Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Doekle Terpstra: Verwarmingsmonteurs, díé hebben we nodig!

Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland
primary

Deze week presenteerden de ministers Slob en Van Engelshoven het Nationaal Programma Onderwijs. Het kabinet trekt het duizelingwekkende bedrag van 8,5 miljard euro uit om de achterstanden in het onderwijs weg te werken. Volkomen terecht, als je het mij vraagt. De invloed van de coronacrisis op onze jeugd neemt zorgwekkende vormen aan. En perspectief voor jongeren is voor iedere samenleving essentieel. Toch mis ik een belangrijk element in het Programma: een impuls voor het techniekonderwijs.

Loopbaankansen

Nog altijd kiezen te weinig jongeren in mbo, hbo en wo voor een technische opleiding. Terwijl de loopbaankansen nergens zo goed zijn als in de techniek! De plotselinge vorstperiode, eerder deze maand, drukte veel Nederlanders weer eens met de neus op de feiten: we kunnen niet zonder technici. We hebben ze nodig om ons uit de kou te redden, maar óók om de energietransitie voor elkaar te krijgen.

Onderwijsplan Techniek

Kortgeleden hebben we ons eigen Onderwijsplan Techniek voor de Toekomst opgesteld. U gaat er de komende maanden veel over horen. Tijdens de verkiezingscampagne én tijdens de formatie. De belangrijkste actiepunten:

  1. Stem de financiering van het beroepsonderwijs af op de arbeidsmarkt.
  2. Geef mbo'ers techniek een bonus voor hun diploma.
  3. Steun werkgevers die zij-instromers aantrekken.
  4. Creëer flexibele, intensieve en toegankelijke opleidingen voor zij-instromers.
  5. Stel een stimuleringsfonds voor technisch beroepsonderwijs in.
  6. Stel techniekstudenten vrij van collegegeld en geef ze een lagere rente op studieschuld.
  7. Introduceer techniek al op de basisschool.
  8. Zet werknemers in de techniek in als hybride docenten.
  9. Besteed in de techniek meer aandacht aan het werven van meisjes en niet-westerse jongens én meisjes.
  10. Richt een vak-havo op: 80% theorie en 20% beroepsgerichte vakken.

Pieter Derks

Ons Onderwijsplan Techniek voor de Toekomst en het Nationaal Programma Onderwijs kunnen elkaar ondersteunen en versterken. We hebben een unieke kans om de technieksector aantrekkelijk te maken voor de jeugd van nu. Zoals cabaretier Pieter Derks het zei: 'Als je geld wilt verdienen, word verwarmingsmonteur!’

Doekle Terpstra

Voorzitter Techniek Nederland