kansen?
Welke oplossingen zijn er, op welk gebied kun je je als installatiebedrijf ontwikkelen en hoe ontdek je kansen in jouw regio?

 1. Om een goed beeld te krijgen van de verschillende oplossingen hebben we 6 verschillende scenario’s als zakelijke kansenkaarten opgesteld. Daarnaast gaat de publicatie 'Strategische keuzes maken in duurzame installaties' in op wat de belangrijkste duurzame installaties zijn per type woning.
 2. Om je goed te ondersteunen bij een inventarisatie voor kansen in jouw werkgebied heeft Techniek Nederland ook de marktanalyse tool 'Installatiekansen' ontwikkeld. Dankzij deze marktanalyse tool krijg je inzicht in het gebruik van diverse warmtetechnieken in heel Nederland. Zo zie je met de viewer 'Kansen voor de hybride warmtepomp" direct waar binnen jouw omzetgebied geschikte woningen zijn voor hybride oplossingen.

De 6 toekomstscenario's, de publicatie 'Strategische keuzes maken in duurzame installaties' en de tool 'Installatiekansen' vind je terug in het Pakket Warmtepomp Strategie XL. Download vandaag nog het pakket en ontdek waar zakelijke kansen liggen.

-

STAP 2 MONTEURSVAARDIGHEDEN

Stap 2: Hoe bepaal ik of mijn monteurs voldoende geschoold zijn?

Als woningbouwbeheerder, installateur, onderhoudsmonteur of adviseur is kennis van warmtepompen vereist. De techniek stelt nieuwe eisen aan monteurs. Niet alleen voor het ontwerpen en installeren van warmtepompsystemen, maar ook voor het in bedrijf stellen, onderhouden én oplossen van storingen. Maar hoe weet je wat nodig is?

In het Pakket Warmtepomp Strategie XL tref je de checklist 'Monteursvaardigheden & Vakmanschap'. Deze checklist helpt je jouw monteurs te toetsen of ze over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. De checklist begint met een zelftest. Hiermee wordt direct inzichtelijk waar je monteurs zich nog moeten verbeteren en welke trainingen er nu beschikbaar zijn op dat vlak. Naast een correcte opleiding is ook het Bewijs Vakmanschap een cruciaal aandachtspunt. Hoe je dat realiseert wordt ook in de checklist uitgelegd.

Verder tref je in het pakket bij Stap 2 ook de checklist 'Takenprofiel Monteur & Opleidingen' aan. Hiermee wordt het in 1 oogopslag duidelijk welke taken gekoppeld zijn aan de verschillende monteursprofielen. En per profiel wordt ook een aantal aanbevolen deeltrainingen aangegeven. Een zeer handig hulpmiddel.

-

STAP 3 ERKENNING OF CERTIFICERING

Stap 3: Erkenning of certificering?

Om warmtepompinstallaties uit te kunnen voeren bestaan de volgende kwaliteitsregelingen:  

 • Erkenning voor overige systemen.
 • Certificering voor bodemgebonden systemen (wettelijk verplicht). 

Erkenning
Voor warmtepompsystemen die de energie uit de omgeving halen zoals buitenlucht, ventilatielucht of oppervlaktewater geldt geen verplichte certificering als je monoblok systemen gebruikt. Voor 'split-systemen' is wel een f-gassen certificering verplicht. Hiervoor bestaat een vrijwillige erkenningsregeling. Een erkenningsregeling is minder strikt dan een certificering, maar geeft wel al goed aantoonbaar vakmanschap aan. 

Certificering
Voor bodemgebonden warmtepompen mag alleen een gecertificeerd bedrijf de installatie realiseren.   

  

In het Pakket Warmtepomp Strategie XL tref je de pdf's 'De Warmtepompreis' en 'Erkenning of certificering' waarmee je kunt achterhalen of je een certificering of een erkenning nodig hebt. En natuurlijk hoe je die certificering of erkenning kunt verkrijgen. Omdat sommige warmtepomp-installaties ook F-gassen als koudemiddel bevatten, is het noodzakelijk om in dergelijke situaties naast een erkenning of certificering ook verplicht een F-gassen certificaat te behalen. Hoe je daarmee aan de slag kunt, lees je ook terug in het pdf document.

-

STAP 4 BEDRIJFSVOERING

Stap 4: Hoe integreer ik dit in mijn bedrijfsvoering?

Je hebt in stap 1 relevante zakelijke groeikansen in kaart gebracht. In stap 2 heb je getoetst hoe het zit met het kennis- en vaardighedenniveau van je monteurs. En (bij)scholingstrajecten in gang gezet voor hen daar waar dat nodig is om je groeikansen optimaal te benutten. Met Stap 3 heb je tijdig de juiste certificering of erkenningsregeling aangevraagd. In deze vierde stap ga je alle eerdere stappen samenbrengen in je bedrijfsvoering. Dat betekent:

 • Maak duidelijke procesomschrijvingen voor je nieuwe activiteiten. Denk aan: beschikken de monteurs over het juiste vakmanschap en hoe borg je dit in je bedrijf qua capaciteit en planning etc.
 • Maak strategische keuzes in duurzame installaties (zie Stap 1 in het pakket).
 • Maak de keuze voor de juiste warmtepomp qua type en fabrikant (tips en een toelichting over de 10 soorten warmtepompen tref je in Stap 4 uit het pakket).
 • Vind en benader nieuwe klanten; gebruik hiervoor de tool 'Installatiekansen' (zie Stap 1 in het pakket).
 • Bind jouw klanten; Gebruik hiervoor consumenten hulpmiddelen als de 'Terugverdientijd tool', “Hulp bij het adviesgesprek” tool en 'De Warmtepompvergelijker'. Deze tools tref je aan bij Stap 5 in het Pakket. Stap 5 helpt je daar verder bij.

-

STAP 5 KLANTADVIES

Stap 5: Hoe voer ik het adviesgesprek met mijn klant?

Door de hoeveelheid warmtepompinformatie ziet een consument vaak door de bomen het bos niet meer. Dit biedt jouw bedrijf een ideale kans om het onderscheid te maken en je nieuwe klanten te helpen de juiste keuzes te maken.

Om hen goed te kunnen informeren en te adviseren hebben we een aantal hulpmiddelen en tools opgenomen in het Pakket Warmtepomp Strategie XL bij Stap 5. 

» Tool 'De Warmtepompvergelijker'
» Tool 'Hulp bij het adviesgesprek'
» 30 klantvragen en advies op een rij
» Informatiefolder 'Een warmtepomp, kan dat ook bij mij thuis'
» Infographic 'Welke warmtepomp past bij jouw woning'

-

Hulp bij het adviesgesprek
Met de tool 'Hulp bij het adviesgesprek' leer je de verschillende warmtepompklanten te herkennen en te anticiperen op hun behoeften en vragen.

-

De Warmtepompvergelijker
Een andere tool die je terugvindt in het Pakket Warmtepomp Strategie XL, is 'de Warmtepompvergelijker'. Deze unieke tool plaats je als installateur op jouw eigen website en biedt consumenten de mogelijkheid om te checken of hun woning geschikt is voor een warmtepomp.


-