Digitalisering 1600
Home Thema's Innovatie & digitalisering

Innovatie En Digitalisering Tnoranje Rgb Innovatie & digitalisering

Techniek en vernieuwing zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Innovatie staat bij Techniek Nederland dan ook hoog op de agenda. We stimuleren onze leden om zich actief bezig te houden met nieuwe initiatieven en daarbij de samenwerking te zoeken met andere ondernemers. Op diverse momenten, plaatsen en platforms brengen we de actuele en toekomstige stand van de techniek in beeld.

Digitalisering is een vorm van innovatie die we in vrijwel alle aspecten van de samenleving tegenkomen. De oplossingen die onze sector in huis heeft voor maatschappelijke vraagstukken zouden zonder digitale technieken niet bestaan of in ieder geval niet praktisch uitvoerbaar zijn. De ondernemingen in de technieksector zijn dan ook al jaren bezig met het ontwikkelen en versterken van digitale informatie-uitwisseling. Dat doen ze binnen hun eigen bedrijf, maar ook -en vooral- met de blik naar buiten. Want digitalisering werkt pas écht wanneer iedereen meedoet; fabrikanten, groothandels, installateurs, elektrotechnische detailhandel en opdrachtgevers.

Aanpak topsectoren

Techniek Nederland heeft jarenlang gepleit voor een topsectorenaanpak voor de ontwerp- bouw- en technieksector. Op die manier kunnen we als sector en als samenleving sneller innoveren. Dat is hard nodig, want we staan voor grote maatschappelijke uitdagingen. De energietransitie is in volle gang, de infrastructuur is aan een grondige modernisering toe en de zorg is zonder technologische vernieuwingen niet langer uitvoerbaar en betaalbaar. In 2022 heeft de overheid daadwerkelijk voor een topsectorenaanpak gekozen met de oprichting van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Bouw en Techniek.

Kijken naar de toekomst

Samen met kennisorganisaties in onze sector (Wij Techniek, ISSO en TVVL) stelt Techniek Nederland elke vijf jaar een toekomstverkenning op. De meest recente editie, CONNECT2030 is eind 2022 verschenen. In CONNECT2030 beschrijven we een aantal trends en ontwikkelingen die zich op de middellange termijn naar alle waarschijnlijkheid zullen voordoen. De toekomstverkenning is bedoeld als strategische leidraad en inspiratie. Daarmee richten we ons niet alleen op bedrijven in de technieksector, maar ook op het onderwijs- en wetenschapsveld, politiek en overheid. Ook opdrachtgevers en partners in de bouw, industrie, energie, infra, mobiliteit en zorg kunnen met CONNECT2030 hun voordeel doen.

Toekomst Verkenning Idee

Voor de langere termijn heeft Techniek Nederland de scenariostudie SCENARIO2040 opgesteld. Die studie geeft een beeld van de wereld en onze markt in 2040. Een manier van denken over innovatie die tot de verbeelding spreekt.  De toekomstverkenningen en -scenario’s van Techniek Nederland zijn geen dagdromerij, integendeel. De informatie die eruit voortkomt, vormt de basis voor aanvullend onderzoek. 

Techniek Nederland ziet de snel groeiende impact van Artificial Intelligence (AI), robotisering en industrialisatie. Voortbordurend op de Connect-onderzoeken voert Techniek Nederland in samenwerking met TNO momenteel een onderzoek uit naar deze onderwerpen in relatie tot de installatiesector waarvan de resultaten eind dit jaar gepresenteerd worden

 

Artificial Intelligence (AI), robotisering en industrialisatie

Werken op basis van data

In de ontwerp-, bouw en techniekketen levert data-gedreven werken winst op voor alle betrokkenen. Het rendement van totale projecten én van deelwerkzaamheden neemt toe wanneer alle stappen in het proces op data gebaseerd zijn. De planning wordt nauwkeuriger, onderhoud is beter te voorspellen en het beheer van gebouwen en installaties kan voor een groot deel op afstand gebeuren.

Istock 612012708 Digitalisering 1600X900

Digitale uitwisseling

Techniek Nederland heeft het initiatief genomen voor de Ketenstandaard Bouw en Techniek. Dat is een pakket afspraken over standaardprocedures en -formaten voor onder meer bestellingen, facturen, opdrachten en specificaties. Daarnaast hebben we uniforme digitale informatie beschikbaar en bereikbaar gemaakt van miljoenen producten die in de sector worden gebruikt - in de vorm van de ETIM Artikelclassificatie. Maar uiteindelijk is werken op basis van data alleen effectief wanneer alle partijen in de keten de relevante gegevens op ieder moment kunnen inzien en gebruiken. Om die reden geven we onze ketenpartners graag toegang tot de kennis die wij als brancheorganisatie inmiddels hebben opgebouwd. Instrumenten als het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO), de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) en Bouw Informatie Modellering (BIM) zijn daarbij onmisbaar. Techniek Nederland draagt ook bij aan het verbinden van digitalisering met de soms weerbarstige praktijk. Dat doen we onder meer door deel te nemen in het platform digiGO.

Digitale veiligheid

Digitalisering vraagt ook om extra aandacht voor de veiligheid van systemen, bedrijfsprocessen en mensen. Degelijke beveiliging tegen cybercrime is een voorwaarde om als onderneming met vertrouwen naar de toekomst te kunnen kijken. Techniek Nederland neemt deel aan Samen Digitaal Veilig. In dat platform hebben enkele tientallen branche- en ondernemersorganisaties zich verenigd. Het platform biedt ondernemers en werknemers praktische handvatten om werk te maken van digitale veiligheid.

Cybersecurity 1200

Nog maar net begonnen

Met data-gedreven werken en digitale uitwisseling krijgen we al heel wat voor elkaar. In onze sector én in de hele ontwerp-, bouw- en techniekketen. Digitalisering leidt tot minder faalkosten, kortere doorlooptijden en betere gebouwen. Tegelijkertijd staan we nog maar aan het begin. Steeds vaker zien we dat nieuwe gebouwen en installaties volledig digitaal worden ontworpen. Een digitaal model dient dan als basis voor de bouw. Die informatie wordt weer aangevuld met data van de uiteindelijke constructies en installaties. Techniek Nederland bemoeit zich nadrukkelijk met het ontwikkelen van standaarden voor het registreren van de installaties. En met het ontsluiten van die informatie.

Onze standpunten voor dit thema

Standpuntenoverzicht