Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Recordaantal warmtepompen geplaatst, voor het tweede jaar op rij

Hybride-warmtepomp-1600x900
primary

Dit jaar plaatsen installateurs naar verwachting 167.000 warmtepompen in woningen. Dat is een toename van 51,8% ten opzichte van 2022. Volgens het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 groeide het aantal geplaatste warmtepompen vorig jaar ook al met 52%. In bestaande woningen is het aantal geplaatste warmtepompen dit jaar meer dan verdubbeld.

Definitieve doorbraak

Het Nationaal Warmtepomp Trend Rapport is samengesteld door Dutch New Energy Research (DNE Research) en Warmte365. Techniek Nederland is mede-opdrachtgever van het rapport.

De brancheorganisatie ziet in de cijfers de bevestiging dat de warmtepomp definitief is doorgebroken. Voorzitter Doekle Terpstra: ‘Toch is dit nog maar het begin. Vanaf 2026 wordt het verplicht om bij vervanging van de cv-ketel te kiezen voor een duurzaam alternatief. Het aantal nieuwe warmtepompen zal dan nog sneller gaan toenemen.’

Kabinetsdoel 2024 nu al gehaald

Het demissionaire kabinet Rutte-IV stelde als doel voor de periode 2022-2024 een aantal van 125.000 warmtepompen in de bestaande bouw. Dat doel is nu al gehaald. Daan Jansen, hoofdonderzoeker van DNE Research: ‘Het is duidelijk dat we niet langer te maken hebben met een kortstondige groeispurt als gevolg van de energiecrisis, maar met een markt die volwassen begint te worden.’

Vier scenario’s

In het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 schetst DNE Research vier scenario’s tot en met 2030. In de voorzichtige variant zullen er vanaf 2026 al 240.000 warmtepompen per jaar in de bestaande bouw worden geïnstalleerd. In het meest optimistische scenario zijn het er maar liefst 300.000. Bovenop deze aantallen komen nog eens 50.000 warmtepompen per jaar in de nieuwbouw.

Extra monteurs opleiden

Bij vervanging van de cv-ketel zullen de meeste consumenten vanaf 2026 voor een hybride warmtepomp kiezen. Doekle Terpstra (Techniek Nederland): ‘Daarvoor hebben we inmiddels honderden extra monteurs opgeleid en dat zullen er duizenden moeten worden. Vakkundige installatie is essentieel, maar gedegen advies en goede voorlichting zijn dat net zo goed. Op dat gebied hebben we nog grote stappen te zetten.’

Impact op elektriciteitsnet

DNE Research en Warmte365 zien de toenemende impact die warmtepompen hebben op het elektriciteitsnet. ‘Dat wordt wellicht de grootste uitdaging: ervoor zorgen dat warmtepompen bijdragen aan slimme flexibiliteit voor efficiënt gebruik van een nog jaren krap elektriciteitsnet’, zegt Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen. ‘Laten we zorgen dat er voldoende duurzaam opgewekte elektriciteit is en dat die, juist in de koude en donkere seizoenen, goed bij de warmtepompen kan komen. Dat betekent slim ontwerpen, produceren en installeren, want iedere warmtepomp slim inzetten is no regret’, aldus Agterberg.