Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Zij-instromer wordt vennoot

Blommestijn-1600x900

Als Theo Blommestijn niet open had gestaan voor zij-instromers, zou hij zijn installatiebedrijf nu voor een habbekrats moeten verkopen. Gelukkig vond hij meubelmaker David Lucassen en is de voortzetting van zijn bedrijf nu verzekerd. ‘Je hebt meer aan iemand die gemotiveerd is dan aan iemand met een berg diploma’s maar die constant op zijn horloge kijkt.’

Theo Blommestijn is 70 jaar. 35 jaar geleden richtte hij Installatiebedrijf Blommestijn op, in Voorburg. Een bedrijf dat met name badkamers en keukens installeert voor particulieren. Vóór de bouwcrisis had hij zes man personeel. Nu is dat er nog één. Hoewel Blommestijn nog altijd plezier heeft in zijn werk, wil hij er niet al te lang meer mee doorgaan. 'Ik heb geen opvolging, dus zonder een overnemer zou ik mijn bedrijf moeten verkopen. Mijn medewerker zou zijn baan verliezen, mijn vaste klanten zouden onthand zijn en ik zou een hoop kapitaal moeten vernietigen.'

Onvoldoende gemotiveerd

Daar zag het tot vijf jaar geleden nog wel naar uit. Aanvankelijk viste Blommestijn alleen in de branche-eigen vijver. Maar de monteurs die hij aantrok in de hoop dat er iemand tussen zat die straks het bedrijf kon overnemen, bleken onvoldoende gemotiveerd. 'De één begon om kwart over vier al zijn gereedschap op te ruimen, de ander wilde buiten kantooruren niet gestoord worden door klanten', vertelt de ondernemer. Ook bij een bedrijfsovernamedag van Techniek Nederland kwam Blommestijn van een koude kermis thuis. 'Er liepen tweehonderd oude mannen en twee jongeren. Dat was wel een teken aan de wand. Om mijn bedrijf voort te zetten, moest er haast wel een wonder gebeuren.'

Eerste monteur en in VOF

David Lucassen werkte bij een meubelmakerij en verbouwde in de vrije uurtjes zijn eigen woning. Voor het specialistische loodgieterswerk klopte hij steevast aan bij Blommestijn. 'Ik zag geen toekomst in het bedrijf waar ik werkte en vond het tijd om mijn vleugels uit te slaan. De installatietechniek was onbekend terrein, maar door Theo leerde ik die kennen als een interessant vakgebied. Ik hoorde dat

hij zocht naar een overnemer voor zijn zaak en raakte geïnteresseerd.' Lucassen zegde zijn baan op, ging meelopen bij Blommestijn en volgde in de avonduren de opleiding eerste monteur werktuigkunde installaties niveau 3. Drie jaar later zit hij in de VOF en neemt hij al een groot deel van de klanten voor zijn rekening.

Volgende stap: bedrijfserkenningen

Blommestijn had jarenlang een tegel in zijn kantoor hangen met de spreuk: 'Als je meer wilt bereiken dan een ander, moet je er meer voor doen.' Het is op zijn lijf geschreven, ook op die van zijn opvolger. 'David heeft het heel serieus opgepakt en probeert het als zij-instromer zelfs extra goed te doen. Hij wil met de juiste papieren de zaak overnemen, dus gaat hij nu ook de nodige erkenningen halen.

Want we vinden het allebei belangrijk dat het bedrijf lid kan blijven van Techniek Nederland, maar ook dat het het bekende vakmanschap blijft uitstralen naar de klanten.' Lucassen klopte daarvoor aan bij een bedrijf (Onze Joost) dat voor hem een EVC-procedure (Erkenning van Verworven Competenties) startte. Daarbij wordt zijn ervaringskennis naast de vakbekwaamheidseisen voor de erkenningsregelingen gelegd. Is die voldoende, dan krijgt Lucassen het Ervaringscertificaat en een bewijs van vakbekwaamheid. Daarmee kan hij een aanvraag indienen bij InstallQ voor bedrijfserkenning voor gas- en leidingwaterinstallaties.

Geen dag hetzelfde

Lucassen: 'Dat is wel een groot verschil met de branche waar ik vandaan kom. De installatietechniek heeft met veel meer wet- en regelgeving, erkenningen en certificeringen te maken. Logisch, want er kan heel wat misgaan als je niet kundig bent of voorschriften aan je laars lapt. Dus ik vind het niet meer dan logisch dat het goed gereguleerd is.' Het leuke van zijn nieuwe werk vindt hij dat geen dag

hetzelfde is. 'De ene dag werk je aan een zinken dakgoot, dan weer aan een keuken. En voor elke situatie, elke woning doe je dat weer anders. Je bent nooit de automatische piloot, maar moet steeds je fantasie gebruiken om de wensen van de klant in te vullen. Ik denk dat ik ook met een andere, bredere blik naar de branche en de opgaves kijk. Dat heb je mee als je 'van buiten' komt.' Veel klanten bellen nu al meteen naar Lucassen. En hij neemt altijd op, ook op zondag. Blommestijn: 'Ik krijg veel complimenten over de manier waarop hij werkt en over zijn inzet. Voor mij is nu wel bewezen dat het belangrijkste niet is dat mensen al meteen de juiste diploma’s hebben. Maar dat ze de wil hebben om zich in te zetten voor de klant en voor de zaak. Dat ze die tegeltjeswijsheid snappen. Dan maar instromend van de zijlijn. Daar is niks mis mee.'


Eerste hulp bij zij-instroom

De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat installatiebedrijven steeds vaker hun pijlen richten op instromers uit andere sectoren of opleidingen. De zij-instroom in onze branche is met tachtig procent van de totale instroom behoorlijk groot. Van de zij-instromers heeft maar veertig procent een technische installatie-opleiding achter de rug. Ze missen dus vaak een stuk basiskennis.

Techniek Nederland vult dit gat en zorgt dat de kennis in de branche op peil blijft. Door bij- en omscholing te organiseren bijvoorbeeld, via Wij Techniek. Heeft u vragen overzij-instroom? Kijk dan eens op de website van het Servicepunt Arbeidsmarktmobiliteit (SAM). Hier kunt u terecht voor al uw vragen over in- en zijstroom. Het servicepunt kan helpen bij het vinden en screenen van potentiële werknemers. Op de site van EVC centrum Nederland vindt u hoe zij-instromers zonder vakdiploma’s toch hun vakbekwaamheid kunnen aantonen.

Wij Techniek komt ondernemers tegemoet die zij-instromers willen opleiden en begeleiden. Via de stimuleringsregeling VIZI (Voorschakelen Installatietalent Zij-instroom Installatiebranche) kunnen zij per zij-instromer een maximale tegemoetkoming krijgen van 3.500 euro (exclusief btw). Kijk voor meer informatie op de website van Wij Techniek.