UV08398 Vrouw CV ketel
Home Pers Techniek Nederland en TloKB: Gasketelwet moet effectiever

Er moet méér gebeuren om de veiligheid in Nederlandse woningen te vergroten en het aantal ongevallen met koolmonoxide terug te dringen. Net als de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) vindt Techniek Nederland dat de uitvoering van het CO-stelsel (de ‘Gasketelwet’) beter en effectiever kan. Mark Harbers, voorzitter van Techniek Nederland, wil daarover snel in gesprek met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de TloKB.

Harbers: ‘Het is goed dat de Gasketelwet er nu is, maar de effectiviteit schiet nog tekort. Het ontbreekt onder meer aan bekendheid, kennis en aan handhaving. Er zijn aanvullende maatregelen nodig om het stelsel écht te laten werken.’ De TloKB heeft in haar jaarverslag een aantal aanbevelingen gedaan, die Techniek Nederland ondersteunt. 

Publiekscampagne

Techniek Nederland en de TloKB willen de bestaande publiekscampagne grootschalig en voor meerdere jaren intensiveren. Harbers: ‘Alleen een gecertificeerd bedrijf mag aan een cv-ketel werken en zo’n bedrijf herken je aan het CO-vrij-logo. Die informatie is belangrijk voor je veiligheid, maar voor veel consumenten is het totaal onbekend. De inhoud van de wet moet breed onder de aandacht komen, te beginnen bij de start van het komende stookseizoen.’

Verplicht onderhoud 

Net als de TloKB pleit Techniek Nederland voor verplicht periodiek onderhoud. In minstens 3,5 miljoen woningen krijgt de cv-ketel níét het noodzakelijke tweejaarlijkse onderhoud. Harbers: ‘Als je cv-ketel regelmatig wordt nagekeken en onderhouden door een gecertificeerd monteur, is de installatie veiliger en energiezuiniger. In omringende landen is periodiek onderhoud verplicht. Dat zou in Nederland ook zo moeten zijn.‘

Effectiever handhaven door gemeenten

De taak om de Gasketelwet te handhaven ligt bij de gemeenten. TloKB en Techniek Nederland constateren dat die handhaving momenteel tekortschiet. Meldingen van misstanden blijven vaak liggen, waardoor onveilige situaties blijven bestaan. Bovendien vallen niet alle onveilige situaties onder de meldingsplicht. Techniek Nederland vindt dat gemeenten de middelen moeten krijgen om echt werk te maken van handhaving. Dat beschermt consumenten én het maakt onfrisse praktijken van niet-gecertificeerde aanbieders een stuk moeilijker. Uit het jaarverslag van TLoKB blijkt dat de helft van de ongevallen met koolmonoxide plaatsvindt buiten de verantwoordelijkheid van installatiebedrijven, bijvoorbeeld tijdens (ver)bouwwerkzaamheden door een aannemer.

Meldpunt

Om gevaarlijke situaties snel en eenvoudig te melden, heeft Techniek Nederland het platform meldpuntonveiligeinstallaties.nl ontwikkeld. De brancheorganisatie will dit meldpunt beschikbaar stellen aan gecertificeerde installatiebedrijven, certificerende instellingen en gemeenten. Daarvoor moet wel voldaan worden aan een aantal randvoorwaarden waaronder financiering. Samen met digiGO en VNG wordt hieraan gewerkt.

Extra maatregelen 

Om de effectiviteit van het CO-stelsel te vergroten, zijn extra maatregelen nodig. Als het aan Techniek Nederland ligt, mag alleen een gecertificeerde installateur een cv-ketel aanschaffen. Directe verkoop aan consumenten zou beperkt moeten worden tot situaties waarin een gecertificeerd bedrijf de installatie verzorgt. Bij de aanschaf en installatie van airconditioningsystemen is dit al de standaardprocedure.

Haalbaar en betaalbaar

Techniek Nederland vindt dat CO-certificering haalbaar en betaalbaar moet zijn voor álle installateurs. Daarom blijft de brancheorganisatie pleiten voor een vorm van koepelcertificering. Daarmee dalen de kosten en wordt het certificeringsproces eenvoudiger.

Gecertificeerd vakmanschap groeit

De Gasketelwet heeft veel positieve effecten gehad. Sinds de aankondiging en invoering is het aantal gecertificeerde bedrijven en vakbekwame monteurs sterk gegroeid. Inmiddels zijn 3.136 installatiebedrijven CO-gecertificeerd en werken er 25.000 vakbekwame monteurs onder het CO-stelsel. Zij hebben in 2024 samen 2,2 miljoen inbedrijfstellingen van cv-ketels uitgevoerd. Certificerende instellingen constateren dat gecertificeerde bedrijven over het algemeen goed werk leveren en vertrouwd raken met het stelsel. In 2024 werden 99 (bijna-)ongevallen met koolmonoxide gemeld – een daling van 6 ten opzichte van 2023.

Neem contact op
Neem contact op