Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Goed nieuws: installatietechniek groeit in het mbo

691703536-leerling-monteur-veiligheid-1600x900
primary

In 2021 steeg het aantal jongeren dat een diploma haalde voor een installatietechnische opleiding voor het vierde jaar op rij. In 2017 stroomden iets meer dan 12 duizend nieuwe gediplomeerden de sector in, dit jaar ronden bijna 16 duizend mensen hun opleiding in technische installaties en systemen af.

Uit recent gepubliceerde cijfers van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) blijkt dat de grootste absolute stijging zit bij de opleiding ‘Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving’. Deze opleiding levert ruim een verdubbeling van gediplomeerden af in 2022 ten opzichte van 2017: namelijk 3707 nieuwe monteurs t.o.v. 1606 vier jaar eerder. De grootste relatieve stijging zit bij de studenten ‘Technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties’. Deze opleiding had vier jaar geleden nog 73 studenten, inmiddels is dat ruim verdrievoudigd: 302 studenten.

Ook in de branche als geheel is groei te zien. Tussen 2017 en 2022 is de branche met 12% gegroeid: van 126 duizend werknemers tot 141 duizend werknemers. Hoewel de vraag naar goed geschoold personeel, zowel in de werktuigkundige als elektrotechnische vakgebieden natuurlijk nog steeds erg groot is, vooral vanwege de enorme maatschappelijke vraag om onze diensten, zijn deze cijfers toch reden voor optimisme. Judith van Heeswijk, programmamanager Opleiding, Scholing en Arbeidsmarkt bij Techniek Nederland: “Dit is gewoon echt heel goed nieuws. Het laat zien dat onze inspanningen voor meer instroom resultaat hebben en motiveert om de schouders eronder blijven zetten.”