Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Kantelpunt: verkoop cv-ketels daalt, warmtepompen in opmars

installatie warmtepomp
primary

De cv-ketel verkoop nam afgelopen jaar af met bijna 5 procent ten opzichte van 2019. Dat is de meest opvallende constatering uit het jaarlijkse onderzoek Gasmonitor 2021 van Natuur & Milieu naar de aanschaf van warmte-apparaten, zoals de cv-ketel, de warmtepomp en hybride installaties.

Kantelpunt

Dit jaar stapten in totaal 87.000 huishoudens over naar een aardgasvrije techniek of aardgasvrije aansluiting zoals een duurzaam warmtenet. Nieuwbouwwoningen zijn in toenemende mate aardgasvrij (86%), maar in de bestaande bouw blijft de cv-ketel nog wel dominant. In totaal zijn er in 2020 428.000 cv-ketels aangeschaft.

De Gasmonitor laat echter ook een sterke groei zien in het aantal verkochte warmtepompen. In 2020 zijn 62.000 warmtepompen geïnstalleerd. Dat is maar liefst 37% meer ten opzichte van 2019. Doekle Terpstra reageert verrast op deze cijfers: “Zagen we vorig jaar nog in de Gasmonitor dat er nog nooit zo veel cv-ketels waren aangeschaft als in 2019, nu lijkt er duidelijk sprake te zijn van een kantelpunt. Consumenten zien stapje voor stapje nut en noodzaak in van de overstap naar duurzame verwarming. Dit is een stap in de goede richting”.

Bevestiging belang hybride oplossingen

De cijfers van deze Gasmonitor laten ook zien dat we er voorlopig nog niet zijn. De omschakeling naar aardgasvrij wonen gaat maar langzaam. Alleen inzetten op volledig aardgasvrij wonen is dan ook niet verstandig. Hybride warmtepompen kunnen een belangrijke rol spelen als tussenstap naar aardgasvrij. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine warmtepomp en een cv-ketel. Je verwarmt je huis op stroom en op heel koude dagen springt de cv-ketel bij. Dit levert energiebesparing en CO2-winst op ten aanzien van de traditionele cv-ketel die volledig op aardgas draait. In 2020 werden er 3200 van zulke hybride-warmtepompen geïnstalleerd.

De techniek en de voordelen van de hybride warmtepomp lijken nu nog weinig bekend bij consumenten. Maar daar gaat binnenkort verandering in komen denkt Terpstra: “Op Prinsjesdag kwam het nieuws naar buiten dat het kabinet de komende jaren bijna 300 miljoen euro investeert in de door Techniek Nederland voorgestelde hybride aanpak. Samen met onze HR hybride partners en de overheid werken we aan een plan om hybride oplossingen voor grote groepen huiseigenaren aantrekkelijk, haalbaar en betaalbaar te maken”.

Stijgende gasprijs

Terpstra verwacht daarnaast dat de stijgende gasprijs de vraag naar duurzame technieken verder doet toenemen en zal versnellen. “De energiebesparing door gebruik van een hybride warmtepomp is enorm, die kan oplopen tot wel 70%. Dat is een zekerheid die we woningeigenaren in deze onzekere tijden van sterk stijgende gasprijzen kunnen bieden”.

Download de Gasmonitor 2021 van Natuur & Milieu