Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Reparatie elektronica wordt overzichtelijk met Nationaal Reparateursregister

reparatie printplaat
primary

Sinds vandaag heeft Nederland voor het eerst een Nationaal Reparateursregister. Het register geeft consumenten een overzicht van alle erkende reparatiebedrijven bij wie ze terecht kunnen voor een vakkundige reparatie van hun elektronische apparatuur. Techniek Nederland heeft samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het initiatief genomen voor het register dat in samenwerking met Centraal Register Techniek is ontwikkeld. Het Nationaal Reparateursregister is een belangrijk hulpmiddel bij het streven om elektronica zoals tv’s en beeldschermen, maar ook witgoed zoals vaatwassers, koelkasten en wasmachines, vaker te laten repareren.

Overzicht van reparateurs en hun vakbekwaamheid

Het vandaag gepresenteerde Nationaal Reparateursregister is een eerste versie. Een uitgebreid (en definitief) register komt dit najaar beschikbaar. Daarin zijn naast alle erkende reparatiebedrijven voor consumentenelektronica ook de vakbekwaamheid van medewerkers opgenomen. Ook is het streven om in overleg met de industrie de diverse fabrikanten-autorisaties en certificeringen in het register te zetten.

Europese regels

Het Nationaal Reparateursregister heeft een belangrijke plaats in verschillende Europese regels die in ontwikkeling zijn. De overheid en de elektronicabranche geven met het register uitvoering aan een Europese Ecodesign-richtlijn. Aansluitend op deze richtlijn heeft de Europese Commissie onlangs een voorstel voor ‘Right to Repair’ ingediend. Dit ‘recht op reparatie’ moet leiden tot een betere repareerbaarheid van apparaten. Daarnaast moet elke lidstaat op basis van het voorstel beschikken over een register waar consumenten snel en eenvoudig vakbekwame reparateurs kunnen vinden.

Eurocommissaris Frans Timmermans zei daarover:

‘We moeten een eind maken aan het model waarin we dingen die kapot zijn gewoon weggooien. Verminderen, hergebruiken en repareren zijn de belangrijkste principes van de circulaire economie. Een gebroken snoer of kapotte ventilator is geen reden om een geheel nieuw product te moeten kopen. Vorig jaar hebben we al regels voorgesteld om te zorgen dat producten zodanig worden ontworpen dat ze kúnnen worden gerepareerd. Met dit voorstel willen we dat de daadwerkelijke stap naar reparatie gemakkelijker wordt, zodat consumenten voor reparatie kunnen kiezen.’

Stap naar circulaire economie

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Het Nationaal Reparateursregister is een grote stap op weg naar een circulaire economie. Als elektronische apparatuur wordt gerepareerd en langer meegaat, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen. Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug.’

Betrokken organisaties

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Techniek Nederland streven bij de verdere ontwikkeling van het register naar samenwerking met andere betrokken overheden, bedrijven en organisaties, waaronder stichting Repaircafé en TU Delft.