Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Aanleg van data- en telecomnetwerken moet veiliger

ondertekenaars gedragscode veilige aanleg netwerke
primary

Bij de aanleg van data- en telecomnetwerken, zoals 5G en glasvezel, staat de veiligheid onder druk. De branches die betrokken zijn bij de aanleg hebben daarom de Gedragscode Veilige Aanleg Data- en Telecomnetwerken opgesteld. Op 5 april hebben de brancheorganisaties Techniek Nederland en NLconnect samen met acht technisch dienstverleners de Gedragscode ondertekend. De ondertekenaars gaan intensiever samenwerken om bij de aanleg van data- en telecomnetwerken ongevallen te voorkomen. Voortaan worden de veiligheidsprestaties in projecten gemeten. Bovendien wordt veilig werken een belangrijk onderdeel van het opleidingsprogramma.

5G en glasvezel

De aanleg van 5G, glasvezel en andere data- en telecomnetwerken is in Nederland in volle gang. Door de hoge tijdsdruk en het tekort aan technische vakmensen dreigt de veiligheid in het gedrang te komen. De Gedragscode moet daar opnieuw de aandacht op vestigen. De ondertekenaars willen op die manier ongelukken voorkomen.

Veilig thuiskomen

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland vindt dat de betrokken partijen een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om de sector veiliger te maken: ‘Elk ongeluk is er een teveel. Iedere werknemer moet aan het eind van de werkdag veilig thuiskomen.’ Directeur Mathieu Andriessen van NLconnect: ‘We zetten hiermee een belangrijke eerste stap, maar ik reken erop dat méér bedrijven de gedragscode de komende tijd zullen onderschrijven. Veiligheid in onze sector heeft topprioriteit.’

Veiligheid verankerd in bedrijfscultuur

Behalve Techniek Nederland zetten ook de infrabedrijven Allinq, Baas, BAM, Circet, van Gelder, Siers, Spie en VolkerWessels Telecom hun handtekening onder de code. CEO Wim Beukers van Allinq is voorzitter van de stuurgroep die de Gedragscode opstelde. Beukers: ‘Veiligheid wordt hiermee stevig verankerd in de bedrijfscultuur. Samen met opdrachtgevers nemen we daarvoor verantwoordelijkheid. Uniformering van regels, voorschriften en veiligheidsmiddelen gaat daarbij helpen.’


Aannemers en telecom-operators

De Gedragscode Veilige Aanleg Data- en Telecomnetwerken heeft veel overeenkomsten met de gedragscodes voor de bouw- en energiebranche. Met die branches hebben de opstellers dan ook veel overleg gevoerd. Zij verwachten dat ook telecom-operators en andere aannemers de Gedragscode op korte termijn zullen onderschrijven.

Download de Gedragscode Veilige Aanleg Digitale Infrastructuur (GVAD)