Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Zonnepanelen op grote daken: wat kan er wel en wat kan er niet?

UV04894_1600x900
primary

Vanaf vandaag is er een gedragscode voor zonnestroom-installaties op grote daken. Daarin staan duidelijke richtlijnen voor projecten op daken met méér dan 140 pv-panelen. De gedragscode is een initiatief van Holland Solar. Ook Techniek Nederland was betrokken bij de totstandkoming. De gedragscode moet de opbrengst, veiligheid en kwaliteit van grootschalige pv-projecten garanderen en de marktgroei een impuls geven. Diverse organisaties, waaronder het Verbond van Verzekeraars en VEBIDAK, ondersteunen de nieuwe code.

De juiste producten, methoden en medewerkers

Zonnestroomsystemen moeten gedurende de hele levensduur veilig en betrouwbaar zijn. In de gedragscode is daarom onder meer de noodzaak opgenomen om de juiste producten en werkmethoden toe te passen en altijd gekwalificeerde medewerkers in te zetten. Verder moet voor elk project een monitorings- en onderhoudsplan worden opgesteld. De eisen aan het ontwerp en de installatiewerkzaamheden zijn gebaseerd op de normen en kwaliteitsregelingen in de sector. De inspectie vindt plaats volgens SCIOS Scope 12.

Gedragscode wordt de standaard

Als het aan Remco van der Linden, Directeur Techniek en Markt van Techniek Nederland, ligt, wordt de gedragscode de standaard in de markt voor grootschalige zonne-energieprojecten. ‘Onze leden werken al volgens strenge kwaliteits- en vakbekwaamheidseisen. Met deze gedragscode gaan die eisen ook gelden voor niet-leden. De markt wordt dus transparanter. Dat is goed nieuws voor opdrachtgevers en onze leden die al geïnvesteerd hebben in kwaliteit en vakmanschap.’

Enthousiaste staatssecretaris

Staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat nam het eerste exemplaar van de gedragscode in ontvangst. Zij prees het initiatief van de zonne-energiesector. ‘Dit is een prachtig voorbeeld hoe een sector zelf verantwoordelijkheid kan nemen om kwaliteit en veiligheid naar een hoger plan te tillen.’

Gedragscode versnelt de energietransitie

Algemeen directeur Wijnand van Hooff van Holland Solar denkt dat de gedragscode de mogelijkheden voor grootschalige zonnestroomdaken vergroot. Hij verwacht dat het financieren en verzekeren van omvangrijke pv-projecten makkelijker wordt. ‘Dankzij de gedragscode gaan we méér grote zonne-energieprojecten op daken realiseren. Zo versnellen we de energietransitie.’

Ondersteunende partijen

Behalve Techniek Nederland ondersteunen elf organisaties de gedragscode. Dit zijn onder meer het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, de Nederlandse Isolatie Industrie (NII), kennisinstituut ISSO en VEBIDAK.