Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Meldingsplicht gevaarlijke CO-situaties 

4
primary

Nu de wettelijke certificering is ingegaan, is een installatiebedrijf (op grond van artikel 1.38 Bouwbesluit 2012) verplicht melding bij de gemeente en de Certificerende Instelling te doen, wanneer in een ruimte een gevaarlijke CO-situatie is. Dit is het geval als in een ruimte waar zich mensen kunnen bevinden, een koolmonoxidewaarde wordt gemeten die hoger is dan 20ppm (melding bijna-ongeval). Bij een waarde van meer dan 20 ppm kan er sprake zijn van een gevaarlijke situatie voor bewoners en gebruikers van een gebouw. Dat kan voor de gemeente reden zijn om handhavend op te treden. De gemeentelijke Bouw- en Woningtoezicht afdelingen zijn geïnformeerd door hun vereniging: www.bwtinfo.nl/dossiers/handelingskader-co.  

 

Updates

*5 februari 2024: nieuw xls-bestand beschikbaar met e-mailadressen voor meldingen per gemeente.

*24 augustus 2023: Aangepast formulier in pdf-formaat voor de meldingen en toelichting wijzigingen. De wijzigingen zijn onder andere voortgekomen om ook de CO-waarde van de situatie en een toelichting  te vermelden.

 
 

De praktische afspraken voor meldingen zijn vastgelegd in het handelingsprotocol voor de installateur.

 

Gewenning 

Met diverse leden van Techniek Nederland hebben wij gesproken over het doorgeven van deze meldingen aan de gemeente. Nog lang niet iedere gemeente is op de hoogte van deze procedure. Door het sturen van de meldingen, worden ze echter wel geattendeerd op deze verantwoordelijkheid. Het is een gewenning voor de installateurs én de gemeentes, zo lijkt het. Techniek Nederland adviseert wel om dit werkproces snel in te regelen.

Hoe stuur ik een melding gevaarlijke situatie? 

Je kunt voor de meldingen het Word formulier “Meldingsbericht Gevaarlijke situaties” gebruiken en per mail toesturen aan het jou bekende emailadres van de gemeente (zie de website van de betreffende gemeente): Dit formulier kunt u hier downloaden

 

Techniek Nederland heeft de e-mailadressen voor de meldingen per gemeente voor je in een Excel bestand opgenomen. Dit bestand kan je hier downloaden.

Voor leden van Techniek Nederland is ook de Techniek Nederland Formulierenapp uitgebreid met een digitaal formulier en een mailbericht. Je kunt met je Techniek Nederland gebruikersnaam en wachtwoord van de website, ook inloggen in deze applicatie: De link hiervoor is: https://formulierenapp.fgoplus.nl/formulieren/nieuw/FGO00002 (Formulier Melding Onveilige Situatie Gas). Indien je het digitale formulier (melding onveilige situatie gas) opstart, kun je de diverse gegevens invullen en bij afsluiting kiezen om het formulier te sturen aan het Bevoegd Gezag van de gemeente van jouw keuze en de Certificerende Instelling.  

Met de softwareleveranciers zijn wij ook in gesprek dat installateurs vanuit de softwarepakketten deze berichten kunnen sturen. Dit is onderhanden werk.

Wie stuurt de melding? 

Afhankelijk van de afspraken binnen je bedrijf, stuurt de WerkVerantwoordelijke (projectleider, werkvoorbereider), of de monteur zélf, het formulier. Aangezien het versturen en opvolgen hiervan tijd en aandacht vraagt, lijkt het een goed advies om dit vanuit kantoor te doen. Zelfstandigen zullen dit uiteraard zelf moeten doen.

Webinar Rookgasafvoer terugkijken 

Tijdens het webinar Rookgasafvoer is uitvoerig aandacht besteed aan dit onderwerp. Kijk mee:

 

-------------------------------------------------------------------------------- 

Dowload de visual 4 meldingsberichten gevaarlijke situatie