Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Voorstel Europese Commissie voor ‘Right to repair’

reparatie i-pad
primary

De Europese Commissie heeft een voorstel aangenomen voor het bevorderen van de reparatie van technisch herstelbare producten en apparatuur: 'Right to repair'. In het voorstel krijgen consumenten meer rechten om apparaten te laten repareren, zowel binnen als buiten de garantietermijn. Het verlengen van de gebruiksduur moet leiden tot minder afval als onderdeel van de Europese Green Deal.

Wat houdt het voorstel in?

In 2020 steunde een meerderheid van het Europees Parlement het ‘Right to repair’, als startsein voor een aantal regels om het voor consumenten eenvoudiger te maken apparatuur te laten repareren. Vorige week nam de Europese Commissie een voorstel aan met richtlijnen hiervoor. In het voorstel staan een aantal maatregelen die reparatie makkelijker en goedkoper maken. Zo moeten verkopers binnen de wettelijke garantieperiode reparatie aanbieden, behalve wanneer dit duurder is dan vervanging. Buiten de wettelijke garantieperiode krijgen consumenten onder meer het recht om te eisen dat producenten overgaan tot reparatie van producten die volgens de EU-wetgeving technisch te repareren zijn, zoals wasmachines of televisies.

'Reparatie is van cruciaal belang om een einde maken aan het model van nemen, maken, kapotmaken en weggooien, dat zoveel schade toebrengt aan onze planeet, onze gezondheid en onze economie. Er is geen reden om een gloednieuw product te kopen wanneer een snoer of een ventilator kapot is. Vorig jaar hebben we regels voorgesteld om ervoor te zorgen dat producten zodanig worden ontworpen dat ze kunnen worden gerepareerd. Vandaag stellen we voor om het voor consumenten gemakkelijk en eenvoudig te maken om voor reparatie te kiezen', zegt Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, bij de presentatie van het voorstel op 22 maart 2023.

Het voorstel voor ‘Right to repair’ moet nog langs het Europees Parlement en de EU-lidstaten, waarna de lidstaten deze nieuwe richtlijn moeten omzetten naar nationale wetgeving.

Gevolgen voor elektrotechnische detailhandel en reparatiebedrijven

Techniek Nederland is groot voorstander van ‘Right to repair’. In onze ogen start circulair werken bij een duurzaam ontwerp van het product. Reparatieverplichtingen voor de detailhandel en reparatiebedrijven buiten de garantieperiode zijn uitvoerbaar als het elektrische of elektronische product daadwerkelijk te repareren is. ‘Right to repair’ stimuleert dit.

‘We zijn erg blij met het voorstel voor ‘Right to repair’. Het stimuleert fabrikanten om duurzaam en circulair te werken en zal de reparatiesector een sterke boost geven’, zegt Peter van der Kraan, voorzitter van Vakcommissie Consumenten Elektronica Service van Techniek Nederland. ‘We zien veel positieve maatregelen voor de detailhandel en reparatiebedrijven terug in dit voorstel. Wel vinden we dat de keuze om te repareren bij de consument moet liggen en niet bij de fabrikant.’

Nationaal Reparateursregister

In het voorstel van ‘Right to repair' is een online platform opgenomen dat consumenten in contact brengt met reparateurs. Techniek Nederland werkt samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het Nationaal Reparateursregister, als onderdeel van het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030. Het register gaat ervoor zorgen dat geregistreerde reparatiebedrijven van fabrikanten toegang krijgen tot onderdelen, servicedocumentatie en reparatiesoftware. Daarnaast biedt het consumenten een plek waar zij vakbekwame reparatiebedrijven kunnen vinden en dus meer laten repareren.