Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Welke certificaten nodig voor installatie en onderhoud koeltechnische installaties?

Koeltechniek-1600x900
primary

In airco’s, koelinstallaties en warmtepompen zit koudemiddel, vaak is dat een F-gas. Dat is een schadelijk, gefluoreerd broeikasgas dat een groot nadelig effect heeft op de opwarming van de aarde. Want het nadelige effect van een F-gas is soms wel duizenden keren sterker dan het bekende broeikasgas CO2. Het is dus belangrijk dat F-gassen niet in de lucht komen, bijvoorbeeld door een lekkage. Koeltechnische installatie- en onderhoudsbedrijven moeten dus voorzichtig en vakkundig te werk gaan. Welke certificaten moet u precies hebben?

Omdat een verkeerde installatie grote gevolgen kan hebben, mag niet iedereen airco’s, koelinstallaties en warmtepompen installeren. U moet daarvoor zijn gecertificeerd. Er zijn twee soorten certificaten die u als bedrijf of monteur moeten hebben:

  • BRL 100-certificaat: voor bedrijven en eenmanszaken die koel- en vriesinstallaties installeren of onderhouden;
  • BRL 200-certificaat: voor personen die koel- en vriesinstallaties installeren of onderhouden.

Twee voorbeelden

Het bedrijf Warmtepomp B.V. installeert  warmtepompen. Installateur Frank is in dienst bij het bedrijf, hij installeert de warmtepompen. Hoe zit het met de certificaten?

Twee certificaten zijn vereist:

  • Het bedrijf Warmtepomp B.V. moet het BRL 100-certificaat hebben.
  • Installateur Frank moet een BRL 200-certificaat hebben. Dit noemen we ook wel een opleidingscertificaat.
Een webshop verkoopt airco’s aan consumenten, maar installeert die airco’s natuurlijk niet zelf. Mag dat, of zijn hier voorwaarden aan verbonden?

Er zijn twee mogelijkheden;

  • De webshop mag alleen airco’s aan consumenten verkopen als de consument aantoont dat een gecertificeerd bedrijf de airco installeert.
  • De webshop kan de installatie uitbesteden aan een bedrijf. Het bedrijf moet een BRL 100-certificaat hebben en alleen monteurs met een BRL 200-certificaat mogen het installeren.

 

Overzicht van gecertificeerde bedrijven

Bedrijven met een BRL 100-certificaat en personen met een BRL 200-certificaat worden door de keuringsinstantie of exameninstelling geregistreerd in het Register met F-gas gecertificeerde bedrijven en personen. Via het register kunnen verkopers, consumenten en bedrijven een gecertificeerd installatiebedrijf uitkiezen. Zo weten zij zeker dat ze samenwerken met een vakkundige monteur.

 

De rol van de ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of bedrijven en monteurs een geldig certificaat hebben. Als u geen of niet het juiste certificaat heeft, kunt u meerdere keren een boete krijgen. Voor personen is de boete € 1.500 en voor bedrijven € 3.000.

De ILT werkt aan een veilige leefomgeving en controleert onder andere of bedrijven en monteurs zich aan de regels voor F-gassen houden. Dit om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk F-gassen in de atmosfeer terechtkomen die bijdragen aan de opwarming van de aarde.

 

Alle informatie op een rij