Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Veilig werken met Chroom-6 met het informatieblad van ArboTechniek

handschoenen-1600
primary

Uit recent onderzoek in opdracht van Techniek Nederland blijkt dat medewerkers in de installatiebranche  met Chroom-6 in aanraking kunnen komen. Chroom-6 is een gevaarlijke stof, die bij langdurige blootstelling kan leiden tot ernstige gezondheidsschade. Daarom is het van groot belang om in het werken met leidingen, kabelgoten en bouten (waarbij Chroom-6 in de coating zit), op de hoogte te zijn van de beheersmaatregelen. In het nieuwe (online) informatieblad van ArboTechniek, leest u hoe u veilig aan de slag kunt met chroom-6 en andere zware metalen.

Download het informatieblad over Chroom-6

Het werken met Chroom-6

Chroom-6 is in de installatiebranche aanwezig in coatings van metalen en roestvrijstalen producten. Het metaal wordt vaak gebruikt omdat het sterk roestwerend is en zorgt voor kleur. Echter kan bij het bewerken van producten met Chroom-6, zoals schuren en lassen, de stof vrijkomen in de vorm van stofvorming of damp. Als u deze vervolgens inademt, inslikt of aanraakt, komt de stof  het lichaam binnen. Dat vormt geen direct risico, maar langdurig grotere hoeveelheden Chroom-6 binnenkrijgen, brengt mogelijk ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Om de gezondheid te beschermen is het belangrijk te herkennen wanneer u werkt met Chroom-6 én hoe u stof- of dampvorming kan voorkomen.

Beheersmaatregelen

In het informatieblad wordt de aanpak ‘STOP-strategie’ of de ‘Arbeidshygiënische Strategie’ op een praktische manier uitgelegd. Aan de hand van tabellen met beheersmaatregelen wordt er inzicht gegeven in hoe u een Chroom-6-houdende constructie kan bewerken, een ruimte met Chroom-6-houdende stof/restmateriaal reinigt en een Chroom-6-coating verwijdert met een droge en een natte methode.

Geen vrijblijvend advies

Het hele traject van beheersmaatregelen is geen advies, maar een wettelijke verplichting waarop de Inspectie SZW controleert. Als werkgever bent u daarnaast verplicht om werknemers die met Chroom-6 werken actief instructies en voorlichting te geven. Door u te houden aan de maatregelen die dit informatieblad stelt aan opdrachtgevers, leidinggevenden en uitvoerenden, werkt u dus niet alleen veilig maar kunt u ook een bezoek van de Inspectie SZW met vertrouwen tegemoet zien.

Ook interessant voor u

Begin juli is het compleet geactualiseerde Blauwe Boekje leverbaar. Thema’s als veiligheidsbewustzijn en werkdruk komen nu ook aan de orde, de arbocatalogi zijn opgenomen en het werken met Chroom 6 wordt behandeld, net als de nieuwe regels rondom asbest. De vertrouwde Taak Risico Analyses (TRA’s) staan ook weer overzichtelijk in de publicatie. Tien van de 64 TRA’s zijn nieuw en ook zijn de omgevingsrisicoanalyses opgenomen.

Het blauwe boekje is verkrijgbaar in onze webshop.