Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) komt eraan

Installatie-en-bouw-1600x900
primary

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) moet ervoor zorgen dat de (bouw) kwaliteit verbetert en de opdrachtgever een sterkere positie krijgt. Het gaat niet alleen om ruwbouw, maar ook om het plaatsen van (elektrotechnische) installaties. De Wkb gaat in op 1 januari 2022.

Van het vooraf toetsen van bouwplannen voor vergunningplichtige werken, gaan we naar controle door onafhankelijke kwaliteitsborgers. Zij toetsen de plannen, tekeningen en werkzaamheden en controleren bij oplevering het functioneren van installaties en gebouwen.

Een onderaannemer is ook aannemer voor de wet

Veel elektrotechnische installateurs denken dat de Wet kwaliteitsborging hen niet aangaat. Maar niets is minder waar! Voor de wet bent u aannemer, óók als u onderaannemer bent. Ook u moet bewijzen dat u kwaliteit levert. Niet alleen het eindproduct, maar ook tijdens het proces van installeren.

Het vergunningstraject en het inschakelen van kwaliteitsborgers komt vaak op het bordje van de hoofdaannemer terecht, maar elektrotechnische installateurs krijgen op het werk wel te maken met kwaliteitsborgers. U blijft bijvoorbeeld ook aansprakelijk voor een wandcontactdoos die per abuis niet is geplaatst. En aannemers zullen u vaker vragen om in dossiers aan te tonen dat kwaliteit is gevalideerd.  Als na de oplevering toch blijkt dat er gebreken zijn, kunnen (onder)aannemers/installateurs hierop worden aangesproken via het opleverdossier.

Techniek Nederland pleit voor het aanwijzen van de bestaande (InstallQ) erkenningen en BRL 6000 certificering als onderlegger. Door het vastleggen van de oplevering met de checklists van Techniek Nederland is er aantoonbaar bewijs en een verklaring van de installateur dat de installatie is uitgevoerd volgens de voorschriften.

Binnenkort plaatsen wij meer informatie op onze website over dit dossier. Meer informatie over de wetgeving is ook te vinden op de website van Stichting IBK.