Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

De Telegraaf schrijft over de jacht op monteurs en loodgieters

telegraaf-knipsel-1600
primary

De zoektocht naar schaars technisch talent krijgt steeds meer media-aandacht. Afgelopen zaterdag kopte de Telegraaf over twee pagina’s: ‘Jacht op handige handjes geopend’. Doekle Terpstra zegt in het artikel: ‘Bedrijven huren headhunters in om voor een paar tientjes extra personeel bij elkaar weg te kapen. Dat is niet natuurlijk niet goed voor de sector en ook geen oplossing voor het gebrek aan vakmensen’. De voorzitter vindt dat de ontwikkeling ook een positieve kant heeft: ‘Wij zijn de toekomstige banenmotor van Nederland. Voor mij is het glas dan ook half vol. Met de goede maatregelen komen we een heel eind.’

Massaal gedeeld op social media

De ruimte die de Telegraaf voor het artikel uittrok, was al veelzeggend. Maar dat het onderwerp leeft, bleek vooral direct ná de publicatie. Op social media werd het artikel in korte tijd tienduizenden keren bekeken.

500 euro meer

Ondernemer Martijn Verspeek uit Valkenswaard ziet de activiteiten van headhunters met lede ogen aan. ‘Sommige jongens kunnen bij een ander bedrijf zo 500 euro meer verdienen. Ik snap dat collega’s het doen, maar het is geen oplossing om overal mensen weg te halen.’ Volgens Verspeek belandt de sector op deze manier in een vicieuze cirkel.

Zij-instromers

Verspeek ziet liever dat mensen van buiten de sector enthousiast gemaakt worden. ‘Maak het zo leuk voor ze dat ze bij jou willen werken. Hoe leuk is het om met je handen te werken en mensen blij te maken?’ Volgens Doekle Terpstra slaagt de sector er nog onvoldoende in om de technische beroepen goed over het voetlicht te brengen. Dat kan volgens Terpstra door mensen niet meer te werven op vacatures, maar op de capaciteiten die ze hebben. ‘En net als de zorg nu in coronatijd doet, moeten wij ook meer op zoek naar zij-instromers.’

Energietransitie in gevaar

Terpstra waarschuwt in het Telegraaf-artikel voor de gevolgen voor de energietransitie. ‘Voor 2030 moeten onder meer 1,7 miljoen laadpalen worden geplaatst en anderhalf miljoen huizen verduurzaamd. Op 1 januari 2023 moeten bovendien alle kantoorgebouwen in ons land minimaal voldoen aan energielabel C’. Hij vindt dat de politieke urgentie ontbreekt en hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen is dat met hem eens. ‘Het kabinet geeft weer miljarden extra uit om banen te behouden in de crisis, maar er moet ook geld vrijgemaakt worden om mensen naar kansrijke beroepen te helpen. Dat mis ik nu. De energietransitie kunnen we niet doen zonder een arbeidsmarkttransitie.’

Baanzekerheid

Terpstra ziet onder meer een rol voor de politiek bij het versterken van het techniekonderwijs. Volgens hem geeft op vmbo- en mbo-niveau een keuze voor techniek baanzekerheid in de duurzame economie van de toekomst. Techniek Nederland pleit voor een bonus voor jongeren die op het vmbo of mbo kiezen voor techniek. Terpstra: ‘In de politiek is dat altijd vloeken in de kerk, omdat partijen vinden dat we daarmee het gelijkheidsbeginsel schaden. Dat is natuurlijk onzin. Een financiële beloning voor mensen die kiezen voor techniek is niet het wegcijferen van leerlingen die een andere keuze maken. 17 maart zijn er verkiezingen, dus misschien krijgen we dan voet aan de grond in de politiek. Die steun is immers ook een investering in de toekomst van Nederland.’

Lees ook: Het succes van de sector heeft ook een keerzijde