Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Sociaal ondernemen loont

Sociaal-ondernemen-loont-1600x900

Bij Cor de Groot (SBR) gaat het niet om ‘dikke winst’. Het medewerkersbestand van SBR Elektromontage in Alphen aan den Rijn bestaat voor zeventig procent uit mensen met een arbeidsbeperking, ouderen en statushouders. Daarmee is de paneelbouwer een schoolvoorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen en diversiteit op de werkvloer. Directeur Cor de Groot vindt werkplezier en kansen bieden heel belangrijk. 'Dikke winst maken, vind ik als sociaal ondernemer asociaal. Ik streef naar gezonde winst, genoeg reserves om de zestig mensen waarvoor ik verantwoordelijk ben continuïteit te bieden én te investeren in nieuwe banen.'

Cor de Groot werkte al jaren bij een groot installatiebedrijf toen hij daar de functie van contractmanager kreeg aangeboden. 'Dat zag ik niet zitten. Mijn passie ligt in de techniek en in het verbinden van mensen. Dus ik stapte uit en werd productiemanager elektroassemblage bij de sociale werkvoorziening in Alphen aan den Rijn. Een prachtbaan. Toen de Participatiewet kwam, moest ik mensen gaan uitplaatsen bij reguliere bedrijven. Ik dacht: waarom word ik zelf niet zo’n regulier bedrijf?' De Groot richtte SBR Elektromontage op en nam veertig mensen mee van de sociale werkplaats.

Constante doorstroom

De meeste mensen uit de doelgroep hebben nog geen startkwalificatie voor het mbo. De Groot begeleidt de mensen tijdens de entreeopleiding bij mboRijnland, biedt hen een leer-werkplek en uiteindelijk een betaalde baan. Na verloop van tijd laat hij hen doorstromen naar andere bedrijven. Daar kunnen de inmiddels ervaren monteurs zich verder ontwikkelen. Door die constante doorstroom kan het bedrijf zo veel mogelijk mensen een kans geven om thuis te worden in de techniek. Ze kunnen bij SBR rekenen op een veilige, beschermde werkomgeving, goede begeleiding en sociale collega’s.

Partner Siemens

De Groot: 'De starters klikken simpelweg de componenten op het paneel naar het voorbeeld op een foto, de wat meer ervaren medewerkers bedraden ze en doorgewinterde paneelbouwers beoordelen of de verdelers aan de normen voldoen. Daardoor is kwaliteit gegarandeerd.' Dat de markt daar vertrouwen in heeft, blijkt wel uit het feit dat Siemens het bedrijf onlangs Alpha-partner maakte. 'We gaan in opdracht van installateurs Alpha-verdelers bouwen voor de utiliteit en kleine industrie. Hoe meer verdelers ik kan maken, hoe meer mensen ik een kans kan bieden om hier te komen werken.'

Unieke positie

SBR is dus een regulier bedrijf, maar met een sociaal hart voor de medewerkers. Dat geeft De Groot voldoening en het bedrijf een unieke positie. 'Als een installatiebedrijf een project heeft van vijf ton, en daar zitten voor 25.000 euro energieverdelers in, dan heb je in één klap aan je SROI-verplichting voldaan als je die bij SBR afneemt. Voorheen was dat een pré, nu vaak een verplichting bij aanbestedingen. Om die reden bestellen bedrijven als Swarco, die wegsignalering levert, bij ons de regelkasten. Ze vullen de social return-verplichting in en onze kostprijs is relatief laag.' Samen met het UWV stelt De Groot voor elke medewerker apart het loon vast, afhankelijk van hun mogelijkheden en beperkingen. Die zijn uiteraard lager dan die van ervaren, gediplomeerde monteurs. En er zijn subsidies. Ook voor de interne jobcoach die het bedrijf in dienst heeft. 'Ik zie subsidies en winst slechts als een middel om de kerntaak van een sociale onderneming te vervullen', zegt de directeur.

PSO-keurmerk

De Groot is bezig om het PSO-keurmerk (Prestatie Sociaal Ondernemerschap) te bemachtigen. Daarmee wil hij aantoonbaar maken dat hij aan de SROI-eisen voldoet en de winst grotendeels herinvesteert in het bedrijf. Vooral dat laatste vindt hij belangrijk. 'Er zijn ook sociale ondernemers, die zeggen dat ze sociaal zijn, maar de winst in dikke auto’s omzetten. Met het PSO-keurmerk toon je aan dat je écht sociaal bezig bent. Net als dat lidmaatschap van Techniek Nederland kwaliteit aantoont en waarde toevoegt, hoop ik dat ook met het PSO-keurmerk te bereiken.'


Wat is Social Return on Investment?

Social Return on Investment (SROI) heeft als doel extra werkplaatsen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bedrijven die waarde hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, stellen het zich vrijwillig als doel. Afnemers, zoals overheden, stellen het steeds vaker als voorwaarde bij aanbestedingen. Er zijn veel verschillende manieren hoe aanbestedende diensten invulling geven aan de SROI-eis. Soms is het een percentage over de gehele aanneemsom, en soms alleen over het arbeidsdeel. Ook zijn er verschillen in wie er vallen onder SROI en of onderaannemers hiervoor mogen worden ingezet.

Wie helpt?

Vanwege zijn achtergrond wist de eigenaar van SBR Elektromontage goed de weg in de wereld van de sociale werkvoorziening, gemeenten, scholen, UWV en andere instanties. Voor ondernemers die daar niet in thuis zijn, is er voldoende hulp te krijgen. Het Servicepunt Arbeidsmarkt Mobiliteit van Wij Techniek biedt hulp bij het vinden van mensen met een arbeidsbeperking of statushouders die een toekomst in de techniek zien zitten. De adviseurs zorgen ervoor dat zij de juiste begeleiding en scholing krijgen om goed voorbereid aan de slag te gaan. Verder zijn bedrijven als Green Fox Social Return actief in het werven, detacheren en begeleiden van mensen uit de doelgroep.