Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Slimme logistiek bij bouwproject Amsterdamse woontoren

Werkbezoek-brancheplan-verpakkingen
primary

In de Amsterdamse Sluisbuurt heeft de woontoren Justus bijna het hoogste punt van maar liefst 100 meter bereikt. Het markante gebouw telt straks 33 verdiepingen en biedt ruimte aan 289 energiezuinige appartementen. Pal naast de bouwplaats plaatste ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren, een ‘logistieke hub’ om de bouwlogistiek te stroomlijnen. Samen met Giesbers Installatiegroep werd het werktuigbouwkundige deel van het project slim aangepakt; vrijwel alle onderdelen zijn geprefabriceerd.  Ook de ketenpartners (groothandel Wasco, vloerverwarmingsleverancier WTH en Ideal Standard, leverancier van het sanitair) doen mee en leveren hun materialen minimaal verpakt aan bij de hub. De uitvoering van het project is daardoor duurzamer, de doorlooptijd is korter en de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is relatief klein. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland en programmamanager Circulariteit Laurens de Vrijer bekeken het bouwproject op het Zeeburgereiland van dichtbij.

Gestroomlijnd proces

Volgens Erwin de Waal, projectmanager bij J.P. van Eesteren, zorgt de slimme logistieke aanpak voor  een gestroomlijnd proces. De logistieke stromen zijn gescheiden van de bouw- en installatiewerkzaamheden. Dat helpt om de bouwplaats netjes te houden en de monteurs grijpen nooit mis. Erwin: ‘Alle materialen staan klaar op de plek waar de monteur die dag aan de slag gaat. Dat scheelt veel tijd.’

Een verpakkings-arm project

Over de logistiek en de verpakkingen zijn heldere afspraken gemaakt met de ketenpartners. Alle bouw- en installatiematerialen worden gebundeld per woning of verdieping afgeleverd bij de logistieke hub naast de bouwplaats. Daardoor blijft het aantal vervoersbewegingen laag en de CO2-uitstoot dus ook. Bovendien is het vervoer van de hub naar de bouwplaats zoveel mogelijk elektrisch. De materialen worden verpakkings-arm aangeleverd. Dat scheelt monteurs veel tijd in de handling én het beperkt de hoeveelheid afval op het project. Programmamanager Laurens de Vrijer van Techniek Nederland: ‘Dit project laat zien dat het Brancheplan Verpakkingen écht werkt. Alle ketenpartners werken eraan mee én hebben er voordeel van.’

Veel prefab

Ook prefab aanleveren van de werktuigkundige componenten maakt deel uit van de logistieke aanpak. Giesbers Installatiegroep stelt de prefab-pakketten samen in de eigen fabriek in Rotterdam. De materialen worden via de hub just-in-time aangeleverd op de plek waar monteurs ze nodig hebben. Arjen Vermeer van Giesbers: ‘Alle werktuigkundige onderdelen zijn zoveel mogelijk plug-and- play. Daardoor maken we veel minder montage-uren.’

Logistiek hoogstandje

Voorzitter Doekle Terpstra sprak tijdens een gesprek in de bouwkeet zijn bewondering uit voor het logistieke hoogstandje. ‘Deze aanpak is niet alleen commercieel interessant voor alle deelnemende partijen, het zorgt ook voor een goede opbrengst in termen van duurzaamheid. Dit wordt de standaard in de sector, ik kom hier heel enthousiast vandaan.’